Ostatnio kupiliśmy...i żałujemy bo...

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1408 times
Been thanked: 2949 times

Ostatnio kupiliśmy...i żałujemy bo...

Post autor: Ardel12 »

Podobne tematy (Fisq):
Ostatnio NIE sprzedaliśmy bo...
Ostatnio NIE kupiliśmy bo...
Ostatnio sprzedaliśmy bo...

Jak widać, w jednym wątku wpadłem na pomysł gorzkich żali, a pojawili się chętni do uzewnętrznienia to proszę bardzo. Zacznę sam,

Ostatnio kupiłem Arcs na fali fomo. Nawet nie zagrałem(na tym egzemplarzu), a już w sklepach można było dorwać taniej o 50zł.

Żałuję zakupu kompletu Nova Aetas Renesans, ciężko sprzedać to jedno, ale zauważyłem, że ponowne ogrywanie tej samej kampanii, nawet jeśli trafię na parę innych misji mnie po prostu nie bawi i wolałbym przez te 2 tygodnie pograć w nowy tytuł. Wniosek, jak all in, to albo wrzucać od razu wszystko w pierwsze podejście albo brać dodatki wnoszące nowe kampanie.

Kolejnym tematem do marudzenia jest BRW. Akurat w tym roku zakupiłem komplet i zaraz wyjdzie(no pewnie z 2 lata) poprawiona 1ED. ECH, a spokojnie mogłem przezimować na BRW:R i zakupić w kampanii komplet i to pewnie w lepszej cenie ech.

A no tak. Dodatek do Deep Madness od Czachy. Kupiony w przedsprzedaży, a teraz lata za połowę ceny, grrr...

W sumie najwięcej to jak widać boli mnie wydana kasa na fali hypu/fomo, które jakbym przeczekał czase nawet miesiąc, to miałbym w znacznie lepszej cenie. Na szczęście przynajmniej każda gra sprawia mi finalnie frajdę, więc to się liczy najbardziej.
Awatar użytkownika
wrojka
Has thanked: 272 times
Been thanked: 277 times

Re: Ostatnio kupiliśmy...i żałujemy bo...

Post autor: wrojka »

Ardel12 pisze: 29 paź 2024, 13:48 Ostatnio kupiłem Arcs na fali fomo. Nawet nie zagrałem(na tym egzemplarzu), a już w sklepach można było dorwać taniej o 50zł.
No to jeszcze Portal ogłosi polską wersję tańszą o 100zł, potem pojawią się używki na OLX tańsze o 140zł i można będzie kupić bez plucia sobie w brodę :D

Mnie żal ugryzł, bo kupiłem jedną matę do Arcs i było okej do czasu aż nie zobaczyłem jak się w rzeczywistości prezentuje inna - z czytelniejszymi ikonami i jaśniejszą grafiką. Kupiłem tą drugą, a pierwszą musiałem opchnąć ze stratą.

Nieco starszym żalem jest kupienie Cat in the Box, które potem zostało wydane w wersji Colossal z większymi komponentami, poprawioną rozgrywką na 5 osób i nowymi 2 trybami rozgrywki.
rogal
Has thanked: 42 times
Been thanked: 72 times

Post autor: rogal »

Ja żałuję, że kiedyś nie kupiłem z wyprzedaży Terramary - była za chyba 100zł a może 60zł a teraz 260 minimum.
Kiedy wchodziłem do świata planszówek to jeszcze był do wzięcia Chaos w starym świecie - to też bym wziął
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 298 times
Been thanked: 206 times

Post autor: Mrukar »

W końcu jest się gdzie wyżalić :D

Żałuję zakupu Diuny: Wojny o Arrakis, fakt, że na spółę nic nie zmienia. Pierwsza gra zostawiła nas totalnie bez przemyśleń i większych emocji. Nie pomogła też przymusowa przerwa w graniu przez co nawet nie myśleliśmy o powrocie. Teraz stwierdzam, że ta gra jest dla nas po prostu za duża (w tym dosłownym znaczeniu) i lepiej było zainwestować w kolejne dodatki do Dominiona :D
Ostatnio zmieniony 29 paź 2024, 16:22 przez Mrukar, łącznie zmieniany 1 raz.
Avachi
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Avachi »

rogal pisze: 29 paź 2024, 14:41 Ja żałuję, że kiedyś nie kupiłem z wyprzedaży Terramary - była za chyba 100zł a może 60zł a teraz 260 minimum.
Kiedy wchodziłem do świata planszówek to jeszcze był do wzięcia Chaos w starym świecie - to też bym wziął
To nie ten temat, nie kupiłem i żałuję ma swój oddzielny 8) Jeszcze Ostatnio sprzedałem i żałuję brakuje, chyba że mi umknąło :lol:

Ja żałuję kupna Wysypy dinozaurów, nieprzemyślany zakup przed faktycznym zapoznaniem się z grą, jednak dinozaury to nie wszystko
Uncle_Grga
Has thanked: 94 times
Been thanked: 326 times

Post autor: Uncle_Grga »

Wsparlem Paxa Hispanicę EN a jest wydanie Galakty po polsku z jakimis promoskami w pakiecie..
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1350 times
Been thanked: 326 times

Post autor: JollyRoger90 »

Brzdęk legacy - w przedsprzedaży. Lucrum straszyło, że mało sztuk i szybko się sprzeda. Jakieś 385zl wydałem.
Teraz na byle konwencie pchają to poniżej 300zl i nadal nie zeszło wszystko
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 682 times
Been thanked: 1104 times

Post autor: Galatolol »

Le Havre - dawno, jak jeszcze Rosenberg był moim ulubionym autorem, upalałem trochę w wersję na tablet (nie od razu się spodobało, ale w końcu zaskoczyło). Teraz, po latach, skusiło mnie do zakupu polskiej wersji, bo w niezłej cenie, od razu z dodatkiem, a dodruku może nie być. Zagrałem solo na odświeżenie zasad i myślałem, że mnie coś strzeli od tego ciągłego dokładania surowców i ogólnego poczucia jałowości. Z jednej strony chcę dać jeszcze szansę na więcej osób, z drugiej bardzo rzadko teraz grywam w euro, a jeśli już, to znacznie chętniej sięgnę po Agricolę.

EDIT: w trzech gra zrobiła bardzo dobre wrażenie, więc póki co zawieszam żal po zakupie :lol:
Ostatnio zmieniony 31 gru 2024, 12:08 przez Galatolol, łącznie zmieniany 1 raz.
samuraj1369
Has thanked: 551 times
Been thanked: 656 times

Post autor: samuraj1369 »

Żałuję wejścia w system Unmatched, na pierwszy rzut oka ciekawy pojedynek, po paru partiach, płaska i bez polotu ganianina po planszy. Na szczęście 2/3 pudeł już znalazło nowego właściciela.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1408 times
Been thanked: 2949 times

Post autor: Ardel12 »

wrojka pisze: 29 paź 2024, 14:26
Ardel12 pisze: 29 paź 2024, 13:48 Ostatnio kupiłem Arcs na fali fomo. Nawet nie zagrałem(na tym egzemplarzu), a już w sklepach można było dorwać taniej o 50zł.
No to jeszcze Portal ogłosi polską wersję tańszą o 100zł, potem pojawią się używki na OLX tańsze o 140zł i można będzie kupić bez plucia sobie w brodę :D

Mnie żal ugryzł, bo kupiłem jedną matę do Arcs i było okej do czasu aż nie zobaczyłem jak się w rzeczywistości prezentuje inna - z czytelniejszymi ikonami i jaśniejszą grafiką. Kupiłem tą drugą, a pierwszą musiałem opchnąć ze stratą.
Nie wiem czy wielce zjadą z ceny 220zł jaką można było ugrać w planszostrefie po max zniżce, wątpię by aż tak tanie to było.
O macie sam myślę, zapodaj mi na PW jaką to polecasz.

Pomijając ceny i wydane pieniążki to mogę pożałować jeszcze El Grande, co od kupna zaliczyło 1 partię i leży obecnie i się kurzy. Gra świetna, ale opcji brak na zagranie obecnie :( a jak są, to i tak na miejscu jest egzemplarz. ECH Zaraz wyjdzie, że żałuję połowy kolekcji xD
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 155 times
Been thanked: 378 times

Post autor: Poochacz »

Trudvang: Legendy - ta gra to jak dla mnie dramat. Testy praktycznie nie do przejścia, walka przeraźliwie nudna, podróż o 1 pole - wydarzenie, kopiuj - wklej. Po dwóch partiach mieliśmy dość. Szkoda pieniędzy wydanych na nowy egzemplarz
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 417 times
Been thanked: 490 times

Ostatnio kupiliśmy i żałujemy bo...

Post autor: KOSHI »

Ardel12 pisze: 29 paź 2024, 11:03 Jak nic potrzeba tematu, że żałujemy, że coś kupiliśmy :D w wątku co kupiliśmy jest tylko optymistycznie, tam można by było pokazać ból istnienia :D
Voila! :mrgreen:
Jak zauważył @Ardel12 temat już istniał - połączyłem

MD2 z dodatkami - trzeba było sprawdzić podstawkę i dopiero doinwestować. Tak mam prawie wszystko co wyszło i za Boga chęci by w to grać.
Zombicide BP - miałem już kiedyś i znowu wsiąkłem mocno, nakupiłem dodatków i weny na granie nie ma to raz. Dwa - zrobiła się z tego trochę nie grywalna kobyła. Po trzecie - mam jeszcze wersję modern. Dwa Zombicide to w moim przypadku zdecydowanie za dużo. :evil: Szkoda, że wróciłem do BP. W zasadzie to tylko dwie gry, które się u mnie pojawiły ponownie ostały się, także morał z tego taki: pamiętaj giercowniku młody, nie wchodź drugi raz do tej samej wody. :lol:
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1692 times
Been thanked: 1846 times

Re: Ostatnio kupiliśmy i żałujemy bo...

Post autor: Mr_Fisq »

Może nie jakoś strasznie żałuję, ale:
Enormity od ITU - nawet nie ze względu na samą grę, ale różne nieprzyjemności jakie ludzie zgłaszają przy reklamowaniu uszkodzonych egzemplarzy z ostatnio dostarczanego KS'a ITU. Nie lubię się użerać w takich kwestiach. Z tego powodu też najpewniej zrezygnuję z zamawiania AT:SoH, i niewykluczone, że zredukuję też planowane wsparcie KF.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 525 times
Been thanked: 486 times

Post autor: Shodan »

Trickerion - miałem, zagrałem dwa razy, było spoko, ale bez efektu wow, potem półkownikował więc sprzedałem i nikt nie pytał ani nie płakał. Wiedziony impulsem kupiłem znowu i właśnie mija rok jak leży na półce wstydu. Przez wydanie portalu gra zrobiła się niesprzedawalna bez znacznej straty. Najbardziej irracjonalny zakup w mojej historii ever. :lol:
koloX
Has thanked: 74 times
Been thanked: 64 times

Post autor: koloX »

Zaginiona Wyspa Arnak - Kupiłem do luźniejszego grania. Przeczytałem instrukcję i zamierzam sprzedać...
Przy czym ważnym bodźcem, kto wie, może decydującym, jest dla mnie odpychająca szata graficzna. Być może wielu z was te grafiki nie przeszkadzają wcale. Ale dla mnie to całe żarówiaste przesycenie barw jest jakieś ohydne. No i jeszcze wpadł mi w oko profesor. Czarny. Bo jaki mógł być inny w czasach z grubsza początku XXw. kiedy dzieje się akcja...
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 150 times
Been thanked: 211 times

Post autor: Yooreck »

koloX pisze: 30 gru 2024, 20:44 No i jeszcze wpadł mi w oko profesor. Czarny. Bo jaki mógł być inny w czasach z grubsza początku XXw. kiedy dzieje się akcja...
Nie no ta jedna postać czarnoskóra jest totalnie nierealistyczna w grze, gdzie jak tylko się zacznie to wyskakują na nas stwory jak z bajek… :roll:
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 298 times
Been thanked: 206 times

Post autor: Mrukar »

Żarówiaste kolory przeszkadzają, ale jak czarny wpadł w oko to też narzeka... sylwester dopiero jutro, ale niektórzy ostro, balują już chyba od tygodnia :D
rzaboid
Has thanked: 440 times
Been thanked: 8 times

Post autor: rzaboid »

koloX pisze: 30 gru 2024, 20:44 Zaginiona Wyspa Arnak - Kupiłem do luźniejszego grania. Przeczytałem instrukcję i zamierzam sprzedać...
a robiłeś rozeznanie przed kupnem ? Bo to całkiem wymagająca euro-optymalizacja, a nie przygodówka. Mimo wszystko polecam zagrać i nie zrażać się instrukcją, chyba że łamigłówki to nie Twoje klimaty. W swojej kategorii świetna, ale nie każdy musi lubić. :)
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 208 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

Akurat arnak jest na boardgamearena więc przetestowac łatwo. Ja nie lubię zbytniej losowości dlatego bga przestrzegła mnie przed kupnem.
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
koloX
Has thanked: 74 times
Been thanked: 64 times

Post autor: koloX »

rzaboid pisze: 31 gru 2024, 02:48 a robiłeś rozeznanie przed kupnem ? Bo to całkiem wymagająca euro-optymalizacja, a nie przygodówka. Mimo wszystko polecam zagrać i nie zrażać się instrukcją, chyba że łamigłówki to nie Twoje klimaty. W swojej kategorii świetna, ale nie każdy musi lubić. :)
Tak, miałem nadzieję na trochę przygodówki, właściwie nie wiem co. Coś luźniejszego po tym jak ostatnio swoją taką półrodzinną grupę wymęczyłem Książętami Renesansu.
Ale zamiast tego, mam wrażenie, dostałem ciułanie symboli. Że sobie będę je gromadzić by potem je wydać na jakimś torze nauki. Po prostu wydało mi się to miałkie. Bez niczego co mogłoby mnie wciągnąć. Nawet instrukcja wydała się robić sporo by porzucić ewentualny klimat.
No i te, naprawdę, przesycone barwą ilustracje, przez co jakby takie anty feng-shui. Odpychające, nienaturalne.
Napisałem posta trochę prowokująco, mając nadzieję że może ktoś jednak mnie zachęci do zagrania.
Może jest lepiej niż mi się wydaje...
Ostatnio zmieniony 31 gru 2024, 10:44 przez koloX, łącznie zmieniany 1 raz.
Atk
Has thanked: 555 times
Been thanked: 347 times

Post autor: Atk »

Shodan pisze: 30 gru 2024, 11:27 Trickerion - miałem, zagrałem dwa razy, było spoko, ale bez efektu wow, potem półkownikował więc sprzedałem i nikt nie pytał ani nie płakał. Wiedziony impulsem kupiłem znowu i właśnie mija rok jak leży na półce wstydu. Przez wydanie portalu gra zrobiła się niesprzedawalna bez znacznej straty. Najbardziej irracjonalny zakup w mojej historii ever. :lol:
Wystaw na Amazonie czy coś
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

koloX pisze: 31 gru 2024, 10:42
rzaboid pisze: 31 gru 2024, 02:48 a robiłeś rozeznanie przed kupnem ? Bo to całkiem wymagająca euro-optymalizacja, a nie przygodówka. Mimo wszystko polecam zagrać i nie zrażać się instrukcją, chyba że łamigłówki to nie Twoje klimaty. W swojej kategorii świetna, ale nie każdy musi lubić. :)
Tak, miałem nadzieję na trochę przygodówki, właściwie nie wiem co. Coś luźniejszego po tym jak ostatnio swoją taką półrodzinną grupę wymęczyłem Książętami Renesansu.
Ale zamiast tego, mam wrażenie, dostałem ciułanie symboli. Że sobie będę je gromadzić by potem je wydać na jakimś torze nauki. Po prostu wydało mi się to miałkie. Bez niczego co mogłoby mnie wciągnąć. Nawet instrukcja wydała się robić sporo by porzucić ewentualny klimat.
No i te, naprawdę, przesycone barwą ilustracje, przez co jakby takie anty feng-shui. Odpychające, nienaturalne.
Napisałem posta trochę prowokująco, mając nadzieję że może ktoś jednak mnie zachęci do zagrania.
Może jest lepiej niż mi się wydaje...
Rozejrzyj się za pierwszym wydaniem Zamków Burgundii. Powinny usiąść :) Arnak wcale nie jest łatwą grą. Niby każdy wie co i w jakiej kolejności powinien robić, ale to wcale nie jest łatwe.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 337 times
Been thanked: 536 times

Post autor: vnzk »

hipcio_stg pisze: 31 gru 2024, 11:26 Rozejrzyj się za pierwszym wydaniem Zamków Burgundii. Powinny usiąść :)
Fakt, żarówiastość to jedna z ostatnich rzeczy, którą tam można znaleźć. Choć drugą jest przygoda :wink: Ale sama gra, wyśmienita!
Spoiler:
Dhel
Has thanked: 625 times
Been thanked: 573 times

Post autor: Dhel »

Voidfall - teoretycznie sprawdziłem co i jak, problem pojawił się już przy przebijaniu sie przez instrukcje, masakra, dawno sie tak nie wymęczylem. No nic, pierwsze 2 rozgrywki. Teoretycznie jest spoko, No ale w rzeczywistości jest to turbo ciężka sałatka punktowa, po skończonej rozgrywce czułem tylko zmęczenie i wieczną niechęć jak tylko pomyślałem żeby to znów rozłożyć. Dla mnie niepotrzebne przegięcie ciężkości w tą złą stronę (a ja lubię ciezkie gry). Na szczęście już ma nowego właściciela.
Unmatched adventures - coop w tej grze mi kompletnie nie siadł, nawet rozgrywka pvp mnie nie porwała.
Final girl - uwielbiam gry solo, jestem w 90% solo graczem, ale ten system jednak mnie nie porwał, nie że zła gra, ale na ten moment nie czuje potrzeby posiadania tych pudel, może kiedyś w to znów wejdę, na ten moment out.
ODPOWIEDZ