Tamashii Chronicle of Ascend Kroniki Ascendu - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Haniel
Has thanked: 196 times
Been thanked: 106 times

Re: Tamashii Chronicle of Ascend Kroniki Ascendu - pytania i wątpliwości

Post autor: Haniel »

shuji pisze: 21 paź 2024, 08:44 Hej,

Nie widziałem wątku to zakładam.

Pytanie nr 1. czy można przechodzić poszczególne scenariusze w różnym składzie? Co z odblokowanymi kartami ?

Pytanie nr 2. Przy hackowaniu w jednej karcie mam napisane, że można odpalać wielokrotnie. Czy to oznacza, ze w innych kartach można hackować tylko raz? Nie znalazłem tego w instrukcji - zakładałęm, żę jak uda mi się ułożyć np. 3 wzorce hackowania, to mogę je odpalić 3 razy w jednej fazie Odpalania ?
Przykład:

Obrazek

Obrazek

Pytanie nr 3. W prologu jest informacja, że bierzemy usprawnienia klasy w kolorze swojej planszetki. Kolorów klas jest jednak 6, a planszetek 4 kolory. Coś źle zrozumiałem czy o co chodzi ? Po co są te dwie klasy które nie mają koloru planszetki odpowiadającego?

Spoiler:
Hej!
1. Można przechodzić w różnym składzie. Odblokowane karty wchodzą do puli po prostu, więc w kolejnych grach będzie np większy wybór augmentacji klasowych itd. Każdy scenariusz jest indywidualną historią, więc fabularnie też nie będzie problemu. Po prostu, jeśli będziesz grał Ty plus różne osoby, Ty będziesz znał lepiej świat, ale brak tej wiedzy nie będzie innym przeszkadzał w graniu :)

2. W fazie odpalania patternów każdy pattern możesz odpalić tylko raz. Nie widziałem polskiej instrukcji, ale w ang jest to wpisane.
Dla przykładu, jeśli uda Ci się złożyć 2x (3 zielone żetony), to będziesz mógł odpalić tylko jeden pattern, więc dostaniesz jedną tarczę, a nie dwie.
Karta o której mówisz pozwala obejść to ograniczenie.
Dodatkowo, jeśli masz taki sam pattern z dwóch różnych źródeł, to wtedy traktujesz to jako osobne instancje.
Żeby lepiej wyjaśnić - powiedzmy, że masz ten 3xzielony żeton , co daje tarczę i masz 3x zielony żeton na przeciwniku, co pozwala np zadać obrażenia. Wtedy mógłbyś zrobić dwa patterny z 3 zielonych tokenów każda i je odpalić.

3. W prologu jest ograniczenie, bo to partia do nauki. Potem możecie dowolnie mieszać kolor planszetki z klasą postaci :)
Haniel

Tak, najlepiej rozegrać sobie core, a dodatki potem wrzucić.
Widziałem, że część osób narzekała, że dodatki trochę ułatwiają grę, więc ewentualnie, jeśli miałbyś problemy, to np Catie możesz zacząć grać, żeby dostać rzeczy stamtąd etc.
Ale no tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby grać dowolnie, poza finałem, który fajnie zagrać na końcu :)
Haniel

No to imo przejdź core. Jeśli byłoby za trudno, zagraj Catie, tam powinno wpaść trochę ułatwień. Finał z core możesz zostawić na później.
Potem zagraj SG, a potem dodatek :)
Ale mówię, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zagrać kilka scenariuszy z core, potem z SG coś, potem coś z dodatku etc. :)
Wosho
Has thanked: 216 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

Głupie pytanie ale przy rozkladaniu kaza mi wybrac 1 z 4ech klas i wsrod nich sa straznicy ktorych nie widze w pudle, inaczej sie nazywaja?
Rozumiem ze jak pozniej dojda inne klasy to moge wybierac sposrod wszystkich?
Wosho
Has thanked: 216 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

Drugie pytanie jak dziala laser pryzmatyczny? Co to sa rozne zetony danych, chodzi o ilosc zetonow, kolory?
Haniel

Wosho pisze: 29 sty 2025, 00:40 Głupie pytanie ale przy rozkladaniu kaza mi wybrac 1 z 4ech klas i wsrod nich sa straznicy ktorych nie widze w pudle, inaczej sie nazywaja?
Rozumiem ze jak pozniej dojda inne klasy to moge wybierac sposrod wszystkich?
Co to są strażnicy? :D

W dodatkach są dwie dodatkowe klasy postaci, jeśli dobrze pamiętam, i tak, możesz wybierać ze wszystkich
Haniel

Wosho pisze: 04 lut 2025, 23:51 Drugie pytanie jak dziala laser pryzmatyczny? Co to sa rozne zetony danych, chodzi o ilosc zetonow, kolory?
Jakbyś dał fotkę karty to by było wygodniej, ale zakładam, że tak, różne rodzaje żetonów. Czyli 4 kolory i joker, to masz 5. Plus coś tam w dodatkach chyba też jest
Muszczu
Has thanked: 12 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Muszczu »

Pytanie o karty wzmocnień frakcji. Scenariusz mówi żeby przygotować talie wzmocnień poszukiwaczy i cywilów. Na jednym kafelku moge pozyskać kartę wzmocnienia np spartan. Mogę pozyskać kartę spartan czy mogę pozyskiwać karty frakcji wymienione tylko w scenariuszu ?

Edit: znalazłem odp. Jeśli odkrywamy kafelek danej frakcji dobieramy karty tej frakcji. Szukałem odpowiedzi w instrukcji nie w tym miejscu co potrzeba🫣
ODPOWIEDZ