W grze Flatiron przeniesiesz się do Nowego Jorku z początku XX wieku, aby wziąć udział we wznoszeniu tej ikonicznej budowli. Razem z przeciwnikiem będziecie musieli rozwijać swoje przedsiębiorstwa poprzez dodawanie kart do osobistej planszetki, co umożliwi wykonywanie większej liczby lepszych akcji na każdej z otaczających parcelę ulic. Ostatecznym celem jest zdobycie większej liczby punktów zwycięstwa od przeciwnika, głównie przez podejmowanie zadań konstrukcyjnych, ale także utrzymywanie nienagannej opinii publicznej oraz stosowanie się do dekretów Rady Nowego Jorku. Kiedy budowla zostaje zwieńczona dachem, a wszystko jest gotowe do wielkiego otwarcia, gra dobiega końca. Zwycięstwo i uznanie trafią do gracza, który skumulował najwięcej punktów zwycięstwa.
- opis wydawcy
Autorzy: Isra C., Shei S.
Wydawca: Ludonova
Liczba graczy: 1-2
Czas rozgrywki: 45 min
Ilustracje: Weberson Santiago
Jestem po partii zapoznawczej i musze przyznać, że gra zapowiada się naprawdę interesująco. Na pewno będę chciał pograć więcej. Bardzo podoba mi się system pozyskiwania kart i rozbudowy silniczka - Krążąc workerem po ulicach wokół budynku pozyskuje się karty, które na planszetkach rozwijają szereg akcji powiązanych z wspomnianymi ulicami. Z czasem więc aktywacja ulicy może przynieść możliwość wykonania nie 2, a aż 5 akcji.
Podoba mi się też faktyczne stawianie budynku 3D i odmierzanie czasu trwania rozgrywki wybudowanymi piętrami

Po kolejnych partiach wrócę z szerszą opinią