Hej,
W kolekcji zrobiło mi się sporo wielkich tytułów, które wymagają sporo czasu na setup. Chciałabym dorzucić do kolekcji coś co będę mogła wyciągnąć sprawnie na stół i rozegrać partyjkę.
- szybki i sprawny setup,
- rozgrywka do 1h
- dostępne w sklepach (olx?) od ręki,
- musi świetnie działać solo (warunek konieczny),
- uwielbiam gry z klimatem, więc euro raczej odpada,
- gra musi być regrywalna. Mam małą kolekcję, więc gry regularnie lądują na stole. Z tego powodu sprzedałam Skytear Horde, bo po kilkudziesięciu rozgrywkach lekko mnie znudziła (wiem, że pojawił się dodatek, ale na czas posiadania gry go nie było),
- nie jestem przekonana czy chcę wchodzić w kolejne LCG czy TCG (choć dobrze by było, żeby były dostępne dodatki- patrz wyżej),
- nie interesują mnie Szczurołap, Pod Wrogim Niebiem, Spirit Island.
- aktualnie rolę takiej gry pełnią w kolekcji Warfighter, Final Girl, LOTR LCG i Horror w Arkham LCG. Szukam czegoś nowego dla urozmaicenia.
- zakładam, że najwygodniejsza w rozgrywce (szybki setup) może okazać się karcianka ale nie upieram się. Zerkałam w kierunku Sentinels (tutaj podoba mi się, że jest sporo kart w podstawce, fajna cena i zakladam, ze Portal moze wydac dodatki), Aeon's End, Legendary Encounters: Alien Deck Building Game, Attack of the 50 Foot Colossi!, Netrunner (przy Alien i Netrunnerze trzeba solidnie czaić się na okazję, więc to raczej nie są gry mojego pierwszego wyboru). Nie obserwuję wszystkich wydawnictw w Polsce i pewnie nie jestem na bieżąco z nowościami, więc może nie wiem o istnieniu czegoś fajnego?
- raczej nie chcę czegoś super prostego czy casualowego.
- zamówiłam Arkham Noir z ciekawości
Od wczoraj zerkam intensywnie na Sentinels,bo na forum dużo pozytywnych opinii,ale nie jestem w pełni przekonana do komiksowego klimatu
Dziękuję!
Karcianka/ gra - szybki setup, rozgrywka do 1h
- walkingdead
- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 683 times
- karmazynowy
- Has thanked: 221 times
- Been thanked: 503 times
Re: Karcianka/ gra - szybki setup, rozgrywka do 1h
A Marvel Champions? Chyba bardziej pod solo niż Sentinels, gdzie trzeba grać na 3 ręce 3 postaciami. Mi by to chyba jednak przeszkadzało. Jak nie klimat superbohaterów to chyba drugim moim wyborem byłby Aeons End.
Osobiście uwielbiam 51 Stan, zwłaszcza wersje Ultimate ze wszystkim ale nie nie wiem jak to działa solo, BGG mówi, że całkiem dobrze.
Kinfire Delve jest świetne jako kompaktowa, szybka karcianka, właśnie poniżej godziny ale tu mam wątpliwości co do dużej regrywalnosci, nawet mając całą trylogię.
Osobiście uwielbiam 51 Stan, zwłaszcza wersje Ultimate ze wszystkim ale nie nie wiem jak to działa solo, BGG mówi, że całkiem dobrze.
Kinfire Delve jest świetne jako kompaktowa, szybka karcianka, właśnie poniżej godziny ale tu mam wątpliwości co do dużej regrywalnosci, nawet mając całą trylogię.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
- walkingdead
- Has thanked: 277 times
- Been thanked: 683 times
Dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o mnie to jeśli mam wybór to zawsze wybieram grę kilkoma postaciami zamiast true solo.
To pozwala mi podejmować różne decyzje taktyczne i sprawia mi więcej przyjemności.
Z Marcelem boję się,że to znowu kolejne pudla i kolejne wydatki
51 stan niegdyś miałam i sprzedałam (inny etap planszowkowego hobby i w sumie to moze gralam raz),ale przyjrzę się ponownie. Dziękuję
Jeśli chodzi o mnie to jeśli mam wybór to zawsze wybieram grę kilkoma postaciami zamiast true solo.
To pozwala mi podejmować różne decyzje taktyczne i sprawia mi więcej przyjemności.
Z Marcelem boję się,że to znowu kolejne pudla i kolejne wydatki

51 stan niegdyś miałam i sprzedałam (inny etap planszowkowego hobby i w sumie to moze gralam raz),ale przyjrzę się ponownie. Dziękuję
♀
-
- Has thanked: 554 times
- Been thanked: 659 times
Ja mogę od siebie polecić karcianą Wojnę o Pierścień z dodatkiem. Jak nauczysz się obsługi bota to gra zamyka się w 1:30 h.
Gra dostępna w sklepach i na OLX, wszystko można zakoszulkowac, gra na dwie ręce w trybie trylogii.
To chyba jedyna gra w którą będę mógł grać całe życie, a zaraz wychodzi kolejny dodatek i solo będzie można grać w rozszerzoną trylogię na 3 ręce, ale w takim układzie zapewne czas gry się wydłuży.
Oprócz trylogii można rozegrać krótsze scenariusze.
Gra dostępna w sklepach i na OLX, wszystko można zakoszulkowac, gra na dwie ręce w trybie trylogii.
To chyba jedyna gra w którą będę mógł grać całe życie, a zaraz wychodzi kolejny dodatek i solo będzie można grać w rozszerzoną trylogię na 3 ręce, ale w takim układzie zapewne czas gry się wydłuży.
Oprócz trylogii można rozegrać krótsze scenariusze.