Epicka przygodówka - coś koło Mage Knight i Gloomhaven

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Brzoskwin

Epicka przygodówka - coś koło Mage Knight i Gloomhaven

Post autor: Brzoskwin »

Siemano!

Pozbyłem się dużej części swojej kolekcji w ostatnim czasie - został mi Mage Knight, Bloodborne i Nemesis. Szukam teraz jakiejś mega ekstra przygodówki/rpg - może być kampanijna ale nie musi. Gloomhaven bardzo lubiłem, ale też sprzedałem bo czas rozłożenia gierki mocno mi się dawał we znaki (nawet z insertem).

Mage Knight uwielbiam za regrywalność, możliwość budowania swojej mapy, za to że każda walka czy też podróż to swego rodzaju zagadka jak najwydajniej użyć swoich kart/zdolności. No po prostu kiedy myślę już o samym MK to chce mi się grać i wiem, że będę się świetnie bawił.

W Bloodborne wprowadziłem własne zasady legacy, które pozwalają mi grać we wszystkie kampanie zapisując swój postęp i kiedy też gierka mi się podoba na oryginalnych zasadach to przy house rulach bawię się przy niej 10 razy lepiej :D lubię ją również za możliwość budowania własnej mapy, jak najwydajniejsze podejście do walki/eksploracji i za poziom trudności.

Także szukam gierki, która mogłaby dołączyć do wyżej wymienionych tytułów. Strasznie mnie kręci Tainted Grail ale bardzo mieszane recenzje mocno mój zapał hamują. A i najważniejsze żeby gierka była z trybem solo bo kiedy mam dwie stałe ekipy to jednak usiąść po robocie i zrelaksować się przy ulubionej grze w spokoju to uczucie, z którym nie warto walczyć 😉.

Przyglądałem się jeszcze tytułom takim jak Uśpieni Bogowie, Etherfields przykuło moją uwagę, Machina Arcana. Może macie podobne upodobania co ja i jakiś zupełnie inny tytuł przypadł wam do gustu? Z góry dzięki wielkie za wsparcie :D
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 953 times
Kontakt:

Re: Epicka przygodówka - coś koło Mage Knight i Gloomhaven

Post autor: tommyray »

HexploreIt, są już cztery części plus księga kampanijna do vol I, a księga kampanijna do vol II właśnie ma swoją wspieraczkę na gamefound.
Chyba tytuł najbliższy erpegowi na planszy jaki można znaleźć. Świat na hexach, eksploracja, rozwoj postaci, questy, a jak dorzucisz Klik's Madness do vol I to i kampanijna księga na 500 stron...

https://gamefound.com/projects/hexplore ... featured_2

Można zamowic aktualnie chyba wszystko co wydali do tej pory a ceny na kampanii są świetne. Za cały bundle do danego volume czy core box, dodatek i dwie dodatkowe talie kart płacisz 99$ gdzie poza kampanią byłoby to 180$.

Druga rzecz to z od kogoś drugiej ręki ... Oathsworn, ale tylko do gry solo z obowiązkowymi homerulami, inaczej nie polecam (inni chwalą na kilka osob, mnie za dużo uwiera, wiecej uwag krytycznych i pochwalnych znajdziesz w watku o grze). Mam ogrom zastrzeżeń ale nie mogę zaprzeczyć temu, że gra dużej liczbie osób się jednak podoba.

Epickie i rewelacyjne jest za to Aeon Trespass Odyssey. Najlepsze co odkryłem w ostatnim dwudziestoleciu. Boss battler plus eksploracja świata z rozwojem bazy i ksiegą z narracją. Dostepne tylko z drugiej ręki. Więcej w wątku o grze a w maju kampania KS na dodruk i nowy tytuł w tym świecie.

Poza tymi tytułami rzuć okiem na:
Gloom of Kilforth
Shadows Of Malice
Dark Venture
Oraz jak sam wspomniałeś TG i Machina Arcana - solidne tytuły z kupą wad, które mają swoich kultystów, i które sam trzymam na półkach.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 2958 times

Post autor: Ardel12 »

Dla mnie tommyray wyczerpał prawie temat. Ja akurat TG nie polecam w żadnym wypadku. MA z kolei jest świetna, trochę niżej oceniam Etherfieldsa, ale przez obie kampanie się przebiłem i dałem 8/10, więc warta uwagi.

Ja bym polecił Middare, ale moim zdaniem należy prowadzić wtedy wszystkie postacie co dla 1 osoby może być męczące(ja grałem po 2 na osobę). Gra ma genialny klimat, świat i mechanikę. Z takich typowych DC nic lepszego nie poznałem, a ogrywałem zarówno GH jak i MK.

Jak dla mnie Tobie bardziej pasowałaby gra z pojedynczymi scenariuszami niż wielką kampanią. Przyjrzałbym się grze Folklore, której podstawkę można dorwać używaną dość często. HexploreIt też by się wpasowywał. Księga kampanii wygląda na świetną sprawę, wiec bliżej do RPG to już chyba gry planszowej nie znajdziesz.
Brzoskwin

Post autor: Brzoskwin »

Dzięki za odpowiedź!

Okej już sądząc po tytułach, które opisaliście to faktycznie sporo gier w takich klimatach :D

A może inne tytuły mniej rpgowe? Takie, które mocno bazują na eksploracji? Bo widziałem ten HEXploreit i Aeon Odyssey było ostatnio wystawione na fejsie to się zainteresuje 🤔.

Machina Arcana mnie kręci bo to steampunk + Lovecraft jakby ale boję się że nam ten sam miks w postaci Bloodborne. Etherfields ma jakieś konkretne wady w solo o których powinienem wiedzieć?
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Ja bardzo rzadko gram solo, ale jakbym grał to pierwszą gra byłoby 7th Continent.
Dhel
Has thanked: 632 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Dhel »

Ja jeszcze polecę Zerywię. Naprawdę fajna przygoda w słowiańskich klimatach, możliwość gry pojedynczej gry lub kampanii składającej się z (chyba) 4 scenariuszy. Nie ma mocnej rozbudowy postaci w sensie zwiększania statystyk, robudowa jest przez zwiększanie ilości kart, sprzymierzeńców, ekwipunktu, które zaczynają mieć inne, mocniejsze efekty i można się przygotować na różne wyzwania.
Minus?, instrukcja, ta z pudełka to porażka, na szczęście jest wersja poprawiona dostępna do pobrania.
Awatar użytkownika
Snaki
Has thanked: 53 times
Been thanked: 40 times

Post autor: Snaki »

Jak GH spoko ale problem z czasem rozłożenia to może szczęki lwa
Cyel
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Cyel »

Łowcy AD2114.
Machina Arcana jest bardzo fajna, ale nie kampanijna.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 2958 times

Post autor: Ardel12 »

Brzoskwin pisze: 02 kwie 2023, 10:09 A może inne tytuły mniej rpgowe? Takie, które mocno bazują na eksploracji? Bo widziałem ten HEXploreit i Aeon Odyssey było ostatnio wystawione na fejsie to się zainteresuje 🤔.

Machina Arcana mnie kręci bo to steampunk + Lovecraft jakby ale boję się że nam ten sam miks w postaci Bloodborne. Etherfields ma jakieś konkretne wady w solo o których powinienem wiedzieć?
Największą eksplorację masz w 7th Continent albo jego następcy 7th Citadel(ale to wciąż nie wyszło). Potem spojrzałbym na uśpionych bogów, jak myślisz nad TG lub Eth to księga skryptów Ci nie straszna.

Moim zdaniem Eth sprawdzi się przy grze na dwie ręce w solo,z głosów ludu wnioskuje, że true solo działa tak sobie. Teraz wejście w Eth powinno być w miarę proste, bo mamy 2 falę rozsyłaną + od razu otrzymasz ulepszoną wersję 2.0(lepsze zasady i mapa świata snów).
ODPOWIEDZ