edit: no można jeszcze wspomnieć, że zatrudnia się pracowników w stanie leżącym do końca tury (umowa społeczna, że nie pierdzielnie pracą ledwo go zatrudnili

Jeśli chodzi o przedsiębiorstwa klasy średniej, to są dwa rodzaje:Pynio pisze: ↑04 kwie 2023, 15:12 Pytanie z czapy - jak są wypłaty OD klasy średniej, to jak rozumiem nie płaci ona dla swoich pracowników we własnych biznesach (oni produkują) ale płaci się klasie robotniczej jeśli taka leży na danym przedsiębiorstwie (w zależności od parametru płaca na przedsiębiorstwie)? Zatem jeśli klasa średnia pracuje wyłącznie u siebie i nie ma pomocy w postaci klasy robotniczej, to nie ma żadnych wypłat? (tylko te przedsiębiorstwa moga mieć mix pracowników)
Nie można przenosić pracowników leżących, w sensie nie można ich przenieść do innego miejsca pracy. Można ich jedynie podmieniać w akcji "Swap workers", uwalniając skillowych pracowników ze slota unskilled. Podmieniony pracownik wchodzi wtedy też na leżąco.
Nie do końca rozumiem co miałbym potwierdzić? Jeśli chodzi o różnice w zatrudnianiu, to jasne że są, bo wynikają z faktu, że tylko dwie frakcje mają pracowników a tylko jedna z nich buduje przedsiębiorstwa, natomiast dwie pozostałe budują a nie mają pracowników. Kusząc się na małe podsumowanie można by określić to tak:Pynio pisze: ↑04 kwie 2023, 15:12Hm... zasadniczo przy czytaniu instrukcji popełniłem jeden błąd. Otóż taki, że praktycznie 95% treści z akcji, które mają wszystkie klasy są takie same, jednak chyba przy zatrudnianiu właśnie występują delikatne różnice. Ja tego kompletnie nie doczytałem i można powiedzieć, że bazowałem na klasie średniej odnośnie zatrudnienia - także w zakresie kapitalistów. @612 - jeśli możesz potwierdzić, to proszę Cię o to
Jeśli mówisz o kolorowej ikonce w prawym dolnym rogu, to moim zdaniem dotyczy ona klasy, którą wybrałeś zagrywając kartę. Kreska (slaszyk) między nimi wskazuje "albo, albo", więc nie można wybrać obu. W przypadku Supplemental Income Program, jest to w zasadzie tylko oznaczenie symbolu legitymizacji danej klasy. W podanym przez Ciebie przykładzie, Państwo nic nie dostanie - zagrywając kartę, Państwo płaci 1 za każdego zatrudnionego robotnika wybranej klasy i dostaje 1 legitymizację dla tej klasy za każdą wydaną 10. Przy 9 zatrudnionych nie dostałoby więc nic.Błysk pisze: ↑05 kwie 2023, 00:46 Karty typu Supplemental Income Program - takie, gdzie poza dodaniem legitymizacji dla Państwa jest też liczba/ ikonka robotników. Czy ta liczba odnosi się do ogólnej liczby robotników, czy liczby robotników, której dotyczy karta? (W przypadku Supplemental Income Program tylko zatrudnionych robotników, zatem jak mam 10 robotników, z czego 9 zatrudnionych to czy Państwo dostaje punkt legitymizacji, czy nie?)
Mam wrażenie, że generalnie państwo faktycznie dostanie 1 za każde wydane 10, ALE interpretować się to powinno 1 za każdych 10 zatrudnionych robotników (no bo jest tam jednak ikonka robotników po 10). Dodatkowo karta Uneployment Benefits (z talii robotników), sytuacja podobna 1 legitymizacji/ 3 robotników.612 pisze: ↑05 kwie 2023, 07:49Jeśli mówisz o kolorowej ikonce w prawym dolnym rogu, to moim zdaniem dotyczy ona klasy, którą wybrałeś zagrywając kartę. Kreska (slaszyk) między nimi wskazuje "albo, albo", więc nie można wybrać obu. W przypadku Supplemental Income Program, jest to w zasadzie tylko oznaczenie symbolu legitymizacji danej klasy. W podanym przez Ciebie przykładzie, Państwo nic nie dostanie - zagrywając kartę, Państwo płaci 1 za każdego zatrudnionego robotnika wybranej klasy i dostaje 1 legitymizację dla tej klasy za każdą wydaną 10. Przy 9 zatrudnionych nie dostałoby więc nic.Błysk pisze: ↑05 kwie 2023, 00:46 Karty typu Supplemental Income Program - takie, gdzie poza dodaniem legitymizacji dla Państwa jest też liczba/ ikonka robotników. Czy ta liczba odnosi się do ogólnej liczby robotników, czy liczby robotników, której dotyczy karta? (W przypadku Supplemental Income Program tylko zatrudnionych robotników, zatem jak mam 10 robotników, z czego 9 zatrudnionych to czy Państwo dostaje punkt legitymizacji, czy nie?)
Czyli tak jak myślałem na początku. Symbol na karcie odnosi się do robotników, których karta dotyczy. Wydawało mi się to bardzo logiczne, póki nie zacząłem drążyć tematu i współgracze nie stwierdzili, że chodzi o wszystkich robotników. Natomiast instrukcja faktycznie na ten temat raczej milczy.Pynio pisze: ↑05 kwie 2023, 08:57 Nie mam kart przed sobą w tym momencie ale chyba wiem o jakiej ikonie mówicie. Jest tan narysowany czarny ludzik - ja początkowo liczyłem, że dzieliłem liczbę populacji (w wypadku tej karty chodziło o kartę robotników) u mnie przez 3 i o tyle podnosiłem "legitymizację" dla Polityków.
Wychodzi na to, że kompletnie nie w ten sposób się to liczy. Bierze się pod uwagę NIEZATRUDNIONYCH pracowników (!!!). Nigdzie w instrukcji nie znalazłem informacji na ten temat, że ten czarny ludzik oznacza unemployed worker.
Tutaj znalazłem ŚWIETNY film wyjaśniający reguły każdej klasy itp. W pierwszym poście macie 3 poprawki (minimalne) do zasad, gdzie wystąpiły delikatne pomyłki.
Czy jak zamknę firmę Państwo mi płaci ale w jakim przypadku Kapitalista ma być zmuszony do otwarcia nowej?13. Przy zmianie polityki fiskalnej koszt nowych przedsiębiorstw lub zwrot za stare idzie do/z kasy państwa.[...]
Zmuszony nie jest, ale bez firm nie produkuje dobr, wiec nie zarabia
ok, w którym momencie przy zmianie polityki fiiskalnej moge/muszę otworzyć firmę i zapłaci za nią rząd?
Nie wydaje mi sie zeby rzad placil za firme - placi za nia bank, w koncu panstwo nie przejmuje tej firmy
Jak rzad otwiera swoje firmy to moze zdecydowac kogo przypisuje i jakie firmy otwiera w ramach swojego limitu 3/6/9Pynio pisze: ↑13 kwie 2023, 16:30 Nie znalazłem takiej informacji, że płaci rząd. Bierzesz pieniądze z banku spoza gry. Natomiast w opisie polityki fiskalnej zauważyłem ciekawą informację o tym, że jeśli gra 4 osoby, to rząd (gracz) odpowiada w pełni jakie biznesy są otwarte, a jakie nie. Dodatkowo DECYDUJE SAM, jaka klasa pracuje w jakim zakładzie... i teraz ciekawe jak to robi. Klasa średnia i klasa robotnicza ma opcję przydzielania pracowników do otwartych biznesów, nigdzie w klasie THE STATE nie znalazłem takiej opcji ani opisu. Nie mam pojęcia. Jak grałem testowo to korzystałem a akcji poszczególnych frakcji do przypisania pracowników, a to chyba działa inaczej.
Co to znaczy i jakie niesie konsekwencje? Nie rozumiemif your change is to raised the wages, you also commit the workers afterwards
Jak dochodzi do sytuacji, że są nie commited? Przecież wszędzie jest że trzeba zapełnić na full albo w ogólechoose one of your companies with non-commited middle Claas worker
Bo właśnie mamy teraz problem.Pynio pisze: ↑16 kwie 2023, 11:51 Hej,
1. Nie widzę w instrukcji po akcji kapitalistów - kładzenia pracowników (commit workers). Korzystam z wersji online instrukcji. Nie mam planszetek pomocniczych w ręce.
Generalnie jak pracownicy leżą, to np. nie mogą wzniecać strajków ani zmieniać miejsca pracy. Czyli np. po zejściu z wypłatami, w tej turze Ci z roboty nie uciekną.
2. Give bonus - bardzo dobra akcja. To co wyżej, tylko kapitalista automatycznie zamyka dziób pracownikom dając im marne grosze. Znowu - położony pracownik nie może strajkować, ani zmieniać pracy.
Bardziej w tych dwóch przypadkach skupiłbym się na możliwościach "COMMIT" - co dają, bo chyba nie złapałeś co COMMIT daje. Tak ja te dwie akcje z powyżej rozumiem. Ciekawi mnie, że w tej pierwszej nie widzę COMMIT w instrukcji.
EXTRA SHIFTS - znowu... co ma COMMITED do full zatrudnienia? COMMITED tak na chłopski rozum oznacza zdolność do działania typu zmiana pracy, strajki nie wiem co tam jeszcze, może coś z kart. Firmy muszą być zawsze zatrudnione tym samym typem pracowników na full lub w ogóle. Oczywiście na miejsce unskilled danego typu można dać skilled, jeśli unskilled nie ma w puli
No i znowu. Odpalasz Extra zmianę - goście wyrabiają ponad normę, ale blokujesz im potem możliwości reakcji, np jakby się gdzieś pojawiła lepsza robota. Nie przeniesiesz ich bo są już COMMITED.
Gra gitara?
Jedziemy. Ja to widzę tak:Hardkor pisze: ↑16 kwie 2023, 13:28
Bo właśnie mamy teraz problem.
1. Mamy z setupu budynek Middle Class (1 meeple średniej klasy stojący). Dokładamy tam pracownika working class. Oba są kładzione? Tylko ten working class jest kładziony? Żaden nie jest? Jak to działa? Kladziony= commited
2. Commited to jest osobna akcja? Niby jak? Nigdzie nie jest opisana