Średnio-Zaawansowane Euro

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
superthulee
Has thanked: 25 times
Been thanked: 2 times

Średnio-Zaawansowane Euro

Post autor: superthulee »

Cześć,

Jak w tytule szukam średnio-zaawansowanego euro wydanego w ostatnich latach. Nie chodzi mi o mózgorzera typu GWT czy Brass. Najlepiej, żeby gra dobrze wyglądała. Te wpadły mi w oko. Możecie się podzielić opiniami/doradzić?

- Kutna Hora
- Biały Zamek (trzeba czekać na dodruk)
- Tiletum
- Revive
- Bitoku
- Wieczna Zima
- Encyklopedia

Thx!
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Re: Średnio-Zaawansowane Euro

Post autor: kurdzio »

Z wymienionych obserwowałem wszystkie, ale grałem i mam w kolekcji tylko Tiletum - zdecydowanie polecam. Rzuć okiem na gameplay np Gandalfa i Barolka, to rozwieje wątpliwości :)
Co do innych propozycji wydanych kilka lat temu to ze swojej strony proponuję Arnaka, Bonfire i oczywiście Zamki Burgundii jeśli nie graliście (dowolną edycję).
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 219 times
Been thanked: 501 times

Post autor: karmazynowy »

Grałem we wszystko. Najsłabsze to Encyklopedia i Wieczna Zima, je bym odpuścił, reszta jest dobra/bardzo dobra i została w kolekcji. Bitoku chyba najcięższe, Kuta Hora najbardziej niestandardowa. Polecam zatem trzy pewniaki: Tiletum, Biały Zamek i Revive w tej kolejności. A z brakujących na liście to Arnak jest prześwietny.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
massivehiro97

Post autor: massivehiro97 »

Bialy zamek polecam gorąco
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

superthulee pisze: 05 cze 2024, 22:45 Cześć,

Jak w tytule szukam średnio-zaawansowanego euro wydanego w ostatnich latach. Nie chodzi mi o mózgorzera typu GWT czy Brass. Najlepiej, żeby gra dobrze wyglądała. Te wpadły mi w oko. Możecie się podzielić opiniami/doradzić?

- Kutna Hora
- Tiletum
- Revive
- Bitoku
- Wieczna Zima
- Encyklopedia

Thx!
Prawie wszystkie gry przewinęły się przez stół i w kolekcji zostało tylko Revive.
Biały Zamek na drugim miejscu i wyleciał przez słabe skalowanie na 4 graczy.
Kutna Hora próbuje być oryginalna, ale ostatecznie wypada słabo. Nie przekonuje mnie też wybrana oprawa graficzna i "eko" materiały, który szybko się niszczą.
Tiletum to all-around poprawna gra. Zła nie jest, ale nie ma "tego czegoś".
Wieczna Zima przeciętniak i przerost formy nad treścią.
Encyklopedia wypada najsłabiej z w/w.

Polecam natomiast poczekać na Distilled. Bardzo przyjemny euras o fajnej tematyce, którą faktycznie czuć w trakcie rozgrywki.
superthulee
Has thanked: 25 times
Been thanked: 2 times

Post autor: superthulee »

@Apos A Bitoku czemu wypadło? Bo kusi mnie wyglądem :D
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 526 times
Been thanked: 1198 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

superthulee pisze: 05 sie 2024, 18:16 @Apos A Bitoku czemu wypadło? Bo kusi mnie wyglądem :D
Bitoku to jedyna gra z tej listy w którą nie grałem. Mnie osobiście odrzuca jej wygląd, średnio czytelna i przekolorowana plansza, tematyka (a raczej jej brak), długość setupu oraz punktowanie w stylu sałatki punktowej. Z gier euro w tej kategorii wagowej chętniej sięgnę po Wyprawę Darwina, GWT:NZ oraz Argentyna czy nawet Brassa.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 449 times

Post autor: itsthisguyagain »

superthulee pisze: 05 cze 2024, 22:45 Cześć,

- Kutna Hora
- Tiletum
- Revive
- Bitoku
- Wieczna Zima
- Encyklopedia

Thx!
- Kutna Hora: staroszkolne euro polegające na jednym bardzo ciekawym myku. Chętnie zagram ale moim zdaniem szybko się znudzi. za długa o jedną rundę.
- Revive - to polecam
- Bitoku - drugi wybór, wygląda na pstrokatą nieczytelną masę ale jest bardzo fajna. Cenię ją za to, że w swojej turze masz rozkminy w stylu "wiem co chcę zrobić teraz tylko muszę wymyślić jak to zrobić"
- Wieczna Zima - piękna wydmuszka
- Encyklopedia - sałatka punktowa bez rewelacji.
Apos pisze: 05 sie 2024, 18:33
superthulee pisze: 05 sie 2024, 18:16 @Apos A Bitoku czemu wypadło? Bo kusi mnie wyglądem :D
Bitoku to jedyna gra z tej listy w którą nie grałem. Mnie osobiście odrzuca jej wygląd, średnio czytelna i przekolorowana plansza, tematyka (a raczej jej brak), długość setupu oraz punktowanie w stylu sałatki punktowej. Z gier euro w tej kategorii wagowej chętniej sięgnę po Wyprawę Darwina, GWT:NZ oraz Argentyna czy nawet Brassa.
Daj jej szanse bo Bitoku jest bardzo czytelna jak już zaczniesz grać. Jak dla mnie vibe jest podobny do Coimbra.
ODPOWIEDZ