Widzę, że nie widzę wątku o tej grze, a jest godna uwagi. Dziś miałem okazję w nią zagrać (dzięki, Pancho) i jak dla mnie to murowany hit. W skrócie cała zabawa polega na zgadywaniu danych danego zwierzęcia. Mamy mapę świata z regionami oraz trzema torami - przedziałami wagi, długości/wysokości i długości ogona zwierzęcia. Mamy losowo wybrane zwierzę (widzimy tylko pół karty - tj. ilustrację zwierza i informację jakie dane obstawiamy) wybrane z masy kart i swoje kostki, które w swoim ruchu wystawiamy na dany region lub dany przedział na jednym z torów. I tak w kółko, aż każdy spasuje. Potem wyciągamy kartę i widzimy też jej dolną połowę - właśnie dane, które obstawialiśmy. Gracze którzy trafili informację i gracze którzy byli na regionie lub przedziale toru sąsiadującym z takim polem, dostają punkty. Kostki, które przyniosły punkty wracają do swoich właścicieli. Kostki, które spudłowały idą do puli ogólnej. Potem każdy dostaje z tej puli po jednej kostce, a gdyby ktoś miał ich u siebie mniej niż trzy, do uzupełnia się je do trzech z puli. I tyle. I tak gramy tyle rund, aż ktoś osiągnie odpowiednią ilość punktów, w zależności od liczby graczy.
Ale zabawy przy tym co nie miara. Ile może ważyć ten mrówkojad? A jaki jest długi? Gdzie on występuje?
Nie mając zbytniego pojęcia na temat miejsc występowania zwierząt, zdałem się dziś na wiedzę innych. Sam za to wizualizowałem sobie przestrzennie zwierzęta i starałem się wyczuć ich wagę, długość i długość ogona. Poszło dobrze, bo wygrałem

Ta gra aż się prosi, żeby ją ktoś wydał po polsku. Myślę, że jest idealna na spotkania rodzinne/imprezowe/miłośników gier i nawet ludzie, którzy są uczuleni na słowo "planszówka" powinni się przy niej świetnie bawić. Kto wydaje?