Zestaw 100 / 200 / 300 / 365 gier - który wybrać?

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Kokosz

Zestaw 100 / 200 / 300 / 365 gier - który wybrać?

Post autor: Kokosz »

Cześć.

W ofercie jest kilka czy kilkanaście zestawów typu 100 / 200 / 300 / 365 gier. Wiadomo, cudów nie należy się po nich spodziewać, ale może macie jakieś porównanie który jest lepszy? Gdzie jest wyższa jakość wykonania? Którym zestawem gra się przyjemnie, a który lepiej omijać?

Szachy kupiłem porządne, mam też parę talii kart, więc na te elementy za bardzo nie patrzę. Ale jeśli chodzi o młynek, chińczyka czy tryktrak to nie potrzebuję osobnej wypasionej gry, zestaw powinien wystarczyć. Tylko który wybrać? Trefla? Piatnika? Czy te z Empiku?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Lynx
Has thanked: 9 times
Been thanked: 16 times

Re: Zestaw 100 / 200 / 300 / 365 gier - który wybrać?

Post autor: Lynx »

Hej,
Może się mylę, ale obawiam się, że nikt nie będzie Ci w stanie doradzić przy tak postawionym pytaniu - nikt nie ma do czynienia z takimi zestawami. Gry planszowe bardzo się w ostatnich 50 latach bardzo rozwinęły. Osoby z tego forum mają w zainteresowaniu raczej te współczesne gry planszowe (poza nielicznymi wyjątakmi jak szachy i jakieś gry karciane). Pewnie dużo łatwiej będzie nam odpowiedzieć Ci na pytanie, jakie ze współczesnych gier planszowych moglibyśmi Ci, jako osobie, która nie miała z nimi do tej pory do czynienia, polecić. Zachęcam do spróbowania, jest mnóstwo gier, które prostotą zasad przypominają te wszystkie klasyczne gry, a oferują, moim zdaniem, dużo więcej frajdy.

Jeśli chodzi o te zestawy "X gier", to miałem do czynienia z jedym takim zestawem. Wygląda, że masz tego świadomość, ale dla porządku napiszę. Oczywiście można sobie pograć na nich w N klasyków dla których zasady się zna albo można bez problemu znaleźć w sieci, ale pozostałe X - N mają instrukcje napisane skrótowo, małym druczkiem i kompletnie nie zrozumiale. Generalnie ściema :) Nie polecam.
Hex, Cats & Rock'n'Roll!
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 555 times
Been thanked: 1615 times
Kontakt:

Re: Zestaw 100 / 200 / 300 / 365 gier - który wybrać?

Post autor: MichalStajszczak »

Jak taki zestaw wygląda, pokażę na przykładzie Zestawu 200 gier Piatnika. W zestawie są 3 dwustronne plansze, 16 pionków, 30 kamieni warcabowych, 2 talie kart, po 5 kostek oczkowych i pokerowych oraz pomocnicze akcesoria (kubek do kostek, bloczki do zapisu itp.).
Na te 200 gier składają się 33 planszowe (3 wersje backgammona, 8 wersji młynka, 13 gier na planszy warcabowej - oprócz różnych wersji warcabów także np. wilk i owce, 7 wersji chińczyka oraz Węże i drabiny i Wyścigi konne), 37 gier karcianych, 27 pasjansów, 9 sztuczek karcianych oraz 94 gry w kości.
W jakimś zestawie widziałem nawet jako jedną z pozycji ... zabawę w berka :lol:
ODPOWIEDZ