Fajny temat. Nie śledzę tak dokładnie cen i też kwestia ceny przeważnie jest u mnie drugorzędna. Ja się kiedyś zastanawiałem nad pytaniem "Gdybym miał mieć X gier w kolekcji, co by to było". Tutaj też podchodzę do tematu tak, że wydaje te 500/1500PLN i koniec, mam w to grać do końca życia. Na pewno odpadają wszystkie gry legacy, raczej nie rozważał bym gier "jednorazowych" typu escape-roomowych, kampanijnych z fabułą itp. Wylistuję gry, które brałbym pod uwagę w takim ustawieniu, ale nie będę się starał ustawiać w konkretne zestawy:
1. Cywilizacja Poprzez Wieki. Gdybym miał grać w jedną planszówkę do końca życia to byłaby to cywilizacja. Na pewno łapie się do kategorii 1, gdyby nie ograniczenie czasowe to łapała by się do 3. Z resztą dla mnie w kolekcji to najważniejsza kategoria: ciężka dwuosobówka (niekoniecznie strice 2-osobówka, ale do grania we dwoje).
2. Azul - super w dwie osoby, ale też całkiem spoko do luxnego pogrania w 3-4. Można podciągnąć pod kategorie 2 i 3.
3. Tajniacy + Resistance - chciałbym mieć obie te "imprezówki", ale jakbym musiał to wybrałbym pewnie Tajniaków, bo dobrze chodzi od 4 i ma znacznie szersze grono potencjalnych odbiorców. Łapią się na kategorie 7 i 8.
4. Wsiąść do Pociągu (jeśli jedna to Niemcy). Nie ma u Ciebie kategorii z typową grą rodzinną, w mojej kolekcji to mus, a WdP jest najlepsza.
5. Robinson. To jest gra przygodowa z bardzo dużą regrywalnością. Raczej w 1h się nie zamknie, chociaż solo może... Także naciągam i odhaczam punkty 5 i 6.
6.Cięższe gry z interakcją na 3+ osób mam słabo ograne. Jeśli miałym wybrać jedną, sprawdzoną to Food Chain Magnate. Ale też jest potencjał w Wysokim Napięciu, Hansa Teutonica, Puerto Rico (tutaj brak mapy). FCM łapałoby się do 1 i 4.
7. Dla siebie na pewno wybrałbym tez jakąś grę dla dzieci, w którą mogą grać dorośli. Tutaj najlepsza jest Zwierzak na Zwierzaku, ale nie wiem jak z dostępnością. To jest gra w którą spokojnie gra 3-latek zgodnie z zasadami, a jednocześnie dorosły ma frajdę.
8. Załoga (jeśli musiałbym wybrac jedną to chyba podwodna). Znakomita do grania z "karciarzami", którzy nei grają w nowoczesne planszówki.
9. Patchwork. Gra o najlepszym współczynniku (głębia/skomplikowanie zasad)
10. Spirit Island. Najlepszy "pandemico-podobny" koop. Nie potrzebuję innych optymalizacyjnych koopów tego typu.
Wracając do tematu postu, jeśli miałbym wybrać najmniejszą liczbę (tanio) gier spełniających wszystkie warunki to:
1. Cywilizacja (warunek 1)
2. Hansa Teutonica (2 i 4)
3. Robinson (3, 5 i 6)
4. Tajniacy (7 i
Lub:
1. FCM (warunek 1 i 4)
2. Wysokie Napięcie(2 i 4)
3. Robinson (3, 5 i 6)
4. Tajniacy (7 i