Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
W Deliverance wcielasz się w elitarnego anielskiego wojownika w armii Niebios. Od zwycięstwa na krzyżu polujesz na upadłych anielskich książąt. Niegdyś wasi wierni bracia, teraz przewodzą siłom Ciemności Szatana w zaciekłej wojnie przeciwko ludziom, której celem jest zepsucie każdej duszy. Chcąc położyć kres panowaniu chaosu, zaplanowałeś śmiałą misję do jednej z ich wielkich Twierdzy – pozornie spokojnego ludzkiego miasta Fallbrook.
Uzbrojeni w broń, odwagę i dane przez Boga anielskie moce, ty i twoi wierni sojusznicy musicie pokonać legiony demonów, aby zabić ich przywódcę. Ale bądźcie czujni, gdyż wydaje się, że ciemność świata śmiertelników rozprzestrzenia się na królestwo duchowe.
Ostatnio zainteresowałem się grą planszową "Deliverance", wydawnictwa Lowen Games. Czy ktoś słyszał może o przymiarkach do polskiej wersji gry?
Wątpię w powstanie polskiej edycji, bo z nie do końca zrozumiałych dla mnie przyczyn (może wina tematyki i jak by zrobili to z bogami nordyckimi albo na jakimś IP?) gra nie zdobyła większej popularności. A szkoda, bo to jeden z moich ulubionych tytułów: oryginalny tematycznie i fantastyczny gameplayowo. Ale bardziej kampania (ograna już 2 razy, zabieram się za 3ci), bo choć pojedyncze rozgrywki są zabawne, to różnie bywa z losowością balansu.
Dziękuję za informację. Mam zatem pytanie czy osoba z nie zbyt dobrym angielskim da radę zapoznać się z zasadami i tekstami na kartach czy raczej jest to gra dla anglojęzycznych?
TRudno mi powiedzieć z perspektywy osoby która nie gra za dużo z nie-anglojęzycznymi, ale powiedział bym że wymagania są powyżej średniej. Instrukcja nie jest straszna, ale wszystkie moce, i aniołów i demonów, czy talenty, są na kartach, każda ma trochę tekstu i wydaje mi się że to się może kumulować dla kogoś kto nie mówi płynnie.
Rozgrywkę polecam zobaczyć np. Na meet me at the table.
Odnośnie gry, skirmish to jest podstawowy tryb, mamy kampanię, 12 misji, jest fajnie zrobiona, ale to skyrmishem ta gra stoi.
Każdy anioł ma swoje własne zdolności, ruch i modlitwę ma każdy, dodatkowo pare zdolności ofensywno-defensywnych/leczenie. Do tego każdy może rozwinąćw toku gry do 3 umiejętności. . Co jest fajne, to że umiejętnosci mogą w rożny sposób rozwinąć naszego anioła, więc różnorodność jest spora. Zdolności oparte są na statystykach anioła i wiemy ile zadamy podstawowych obrażeń. Możemy zadać bonusowe (jeśli są) , jak się uda zdać test (7+ przy 2k6). Aa, poza rozwojem umiejętności możemy pozyskać też ‚niebiańskie skarby’, ktore poprawiaja statystyki i/lub dodają dodatkowe umiejętności.
Skirmish jest bardzo szybki, to że nie musimy rzucać na trafienie jest bardzo dobre, można zaplanować ruchy i obrażenia, które zadamy aniołami.
Skirmish to 2 fale, np. Jak gramy na 2, to mamy 2 kafelki mapy, do każdego kafelka dociągamy wroga. Jak są wszyscy pokonani to dociągamy następne 2 kafle, na jednym wychodzi książę ciemności (boss) , na drugim standardowy przeciwnik. Cel to pokonać wszystkich.
By nie było tak kolorowo, co rundę wychodzą karty ciemności, które zaczną mocno wpływać na przebieg rozgrywki i nimi tez musimy się zająć, inaczej albo ulegniemy pod uderzeniami wrogów albo ciemność w końcu pokona nasze anioły. Boss dodaje własne karty i każdy mw inną mechanikę.
Co jest świetne, to że twórca kwartalnie wypuszcza krótkie misje, do pobrania z bgg albo chyba jego strony.
Ja uważam, że gra jest bardzo dobra, dodatek wsparty.