Grafiki do własnej gry
Grafiki do własnej gry
Dzień dobry
przejrzałem kilka wątków o tworzeniu gier ale sporo linków już wygasło, pytanie: w jaki sposób mogę zrobić / kupić grafiki do własnej gry planszowej? musze zaprojektować panszę na kształt mapy oraz dorzucić grafiki na karty. Jak to zrobić bezpłatnie (najlepsza opcja) lub płatnie?
przejrzałem kilka wątków o tworzeniu gier ale sporo linków już wygasło, pytanie: w jaki sposób mogę zrobić / kupić grafiki do własnej gry planszowej? musze zaprojektować panszę na kształt mapy oraz dorzucić grafiki na karty. Jak to zrobić bezpłatnie (najlepsza opcja) lub płatnie?
Re: Grafiki do własnej gry
Bezpłatnie to możesz próbować sam posiłkując się grafikami utworzonymi przy pomocy tzw. sztucznej inteligencji.
Dodam, że jeśli chodzi o karty to AI może zrobić grafikę (rysunek), ale nie zrobi interfejsu.
Można przy tym popełnić mnóstwo błędów. Kwestia na ile zależy Ci na jakości i jak chcesz to drukować (oraz w ilu egzemplarzach).
Do tego dochodzą kwestie praw autorskich i wydawnictw, ale to inny temat.
Płatnie to możesz komuś to zlecić.
Dodam, że jeśli chodzi o karty to AI może zrobić grafikę (rysunek), ale nie zrobi interfejsu.
Można przy tym popełnić mnóstwo błędów. Kwestia na ile zależy Ci na jakości i jak chcesz to drukować (oraz w ilu egzemplarzach).
1. Dla pewności, wszystko co stworzy AI nie podlega prawom autorskim i mogę tego użyć nawet jeśli dojedzie ostatecznie do wydania gry, tak?czorbok pisze: ↑05 sie 2024, 14:44 Bezpłatnie to możesz próbować sam posiłkując się grafikami utworzonymi przy pomocy tzw. sztucznej inteligencji.
2. Czy możecie polecić jakieś strony/programy które darmowo generują takie obrazki?
Ostatnio zmieniony 05 sie 2024, 15:11 przez novin, łącznie zmieniany 2 razy.
prototyp już jest ale bez obrazków gra nie działa na wyobraźnie tak jak powinna, jest to przygodówka i bazuje na opowieści więc sami rozumiecie.
-
- Has thanked: 105 times
- Been thanked: 371 times
Wszystko rozchodzi się o to czy chcesz iść do wydawcy. Jak tak to inwestuj jak najmniej czasu w grafiki. Polecam to ai z darmowych:
https://www.bing.com/images/create/
świetny rezultat daje jeszcze przemielenie tego co wypluwa pierwszy drugim:
https://www.krea.ai/apps/image/enhancer
https://www.bing.com/images/create/
świetny rezultat daje jeszcze przemielenie tego co wypluwa pierwszy drugim:
https://www.krea.ai/apps/image/enhancer
- ShapooBah
- Has thanked: 385 times
- Been thanked: 231 times
przy czym możesz liczyć się z linczem i hejtem, jeżeli gra zostanie wydana z grafikami AI.
To dość drażliwy temat, zwłaszcza wśród artystów.
To dość drażliwy temat, zwłaszcza wśród artystów.
- Brylantino
- Been thanked: 216 times
Nie przesadzałbym.
Przede wszystkich od prototypu do wydania, to jest BARDZO daleka droga.
Druga rzecz, że nie raz widziałem przedstawianie na grupach designowych planszówek, które miały AI obrazki i prawie zawsze ludzie zachwalali takie grafiki ew. ktoś tam się tylko spytał czy AI - ogólnie hejtu zero.
Końcowy konsument ma totalnie wyrąbane, czy to AI czy nie. Zwykle nawet nie zada tego pytania, bo go po prostu to nie interesuje.
Druga rzecz, że nie raz widziałem przedstawianie na grupach designowych planszówek, które miały AI obrazki i prawie zawsze ludzie zachwalali takie grafiki ew. ktoś tam się tylko spytał czy AI - ogólnie hejtu zero.
Końcowy konsument ma totalnie wyrąbane, czy to AI czy nie. Zwykle nawet nie zada tego pytania, bo go po prostu to nie interesuje.
Obecnie twory AI nie podlegają prawom autorskim, mimo że artyści nie są z tego zadowoleni (i nie ma się co dziwić, bo AI wykorzystuje ich twórczość).
Większy problem przy wykorzystaniu AI może być z zachowaniem spójności grafik. Jeżeli chcesz, żeby wszystko było w jednym stylu to najpierw trzeba opracować model / styl, a potem się go trzymać zmieniając tylko końcowe słowa kluczowe.
Jest to dosyć rozbudowany temat i dużo zależy z jakiej strony korzystasz.
Bez reserchu nie polecę niczego, bo nie jestem na bierząco. Pojawiają się nowe i zmieniają się darmowe ograniczenia. Najlepsze efekty zwykle wymagają płacenia za kredyty. Za darmo zwykle masz po ileś tam kredytów dziennie i to też nie w każdym modelu graficznym do użycia.
- The Fifth Horseman
- Has thanked: 252 times
- Been thanked: 84 times
Osobiście korzystam z https://creator.nightcafe.studio . Cena w kredytach zależy od modelu, rozdzielczości i czasu generowania, DALL-E 3 jest dobry ale drogi.
- ShapooBah
Sporo osób, nawet u nas na forum, zarzucało nowemu Talizmanowi używanie grafiki z A.I co najmniej jedna strona postów i dyskusji na ten temat.Brylantino pisze: ↑06 sie 2024, 09:31 Nie przesadzałbym.

Tak samo jak okładka do Grimcoven podczas zapowiedzi, która była zrobiona przez A.I. Kolejne dwie strony oburzenia i stwierdzenia, że no tak średnio bym powiedział.
- Brylantino
- Been thanked: 216 times
To, że jacyś fanatycy sobie na forum piszą że im się coś nie podoba, nie ma absolutnie żadnego przekładu na to jak coś jest odbierane, czy się sprzedaje. Widziałeś kiedykolwiek podobne narzekanie np. w recenzjach gier planszowych, podcastach?
No ja też nie.
Te forum, czy BGG ma się nijak do tego jak dana gra sobie radzi na rynku.
Zresztą jest pewna odwieczna zasada, która tak samo działa w branży gier video - wszelkie osoby najgłośniej krzyczące, że im coś się nie podoba, tak naprawdę prawie zawsze nie są targetem samej gry i nawet jakby problem nie istniał, to i tak by danej gry nie kupiły. Po prostu takie osoby lubią szczekać dla szczekania, ale siły przebicia to nie ma żadnej.
No ja też nie.
Te forum, czy BGG ma się nijak do tego jak dana gra sobie radzi na rynku.
Zresztą jest pewna odwieczna zasada, która tak samo działa w branży gier video - wszelkie osoby najgłośniej krzyczące, że im coś się nie podoba, tak naprawdę prawie zawsze nie są targetem samej gry i nawet jakby problem nie istniał, to i tak by danej gry nie kupiły. Po prostu takie osoby lubią szczekać dla szczekania, ale siły przebicia to nie ma żadnej.
- The Fifth Horseman
- Has thanked: 252 times
- Been thanked: 84 times
- ShapooBah
są też internetowe generatory map do RPGów, ale teraz nie mam pod ręką linków do ich tworzenia, niestety. ale RPG Map maker powinien pozwolić ci znaleźć kilka.