szukalem na forum i nic, a na rebelu jest w jezyku ang. a angielskiego nie znam

z góry dzieki
Ładne zdjęcie, tylko dlaczego tak pociąłeś ramkę, można bez cięcia (notka z 21 kwietnia):meehoow pisze:Moje przykładowe ustawienie dla 2 osób![]()
Desperacja + estetyka przeważyły. Przyznam bez bicia, że nie widziałem wcześniej tego zlinkowanego rozwiązania. Mimo wszystko nie narzekam0sadnik pisze:... dlaczego tak pociąłeś ramkę, można bez cięcia (notka z 21 kwietnia):
http://catan.eblog.pl/glowna_notki.php?czas=200704
W rzeczy samej. Podpisuję się obiema rękami!Lim-Dul pisze:I dlatego wersja angielska jest najlepsza, bo tam nie ma ramki, tylko oddzielne płytki z morzem.
Tak. Trzeba go przestawić na inne pole.BEBZ pisze:Otóż, kiedy zostaje wyrzucone na kościach 7 i mam ruszyć złodziejem, to MUSZĘ go przestawić na inne pole, czy mogę go zostawić na tym, na którym aktualnie stoi?
Tak.BEBZ pisze:Dalej, zgodnie z Almanachem mogę złodzieja ustawić znowu na pustyni, oczywiście wtedy nie blokujemy żadnych zasobów, jednak czy od gracza [jednego z graczy] mającego wybudowane osady / miasta, które graniczą z polem pustynia mogę wziąć kartę z jego zasobów (jak ma to miejsce kiedy stawiam złodzieja na normalnym polu z zasobami, z którym graniczą jakieś osady / miasta)?
Tak. Musisz. Co więcej w tym przypadku nie możesz go ruszyć na pustynie. Musisz na inne pole niż jest obecnie i nie może to być pustynia.BEBZ pisze:I ostatnie, kiedy używam karty Rycerz, to muszę przestawić złodzieja (odnośnik do 1. pytania - na pewno muszę?),
Nie.BEBZ pisze:jednak czy ta reguła karząca graczom z większą ilością kart zasobów niż 7 odrzucić połowę do banku też obowiązuje?
można wiedzieć dlaczego to do końca nie jest jasne?abadura pisze:Choć odnośnie tego, czy można postawić Złodzieja na pustyni jeśli rusza się go kartą Rycerza nie jest do końca jasne.
Polskie zasady mówią w punkcie 4 ("Przypadki szczególne"), w podpunkcie A ("Wylosowano kostkami 7 – Budzi się Złodziej"), że Złodzieja należy umieścić na polu z liczbą ("Gracz ustawia złodzieja na Żetonie z liczbą dowolnego pola"). Ponieważ pustynia nie ma żetonu z liczbą więc w myśl tej reguły nie można na niej położyć złodzieja.BEBZ pisze:można wiedzieć dlaczego to do końca nie jest jasne?