Witam,
Planuję zacząć przygodę z tą gierką, grałem okazyjnie raz u starego znajomego, zastanawiam się która wersja lepiej trafi:
Wsiąść do pociągu EUROPA
Wsiąść do pociągu KRÓLESTWA PÓŁNOCY
Gramy w różnych składach od 2 do 4 przeważnie, rzadko w 5.
Z tego co czytałem dodatki nie są jakieś porywające do podstawek dlatego się zastanawiam nad tymi dwoma wersjami.
Gra Wsiąść do pociągu - tylko która?
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 418 times
- Been thanked: 363 times
Re: Gra Wsiąść do pociągu - tylko która?
a Królestwa Północy nie są na maks. 3 osoby?
EDIT) po pierwsze kraje północy, a po drugie faktycznie na maks. 3 osoby
EDIT) po pierwsze kraje północy, a po drugie faktycznie na maks. 3 osoby
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- arturmarek
- Has thanked: 303 times
- Been thanked: 842 times
Re: Gra Wsiąść do pociągu - tylko która?
Kraje Pólnocy są na max. 3 graczy i takim składzie są zdecydowanie najlepszym wyborem. Dla mnie jakakolwiek wersja WdP na 2 osoby jest "meh", mimo, że jestem wielkim fanem tej serii.
Europa super działa na 5, na 4 też dobrze, aczkolwiek ja wolę jak jest ciaśniej, także na 4 najchętniej wybieram Afrykę.
Wg. mnie dodatki są bardzo dobre, ale niekoniecznie na początek. Nie wiem dlaczego rozważasz jedynie dwie wspomniane podstawki, ale szybka podsumuję pozostałe, które posiadam.
Niemcy: moja ulubiona podstawka, mechanika pasażerów nie jest skomplikowana, a dodaje nowy wymiar strategiczny.
USA: pierwowzór z najprostszymi regułami.
Z tych 3 pełno-składowych podstawek to bym chyba sugerował Europę, ale nie ze względu na mechanikę, ale właśnie mapę - zdecydowana większość miast jest bardzo znana.
Europa super działa na 5, na 4 też dobrze, aczkolwiek ja wolę jak jest ciaśniej, także na 4 najchętniej wybieram Afrykę.
Wg. mnie dodatki są bardzo dobre, ale niekoniecznie na początek. Nie wiem dlaczego rozważasz jedynie dwie wspomniane podstawki, ale szybka podsumuję pozostałe, które posiadam.
Niemcy: moja ulubiona podstawka, mechanika pasażerów nie jest skomplikowana, a dodaje nowy wymiar strategiczny.
USA: pierwowzór z najprostszymi regułami.
Z tych 3 pełno-składowych podstawek to bym chyba sugerował Europę, ale nie ze względu na mechanikę, ale właśnie mapę - zdecydowana większość miast jest bardzo znana.