Demeter / Varuna (Matthieu Verdier)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- sydonia
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 425 times
- Kontakt:
Re: Demeter / Varuna - Sorry We Are French
Na Planszowych Newsach pojawił się przeciek, że będzie polska edycja Demeter.
Mam Varunę i niech nikogo nie zmyli okładka, bo w rzeczywistości to pozbawiona klimatu wykreślanka. Jak ktoś lubi takie suche sałatki punktowe ze sporym móżdzeniem, to może będzie bardziej zadowolony. Tematyka nie ma większego znaczenia, równie dobrze można by zakreślać części owoców albo roślin, podróżując rowerem po Toruniu.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3716 times
- Been thanked: 3900 times
A znasz klimatycznego roll/flip n write'a?loaru pisze: ↑04 kwie 2022, 12:43 Mam Varunę i niech nikogo nie zmyli okładka, bo w rzeczywistości to pozbawiona klimatu wykreślanka. Jak ktoś lubi takie suche sałatki punktowe ze sporym móżdzeniem, to może będzie bardziej zadowolony. Tematyka nie ma większego znaczenia, równie dobrze można by zakreślać części owoców albo roślin, podróżując rowerem po Toruniu.

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- rand
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 137 times
Nie wiem dla mnie w wykreslankach zawsze będzie chodziło, żeby wykreślić/ coś wpisywać, ciężko tu o klimat. Gra chyba dużo opinii czy recenzji nie ma ale jeden gameplay wystarczył, żeby wpadła na wish listę.
- moriagames
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Zagraliśmy wielokrotnie w Demeter i postanowiliśmy sprowadzić tę świetną euro-dino-wykreślankę na polski rynek
Gra ukaże się najprawdopodobniej w 4 kwartale tego roku
Owszem, klimatu tu za dużo nie uświadczymy, ale poziom kombinowania, szukania zależności między kilkoma obszarami, aktywacji bonusów, odblokowywania celów etc. jest absolutnie satysfakcjonujący 

Gra ukaże się najprawdopodobniej w 4 kwartale tego roku

- moriagames
- Kontakt:
Re: Demeter / Varuna (Matthieu Verdier)
Polska edycja Demeter jest już u nas w magazynie, więc rozpoczęliśmy przedsprzedaż, na ten moment tylko w naszym sklepie - https://moriagames.pl/sklep/. Przy zamówieniu bezpośrednio od nas grę wysyłamy od razu przedpremierowo i dorzucamy 4 ołówki z logo Morii.
Gra trafiła też do recenzentów, więc pojawią się na pewno różne materiały (video, pisane).
Przedsprzedaż potrwa do 27 listopada 2022 r., a oficjalna premiera jest wyznaczona na 28 listopada 2022 r.
Dla fanów wykreślanek, którzy lubią dinozaury i wykręcanie kombosów, to tytuł zdecydowanie do wrzucenia na radar
Prywatnie dodam, że gra nie przytłacza mnogością wszystkiego (tak jak Mur Hadriana), ale nie jest też za lekka i za luźna, i można fajnie pokombosować akcje. Poziom trudności 2,26 na BGG raczej dobrze obrazuje ciężar Demeter. Bazowa mechanika jest prosta, ale 12 rund daje pewną ciasnotę. Sam autor przyznał, że inspirował się Welcome to i eurasami pokroju Coimbry.
Gra trafiła też do recenzentów, więc pojawią się na pewno różne materiały (video, pisane).
Przedsprzedaż potrwa do 27 listopada 2022 r., a oficjalna premiera jest wyznaczona na 28 listopada 2022 r.
Dla fanów wykreślanek, którzy lubią dinozaury i wykręcanie kombosów, to tytuł zdecydowanie do wrzucenia na radar

Prywatnie dodam, że gra nie przytłacza mnogością wszystkiego (tak jak Mur Hadriana), ale nie jest też za lekka i za luźna, i można fajnie pokombosować akcje. Poziom trudności 2,26 na BGG raczej dobrze obrazuje ciężar Demeter. Bazowa mechanika jest prosta, ale 12 rund daje pewną ciasnotę. Sam autor przyznał, że inspirował się Welcome to i eurasami pokroju Coimbry.
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Czy planujecie wydanie dodatku?moriagames pisze: ↑07 lis 2022, 22:31 Polska edycja Demeter jest już u nas w magazynie, więc rozpoczęliśmy przedsprzedaż, na ten moment tylko w naszym sklepie - https://moriagames.pl/sklep/. Przy zamówieniu bezpośrednio od nas grę wysyłamy od razu przedpremierowo i dorzucamy 4 ołówki z logo Morii.
https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... umn-winter
Gra nam mocno podeszła, nawet nagrałem wspólną rozgrywkę na youtube w sensie do zdalnego zmierzenia się w grze

Ostatnio zmieniony 04 sie 2023, 13:53 przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- moriagames
- Kontakt:
Nowe arkusze są świetneMiszon pisze: ↑13 mar 2023, 14:22 Czy planujecie wydanie dodatku?
https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... umn-winter
Gra nam mocno podeszła, nawet nagrałem sobie wspólną rozgrywkę w sensie do zdalnego zmierzenia się w grze, dodatek byłby wielce pożądany
.

-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
No to działajcie żeby ożywić, bo nam się bardzo podobamoriagames pisze: ↑04 sie 2023, 12:05sprzedaż Demeter stanęła i w pierwszej kolejności chcemy ją ożywić.

planszomania.pl - 10%
- JollyRoger90
- Has thanked: 1321 times
- Been thanked: 309 times
Mi tez raz się udało wykręcić 92Miszon pisze: ↑04 sie 2023, 13:52No to działajcie żeby ożywić, bo nam się bardzo podobamoriagames pisze: ↑04 sie 2023, 12:05sprzedaż Demeter stanęła i w pierwszej kolejności chcemy ją ożywić.. Mój rekord życiowy to 78 punktów, a "rekord pudełka" to 93 (!) - nie wiem jakim cudem kolega to zrobił.

Potwierdzam też bym coś dodatkowego zgarnął do Demeter, albo Varune