RPG od zawsze (no, prawie) były lokowane w światach znanych z filmów czy książek (Zew Cthulhu, Star Wars czy Star Trek to tylko przykłady, obecnie jest cały trend pisania podręczników RPG pod filmy, czy seriale).
Zauważyłam jednak powolny wzrost gier bazowanych na światach planszówkowych, czyli siłą rzeczy kierowanych do węższej grupy odbiorców. Przykładami mogą być Root, Tainted grail czy zapowiedziany Trickerion (z pewnością coś przegapiłam, akurat tej odnogi nie śledzę jakoś dokładnie).
Co myślicie o tym nowym trendzie? Przyjmie się? Grupa odbiorców już na wstępie jest zawężona, bo o ile Obcego, Diunę czy Walking Dead większość ludzi zna choćby ze słyszenia, o tyle świat konkretnej planszówki jest mocno niszowy. Z drugiej strony planszowicze (zwłaszcza fani ameri) mają już tylko krok do erpegów, więc łatwiej ich przekonać do tych dziwnych kart i kostek.
Dla mnie oczywiście im więcej gier tym lepiej i tym łatwiej wybrać coś dla siebie, nie ważne czy będą to pomysły ulokowane w konkretnym settingu czy nie, jednak z drugiej strony trudno mi dostrzec naprawdę nowatorskie pomysły w grach robionych "pod grę/film". Większość to raczej znane systemy z małymi zmianami mniej lub bardziej trafnie "symulującymi" ważne akcenty z konwencji.
Co myślicie? Czekacie na jakiegoś planszowego RPGa?
Edit: korekta autokorekty
RPG w planszówkowych klimatach
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami RPG, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami RPG, nie powiązane z konkretnym tytułem.
-
- Has thanked: 556 times
- Been thanked: 915 times
- Kontakt:
Re: RPG w planszówkowych klimatach
Nisza nisz. Tak wąskie tematycznie gry i światy oparte na raczej płytkim lore są prawdopodobnie doskonałe dla formatu zine'a bazującego na jakimś już powszechnym systemie. Ale pełnowymiarowym sytemom bazującym na planszówkach nie wróżę sukcesu jako niezależnego dzieła. Chyba raczej traktować to należy jako dodatek dla uber fanów kompletujących gadżety aniżeli coś co ma siłę utrzymać się na rynku i w świadomości graczy jako dzieło niezależne.
- ShapooBah
- Has thanked: 385 times
- Been thanked: 230 times
Często też niskim nakładem pracy jesteś w stanie zrobić dodatkowy add-on/ treshold do kampanii Kickstarterowej, ot weźmiesz jakiś open source system, pozmieniasz nazwy do podobnych twoim i i czas na CS'a można dodatkowe dutki zarobić.
Jedyne co przychodzi mi do głowy na szybko to Talisman RPG
https://rpggeek.com/rpg/56170/talisman-adventures
Ale coś jeszcze było... Albo miało być...
https://rpggeek.com/rpg/56170/talisman-adventures
Ale coś jeszcze było... Albo miało być...
Zabawne, bo właśnie reklamuję na podforum "konkretne tytuły" własne mikro-rpg (bardzo mikro) na podstawie planszówki Uluk (zrobione legalnie).
A co do większych tytułów/systemów, to słyszałem o RPG dla Gloomhaven, co jest połączeniem może aż mało ciekawym? Jakby za blisko?
A co do większych tytułów/systemów, to słyszałem o RPG dla Gloomhaven, co jest połączeniem może aż mało ciekawym? Jakby za blisko?
http://musicgames.wikidot.com -- improwizacje muzyczne w formie gier
-
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 49 times
- Kontakt:
To chyba w temacie: https://www.backerkit.com/c/projects/sh ... unch_party
Ku Przygodzie 5e! [blog]
-
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 449 times
Najwyraźniej gracze planszówkowi coraz śmielej wypływają na tereny erpegowe.
Wczoraj zakończyła się zbiórka na Terraforming Mars RPG, czyli jakby nie patrzeć grę z top gier, w dodatku w uniwersum które szerzej jest kompletnie nieznane. Mechanika wygląda ciekawie, plus zapowiedziano całą linię produktów - od kampanii, dwóch tomów przygód do poszerzonego opisu świata.
Wczoraj zakończyła się zbiórka na Terraforming Mars RPG, czyli jakby nie patrzeć grę z top gier, w dodatku w uniwersum które szerzej jest kompletnie nieznane. Mechanika wygląda ciekawie, plus zapowiedziano całą linię produktów - od kampanii, dwóch tomów przygód do poszerzonego opisu świata.