Klasyka Gatunku

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Ppeper
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Klasyka Gatunku

Post autor: Ppeper »

W szeroko pojętej kulturze często mamy do czynienia z działami które niejako weszły do kanonu klasyki, dziełami których wstyd nie znać.
Kto nie kojarzy dziadów Mickiewicza, czy Trylogii Sienkiewicza. Pomijając kwestie czy dane tytuły czytaliśmy czy też nie, to ciężko zaprzeczyć, że stanowią one pewne dzieło uznane za klasykę i wzór w swoim gatunku.

Zastanawiam się ostatnio jakie gry planszowe moglibyśmy uznać za tak wybitne, że stanowią one kanon gier, które trzeba znać, albo inaczej, których wstyd nie znać? Bo oczywiście mamy takie gry jak szachy, czy z drugiej strony monopoli, gry popularne i znane wszystkim, ale czy zaliczylibyśmy je do kanonu klasyki? Czy gdybyśmy mieli uczyć w szkole o grach planszowych to znalazły by się one na liście lektur?

Do rozważań tych zainspirowała mnie, polecona przez Was na forum gra Caylus, która już ma swoje lata i była jednym z pierwszych worker-placmentów (albo i pierwszym? :? poprawcie mnie). Gra świetna, w moim odczuciu wybitna.

Jakie zatem gry możemy uznać za klasyki gatunku? Które gry były czymś nowym, stworzyły nowy gatunek, bądź wzięły coś co już było i wyniosły na piedestał, czy których po prostu wstyd nie znać? :)
Awatar użytkownika
nolify
Has thanked: 42 times
Been thanked: 166 times

Re: Klasyka Gatunku

Post autor: nolify »

Szachy absolutnie zaliczają się do klasyki gatunku gier planszowych. Rewelacyjna gra, genialna. Fantastyczne zasady. Tysiąc lat historii, tysiące graczy, tysiące dukatów warte konkursy, organizowane rok w rok.
Gdyby istniał przedmiot w szkole - gry planszowe - to wszyscy mieliby za sobą edukację szachową.
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 104 times
Been thanked: 52 times

Post autor: Luk83bb »

Zamki burgundii, Dominion, Puerto Rico, El Grande, Wsiąść do pociągu, Caylus, Agricola, 7 Cudów Świata, Zimna Wojna.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 408 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Seraphic_Seal »

"Keydom, which was published in 1998, is widely recognized as the first of the worker placement genre of games. Other early design experiments with the mechanism include Bus (1999) and Way Out West (2000). Well known examples of worker placement include Agricola (2007), Caylus (2005) and Stone Age (2008)." proszę bardzo, poprawiłem
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Xyhoo
Has thanked: 448 times
Been thanked: 241 times

Post autor: Xyhoo »

Też się zastanawiałem nad tym kiedyś, zainspirowany listą 1000 filmów do obejrzenia przed śmiercią czy dałoby się stworzyć listę choćby 100 gier do zagrania przed śmiercią. Filmowa lista moim zdaniem się broni, bo jest pisana przez znawców tematu, a nie osoby, które oceniają Szybkich i wściekłych 9 na 10/10 jak w topce imdb czy filmwebu. Oczywiście lista gier byłaby tak samo snobistyczna co ta od kinematografii.

Pojawiło mi się w głowie kilka problemów. Po ilu latach gra jest klasykiem? Czy Terraformacja i GWT(2016)to klasyki czy za szybko? A jak GWT to to najstarsze czy to najlepsze(Nowa Zelandia)? Ile średnich gier wstawić za zasługi? Monopoly? Catan? Temat przerósł moje możliwości umysłowe po kilku oczywistościach typu Zamki Burgundii :)
Cyel
Has thanked: 1391 times
Been thanked: 1672 times

Post autor: Cyel »

Luk83bb pisze: 04 cze 2024, 13:00 Zamki burgundii, Dominion, Puerto Rico, El Grande, Wsiąść do pociągu, Caylus, Agricola, 7 Cudów Świata, Zimna Wojna.
Lista dobra ale o wąziutkiej, bardzo ograniczonej perspektywie. Jeśli mówimy o planszówkowej edukacji to z tą listą chyba tylko by dał radę ktoś, kto wziął niszowy fakultet z niemieckiego euro ;P (i dali mu Zimną Wojnę jako "odchamiacz" ;)) Gdzie jakaś gra wojenna? Jakiś 4x/grand strategy? Kooperacja? Polityka i negocjacje? Gdzie gry legendy, na barkach których wyrosły całe gatunki, jak Heroquest, Advanced Squad Leader albo choćby Axis&Allies?
Awatar użytkownika
ShapooBah
Has thanked: 385 times
Been thanked: 230 times

Post autor: ShapooBah »

Monopoly, Chińczyk, wspomniane Szachy, Talizman, Uno, Scrabble, Carcassone, Catan,

W mysl zasady wszyscy znają, nikt nie gra/posiada
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3041 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Luk83bb pisze: 04 cze 2024, 13:00 Zamki burgundii, Dominion, Puerto Rico, El Grande, Wsiąść do pociągu, Caylus, Agricola, 7 Cudów Świata, Zimna Wojna.
Z tej listy grałem tylko w Dominiona. Śmieszne jest tworzenie listy gier, których "wstyd nie znac", bo wg. BGG posiadam aktualnie 145 planszowek, do których mam 198 dodatków. No ale powinienem się wstydzić 8)

Tłumaczę nie od dziś, że w przypadku planszowek, nie ma to sensu. 99% gier euro nie tknę kijem, choćby mnie przywiązywano do stołu i kazano grać. Na gry typu COIN czy Pax nie mogę patrzeć, bo widok kartonowych żetonikow i umownej grafiki mnie odrzuca.

Jeśli już ma być tworzony jakiś ranking, to ewentualnie z podziałem na gatunki (o ile ktoś się podejmie tak karkołomnego zadania, aby zdefiniować gatunki współczesnych gier).
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Cyel
Has thanked: 1391 times
Been thanked: 1672 times

Post autor: Cyel »

Curiosity pisze: 04 cze 2024, 14:10
Jeśli już ma być tworzony jakiś ranking, to ewentualnie z podziałem na gatunki (o ile ktoś się podejmie tak karkołomnego zadania, aby zdefiniować gatunki współczesnych gier).
Literatury w szkole uczy się raczej w kolejności epok. Może z planszówkami można podobnie. W końcu przełomowe gry wyglądały i były projektowane inaczej w latach 80tych, inaczej w 2020tych.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 419 times

Post autor: tomb »

Ciekawe zagadnienie, rodzące sporo pytań i problemów, choćby z tego powodu, że historia nowoczesnych planszówek jest krótka, ale dynamiczna i ciężko ocenić, co zasługuje na miano klasyka, podstawy, czy monumentu.

Moim zdaniem planszówki mają przede wszystkim wymiar użytkowy i z tego tytułu nie mogą być stawiane w tym samym rzędzie, co np.kino lub literatura. Nie mają takiego kulturowego oddziaływania, nie są dziełami sztuki jako takimi.

Ogólna wiedza o planszówkowie i szerokie ogranie pomaga w rozmowie, ale z powodzeniem można dyskutować na temat rozgrywek w konkretny tytuł bez większego rozeznania na rynku. Listę kanonu planszówkowego można próbować stworzyć, ale trzeba się zastanowić dla kogo i po co ona ma być. I raczej należy skupić się na sformułowaniach, że w coś warto zagrać, a porzucić retorykę "wstyd nie znać".

Agricola, Dominion, Race for the Galaxy, Carcassonne, Cywilizacja poprzez wieki, Zimna wojna - te tytuły mógłbym od siebie polecić do wciągnięcia na listę kanonicznych gier. Są doskonałe same w sobie, stanowią świetne wprowadzenie do znanych mechanik i przez swą popularność oraz względnie długą historię, dają szansę na znalezienie wspólnego języka z wieloma innymi graczami.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 583 times

Post autor: gogovsky »

Agricola to raczej klasyka gatunku jak wydać grę z turbo niezbalansowanymi kartami? Ale zaraz jeden z drugim wyskoczy hurr durr na turnieju se draft robimy.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Ppeper
Has thanked: 23 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Ppeper »

Widzę, ze pomimo różnych niby zdań to w większości podawane są gry, które nazwałbym hitem w swoim okresie lub przetrwały w jakimś stopniu próbę czasu.
Ale brakuje mi w tym takiego podejścia jak napisał Cyel:
Cyel pisze: 04 cze 2024, 13:40 Gdzie gry legendy, na barkach których wyrosły całe gatunki, jak Heroquest, Advanced Squad Leader albo choćby Axis&Allies?
Tworząc swego rodzaju kanon gier, dobrze byłoby uwzględnić gry z różnych gatunków, takie gry które czymś się wyróżniły na rynku.
Taki Catan - myślę że spokojnie może trafić na listę jako pierwsza nowoczesna planszówka, która podbiła cały świat i rozpropagowała gatunek euro. Wspomniany już Dominion - zaprezentował deckbilding jaki znamy do dziś. Caylus/Agricola - pionierzy worekr-placment.
A jeszcze są inne gry, które wprowadziły, bądź w znacznym stopniu rozwinęły mechaniki, tak że każdy kojarzy daną mechanikę z tą grą, np draft w 7 Cudach Świata. Do tego gry Ameri, do klasyki zaliczyłbym na pewno Wojnę o Pierścień - jako świetnie przekazane IP. Gry legacy, kampanijne. Wszystkie maja jakiegoś przedstawiciela gatunku.

Zatem wydaje mi się, że powinniśmy szukać gier wyjątkowych zarówno w swoim czasie wydania jak i w swoim gatunku.

I jeszcze taka myśl z przymrużeniem oka, idąc za przykładem lektur szkolnych, "wstyd nie znać" nie oznacza "wstyd nie zagrać" :P
Awatar użytkownika
Deem
Has thanked: 543 times
Been thanked: 370 times

Post autor: Deem »

Jednym z miliona kryteriów w tej jakże nieostrej kategorii, może być wejście do szacownego grona gier, dla których konkurencja używa określenia „x-killer” w materiałach marketingowych np. Splendor-killer. To często znak, że świadomość o danej grze mocno zakorzeniła się w społeczności i jest ona istotnym punktem odniesienia dla rynku w danym gatunku.
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1609 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Temat był już kilka razy poruszany na forum, np. w tym wątku (ale chyba nie tylko w tym, ale nie chce mi się szukać)
wajwa
Has thanked: 364 times
Been thanked: 563 times
Kontakt:

Post autor: wajwa »

MichalStajszczak pisze: 04 cze 2024, 16:48 Temat był już kilka razy poruszany na forum, np. w tym wątku (ale chyba nie tylko w tym, ale nie chce mi się szukać)
... zatem ten najlepiej zamknąć, żeby oszczędzić sobie kilkustronnicowych utarczek, bo to się zawsze tak kończy, a do niczego nie prowadzi :wink:
Always look on the bright side of life
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 333 times
Been thanked: 529 times

Post autor: vnzk »

Myślę, że z tego tematu można również wyciągnąć listę takich tytułów (założony rok temu): klik
ODPOWIEDZ