The Pirate Republic: Africa Gambit (T. Butler)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1703 times
Been thanked: 1298 times

The Pirate Republic: Africa Gambit (T. Butler)

Post autor: Bruno »

Druga, zmieniona edycja The Pirate Republic na horyzoncie :!:

Obrazek

BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/347 ... ica-gambit

Kampania rusza 11 czerwca.
(dzięki Yuri za zwrócenie uwagi na to ważne wydarzenie! :wink: )

Pierwowzór był na BGG polecany jako "lepsi Kupcy i Korsarze". Niemniej tytuł poza KSem chyba nie zaistniał, więc ciężko było to sprawdzić po tej stronie oceanu...

Temat na forum poświęcony oryginałowi:
viewtopic.php?p=794265&hilit=Pirate+republic#p794265

W drugiej odsłonie jest trochę zmian, m.in. mapa poszerzona jest o zachodnią Afrykę, ale przede wszystkim główną mechaniką ma być teraz tworzenie talii i zagrywanie kart (w pierwowzorze były też kości). W ogóle z opisów dostępnych na BGG wyłania się obraz tytułu bardzo zbliżonego do Mage Knighta :!:
The Pirate Republic: Africa Gambit is a second edition to the original The Pirate Republic. It is a thematic deck building, sandbox adventure game for 1-5 players which also adds West Africa riches, new Pirates, the Portuguese, and a campaign mode into the mix. Set in the early 18th-century, each player is an infamous pirate captain weaving their own tale by performing daring feats and plundering on the high seas.

You start with a deck of 12 cards, 2 of which are unique to your Pirate while 10 are shared. As you acquire cards and build your deck, your decisions will shape your Pirates’ personality.

Using your cards you will sail across the map, strike fear on enemies, recruit crew, attack, defend, form a pirate haven, sack forts, complete global missions, or build infamy (which lets you gain even stronger cards). Each turn you will draw a hand of cards and take actions with them. Once you are out of cards, play goes to the next Pirate, and this continues until everyone has exhausted their decks.

Individually you are amassing Swagger as quickly as you can while collectively completing the global missions. The game ends when the global mission (chosen by the players before the game begins) is completed Alternatively, whoever reaches 120 Swagger first is the winner.
Zresztą, sam autor gry wprost przyznaje się do inspiracji zarówno planszowym MK, jak i kultowymi Piratami na C64:
Here is a little peek under the tent:
The game pays homage to both Sid Meyers, Pirates! (Commodore 64) and Mage Knight mechanics while remaining true to the history of the time period.
Also, one of our historical consultantants is former Navy SEAL (Benerson Little) and Pirate author who was the historical consultant for the hit television series, Black Sails.
Hope to see you on the 11th of June.
Jaram się jak drakkar na pogrzebie wikinga! :mrgreen:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Bruno

Re: The Pirate Republic: Africa Gambit (T. Butler)

Kampania ruszyła, gra się ufundowała, ale idzie to chyba dość powoli. Cena raczej znośna (79$ za wersję podstawową, 99$ za ulepszoną, ale "ulepszenie" dla mnie kompletnie zbędne).

W każdym razie, mimo że gra tematycznie i mechanicznie dla mnie bomba, to oprawa graficzna odpycha - np. te kompletnie bezpłciowe planszetki graczy, ale też w drugą stronę: żetony naćkane tandetną grafiką w grubych czarnych konturach. Modele statków też jakieś takie nijakie i do tego dla graczy same czarne, bez "barw klubowych"...

No sam nie wiem. Zresztą i tak nikt tu nie pali się do zbiorówki, a zamawiać w pojedynkę to szaleństwo kosztów wysyłki.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3148 times
Been thanked: 3077 times

Post autor: Gizmoo »

Bruno pisze: 12 cze 2024, 12:20 Zresztą i tak nikt tu nie pali się do zbiorówki, a zamawiać w pojedynkę to szaleństwo kosztów wysyłki.
Mnie gra bardzo kusi, bo absolutnie uwielbiam tematykę, ale nadal ten projekt wygląda dosyć amatorsko. I to przy tak leciwej już grze, jaką są Kupcy i Korsarze. Chciałbym w to zagrać, poznać, ale jest to w sumie jedna z takich gier, która jak nie siądzie, to będzie później bardzo trudno sprzedać bez straty. Wielka szkoda, że jest tak mało materiałów, żeby przyjrzeć się temu bliżej. Chyba, że ja czegoś nie ogarniam i jest gdzieś dostępny gameplay z prawdziwego zdarzenia?
Awatar użytkownika
Bruno

Gizmoo pisze: 12 cze 2024, 12:40 Wielka szkoda, że jest tak mało materiałów, żeby przyjrzeć się temu bliżej. Chyba, że ja czegoś nie ogarniam i jest gdzieś dostępny gameplay z prawdziwego zdarzenia?
Wszystko prawda.
Znalazłem tylko taki poglądowy gejmplej:
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3148 times
Been thanked: 3077 times

Post autor: Gizmoo »

Bruno pisze: 12 cze 2024, 12:49 Znalazłem tylko taki poglądowy gejmplej:
Pomogło, ale nie tak jak się spodziewałem. :lol: Bo miast zachęty - totalnie zniechęciło.

W skrócie:

1. Losowość na nieakceptowalnym dla mnie poziomie, czyli taka, która ogranicza możliwości i odbiera kontrolę nad rozgrywką.

2. Kara za porażkę w walce jest zbyt dotkliwa. Całkowite zniszczenie statku uniemożliwia powrót do stawki.

3. Olbrzymi downtime, przy momentami zbyt oczywistych decyzjach.

4. Nieintuicyjne i nie najlepiej spisane zasady, przy sporym ich narzucie.

Dla mnie hard pass. Szkoda, bo ilustracje na kartach przepiękne. Wciąż czekam na prawdziwie piracką zabawę i planszową adaptację Sid Meier's Pirates! z prawdziwego zdarzenia. :cry:
jezykwaw
Has thanked: 14 times
Been thanked: 1 time

Post autor: jezykwaw »

Czy ktoś z was wspiera te grę na Kickstarterze/Gamefoundzie ? Gra pomimo kilku swoich wad trzyma klimat podobny do Kupców I Korsarzy, może kilka homerulesów poprawi niektóre niedociągnięcia. Co myślicie?
Do 15 Grudnia 2024 można jeszcze grę zamawiać w late pledge'u na GF:
https://gamefound.com/pl/projects/tom-b ... ica-gambit
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 379 times
Been thanked: 1399 times

Post autor: Yuri »

Miałem, myślałem, czekałem, odpuściłem. Grafiki są fajniutkie, ale jednak jak pode mnie to Skull Tales robi to lepiej.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
ODPOWIEDZ