Unmatched vs Dice Throne

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Pompex
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Unmatched vs Dice Throne

Post autor: Pompex »

Witam. Szukam fajnej gry pojedynkowej do pogrania z żoną. Gra nie może być zbyt trudna i skomplikowana gdyż żona nie jest za bardzo planszówkowa. Zastanawiam się między właśnie Unmatched a Dice Throne. Która z tych gier daje większą frajdę?
Pomnik
Has thanked: 394 times
Been thanked: 268 times

Re: Unmatched vs Dice Throne

Post autor: Pomnik »

Grałem w obie - imo Unmatched bije Dice Throne na łeb.
Obie gry są dość proste, Unmatched może być przystępniejszy przez mniejszą liczbę komponentów. Z drugiej strony karty w DT są bardziej "oczywiste" :D
Co do frajdy - zdecydowanie Unmatched. Początkowo byliśmy oczarowani DT ale po pewnym czasie coraz częściej dochodziło do nas że to w sumie samograj, dociąg kart jest mały, przez losowość kostek ciężko jest zaplanować cokolwiek a i same kostki zabijały nam decyzyjność - waliło się po prostu "najmocniejszym" dostępnym ruchem xD
W Unmatched gra nam się o wiele przyjemniej, plansze też robią robotę. Sam setting też nam bardziej siadł a to co zrobili z Szekspirem to majstersztyk :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

Dice Throne to wesoła turlanka - jeśli podejdziemy do niej właśnie w ten sposób, nie oczekując strategicznych uniesień to na pewno będziemy się dobrze bawić. Zasady są dla mnie przystępniejsze, postaci mają różne stopnie trudności, a sama gra jest o wiele ładniejsza.

Unmatched to proste ganianie się po (brzydkiej) planszy. Gra premiuje znajomość możliwości przeciwnika, więc przy większym ograniu może i zyskuje na atrakcyjności - u nas ewidentnie nie siadło.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 316 times

Post autor: Scamander »

kurdzio pisze: 10 sty 2025, 08:38 Dice Throne to wesoła turlanka - jeśli podejdziemy do niej właśnie w ten sposób, nie oczekując strategicznych uniesień to na pewno będziemy się dobrze bawić. Zasady są dla mnie przystępniejsze, postaci mają różne stopnie trudności, a sama gra jest o wiele ładniejsza.

Unmatched to proste ganianie się po (brzydkiej) planszy. Gra premiuje znajomość możliwości przeciwnika, więc przy większym ograniu może i zyskuje na atrakcyjności - u nas ewidentnie nie siadło.
Lepiej bym tego nie podsumował. Identycznie to wyglądało w moim gronie współgraczy.

Unmatched wyleciał z półki, Dice Throne został jako przyjemne lekkie pykadełko. Niedzielni gracze mają przy tym dobry ubaw bez przytłoczenia zasadami, gracze mogą się przy tym trochę zrelaksować.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1456 times

Post autor: seki »

Ja mam obie. Żadna nie jest wybitna ale do radosnego lekkiego pojedynku to spoko gry.

Kup Dice Throne jeśli:
- lubisz kości
- wystarczy ci śladowy wpływ na wynik gry

Kup Unmatched jeśli:
- wolisz nieco większy wpływ na wynik gry
- lubisz gry z możliwością taktycznego ustawiania się na planszy, wykorzystywanie ruchu w bitwie

Klimatycznie jest podobnie. W obu przypadkach działanie umiejek jest nieźle powiązane z postacią.

Z mojej strony lekkie wskazanie na Unmatched.
Ale jeśli wolisz pojedynek bardziej gamerski choć nadal lekki w odbiorze, nie zależy Ci na klimacie, chcesz grę z dużą dozą losowości, ale większym wpływem na wynik, wybierz Monolith Arenę/Neuroshima Hex
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 160 times
Been thanked: 35 times

Post autor: SwistakCZC »

A jak na tle tych gier wypada Twisted Fables?
ODPOWIEDZ