Bestia / Beast - pytania i wątpliwości
- spongePepp
- Has thanked: 100 times
- Been thanked: 75 times
Bestia / Beast - pytania i wątpliwości
Cześć,
Mam pytanie odnośnie zasad w Bestii, być może jakoś przeoczyłem to w instrukcji.
Czy jeżeli Bestia ruszy się na pole z łowcami, to musi położyć znacznik tropu na tym polu? Czy kładzie się je tylko wtedy, gdy to łowca zakończy ruch na jednym z pól Bestii i jej poprzednich ruchów?
Mam pytanie odnośnie zasad w Bestii, być może jakoś przeoczyłem to w instrukcji.
Czy jeżeli Bestia ruszy się na pole z łowcami, to musi położyć znacznik tropu na tym polu? Czy kładzie się je tylko wtedy, gdy to łowca zakończy ruch na jednym z pól Bestii i jej poprzednich ruchów?
- wallace
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 20 times
- Kontakt:
Re: Bestia / Beast - pytania i wątpliwości
Tak. Jeżeli Bestia przechodzi i/lub staje na polu z Łowcami oraz z osadnikami (oraz obszary objęte aktywnymi strażnicami) musi położyć znacznik śladu.spongePepp pisze: ↑03 mar 2023, 12:14Czy jeżeli Bestia ruszy się na pole z łowcami, to musi położyć znacznik tropu na tym polu?
Kolekcja na BGG
W instrukcji jest, że karty akcji Bestia i Łowcy odrzucają na wspólny stos, natomiast cześć kart ma efekt pozwalający wziąć kartę akcji z "własnego" stosu kart odrzuconych? Problem w tym, że nie mamy własnego indywidualnego stosu kart odrzuconych. Czy może ktoś mi to wyjaśnić?
- Hardkor
- Has thanked: 1555 times
- Been thanked: 1129 times
- Kontakt:
Błąd tlumaczenia karty z tego co słyszałem - chodzi wtedy o ten wspólny stos.akasha_wl pisze: ↑04 mar 2023, 23:41 W instrukcji jest, że karty akcji Bestia i Łowcy odrzucają na wspólny stos, natomiast cześć kart ma efekt pozwalający wziąć kartę akcji z "własnego" stosu kart odrzuconych? Problem w tym, że nie mamy własnego indywidualnego stosu kart odrzuconych. Czy może ktoś mi to wyjaśnić?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Hardkor
- Kontakt:
Skąd wniosek, że staje? W przypadku łowców mówimy konkretnie gdy stoją tam gdzie ona lub karta pasuje do jej toru ruchu. W przypadku osadników jest, gdy PRZEJDZIE PRZEZ :wallace pisze: ↑03 mar 2023, 20:31Tak. Jeżeli Bestia przechodzi i/lub staje na polu z Łowcami oraz z osadnikami (oraz obszary objęte aktywnymi strażnicami) musi położyć znacznik śladu.spongePepp pisze: ↑03 mar 2023, 12:14Czy jeżeli Bestia ruszy się na pole z łowcami, to musi położyć znacznik tropu na tym polu?
"Jeżeli Bestia poruszy się przez obszar z osadnikiem lub Łowcą, po rozpatrzeniu
całego ruchu musi umieścić żeton tropów w każdym takim obszarze."
Poruszy przez to nie to samo co na nim stoi. Przynajmniej na moją logikę.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Snaki
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 40 times
Zasady w przypadku przemieszczania się przez pole z osadnikami i łowcami są takie same. Token się stawia pod koniec ruchu jeśli karty temu odpowiadają więc jak dla mnie nawet jak stoi na tym samym polu
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:

Po angielsku jest 'moves over' więc oznacza to również sytuację kiedy Bestia się zatrzyma na takim polu. Tak jak pisze Hardkor byłoby w przypadku jakby napisali 'moves through'.
Na 6 i 7 stronie są przykladowe ruchy Bestii, Łowcy i jeden przykład Przeszukania Obszaru i ewentualnego ataku.
Przykład:bestia wykonuje ruch w prawo i w górę. Łowca ma kartę że może wykonać 2 ruchy i decyduje się na ruch w prawo (więc bestia musi położyć żeton tropu), ale drugim ruchem jest znów w prawo i ja już tego nie rozumiem czemu znów bestia położyła tam żeton tropu skoro poszła do góry a nie w prawo.
Na 7 stronie jest przykład przeszukania i widać że bestia jest na innym polu niż łowca który dokonuje przeszukania i "ściąga" do siebie bestie.
Żeby zrozumieć o co mi chodzi trzeba otworzyć instrukcje na 6 i 7 stronie i zobaczyć tam 3 przykłady z obrazkami.
Oświęci mnie ktoś?
Przykład:bestia wykonuje ruch w prawo i w górę. Łowca ma kartę że może wykonać 2 ruchy i decyduje się na ruch w prawo (więc bestia musi położyć żeton tropu), ale drugim ruchem jest znów w prawo i ja już tego nie rozumiem czemu znów bestia położyła tam żeton tropu skoro poszła do góry a nie w prawo.
Na 7 stronie jest przykład przeszukania i widać że bestia jest na innym polu niż łowca który dokonuje przeszukania i "ściąga" do siebie bestie.
Żeby zrozumieć o co mi chodzi trzeba otworzyć instrukcje na 6 i 7 stronie i zobaczyć tam 3 przykłady z obrazkami.
Oświęci mnie ktoś?
- wallace
- Kontakt:
Przykłady ze strony 6 oraz 7 nie są ze sobą powiązane bezpośrednio, może je dzielić kilka tur graczy. Na stronie 7 w przykładzie ruchu Łowcy Bestia jest już ujawniona (wskazuje na to jej pionek) w miejscu gdzie dotarła na stronie 6 (np. zapolowała na znajdującą się tam owcę) i potem poszła dalej, stąd żetony tropów, co pokazuje przykład z dołu strony siódmej.Gargi pisze: ↑16 mar 2023, 18:36 Na 6 i 7 stronie są przykladowe ruchy Bestii, Łowcy i jeden przykład Przeszukania Obszaru i ewentualnego ataku.
Oświęci mnie ktoś?
Kolekcja na BGG
Dziękuję za wyjaśnienie. Musisz sam przyznać że ten przykład z tą strzałka co bestia poszła na pole z łowcą może być mylący
Czemu w takim razie w ruchu łowcy jest bestia dalej na górze a łowca idąc dwa razy w prawo zbiera 2 tropy. To jest dla mnie dalej niezrozumiale
Czemu w takim razie w ruchu łowcy jest bestia dalej na górze a łowca idąc dwa razy w prawo zbiera 2 tropy. To jest dla mnie dalej niezrozumiale
- wallace
- Kontakt:
Jeszcze raz, nie możesz przykładów ruchu Bestii oraz ruchu Łowcy ze stron 6 oraz 7 łączyć ze sobą, to dwa osobne przypadki. Na stronie 6 Bestia ruszyła się na wschód i północ, ale pionek jej dalej stoi w miejscu. Natomiast na stronie 7 pionek Bestii jest już w innym miejscu, coś musiało się dziać międzyczasie, Bestia z jakiegoś powodu ujawniła się w tym miejscu i wykonała ruchy, które są ujawnione przez tropy. Czytając przykład o ruchu Łowcy wyrzuć z pamięci przykład o ruchu Bestii. Tak to odbywa się w grze, pionek Bestii stoi w miejscu, a jej ruchy z tury na turę oznaczane są przez jej karty ruchu na torze ruchu. I jeśli dany Łowca wejdzie w miejsca gdzie Bestia przechodziła / lub stoi, to gracz nią grający umieszcza tropy. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.
Ale rzeczywiście, autorzy mogli w instrukcji albo bezpośrednio powiązać te przykłady, albo drugi już umieścić w innym miejscu mapy, aby nie sugerować powiązań. Potrafi to mylić.
Kolekcja na BGG
Re: Bestia / Beast (Aron Midhall, Elon Midhall, Assar Pettersson)
Mam pytanie odnośnie pozycji Bestii i Łowcy po pierwszej nocy. Czy znowu figurki układa się jak na początku gry czy kontynuuje się z pozycji gdzie stały? jeżeli to drugie to rozumiem, że nie odrzuca się kart ruchu bestii jeżeli są jakieś na planszy?
W sumie w instrukcji nie ma tego wprost napisanego tylko mogę się domyślić, że jednak figurki zostają tam gdzie były.
W sumie w instrukcji nie ma tego wprost napisanego tylko mogę się domyślić, że jednak figurki zostają tam gdzie były.
- Hardkor
- Kontakt:
Figurki zostają gdzie były, ruchów bestii nie odrzuca się.Cellstar pisze: ↑04 kwie 2023, 10:25 Mam pytanie odnośnie pozycji Bestii i Łowcy po pierwszej nocy. Czy znowu figurki układa się jak na początku gry czy kontynuuje się z pozycji gdzie stały? jeżeli to drugie to rozumiem, że nie odrzuca się kart ruchu bestii jeżeli są jakieś na planszy?
- wallace
- Kontakt:
Po fazie nocy następuje faza świtu, nie rozgrywasz "Początkowe obszary graczy" z instrukcji, kontynuuje się grę dalej z pozycji gdzie standy stoją, karty ruchu bestii zostają na planszy i wskazują rzeczywista pozycję bestii.
Kolekcja na BGG
Pytanie zeby zrobic ucieczke odrzucamy karte wiadomo, ale czy moge odrzucic karte przedmiotu/talentu i czy wroci ona na koniec dnia?
Wydawalo by sie ze zagranie/uzycie karty powoduje jej strate a tutaj odrzucamy dla ruchu ale kto wie..
Wydawalo by sie ze zagranie/uzycie karty powoduje jej strate a tutaj odrzucamy dla ruchu ale kto wie..