specyficzny rodzaj kart

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 514 times
Been thanked: 1237 times

specyficzny rodzaj kart

Post autor: detrytusek »

Hmmm kojarzycie gry z takim rozwiązaniem jak jest w Seti albo salton sea? Chodzi o to by akcje były zawsze dostępne, a na kartach mam ich wariacje albo tańsze wersje. Nie chodzi mi o multi use cards.
Czyli gra z kartami, która omija problem karcianek "bo mi nie doszło" ale jednak pewna losowość jest.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
dannte
Has thanked: 123 times
Been thanked: 548 times

Re: specyficzny rodzaj kart

Post autor: dannte »

Nie wiem o jaki poziom skomplikowania chodzi, bo nie znam obu wspomnianych gier, ale z gier, w których musisz grać tym co Ci doszło, ale jednocześnie jesteś w stanie dobrać optymalną strategię (czyli nie jesteś w czarnej D, bo słabe rozdanie), to przychodzi mi do głowy Cat In The Box: Ty decydujesz która karta na ręce będzie jakiego koloru i z jakiego powodu ją zagrasz w danym momencie (by przebić, by oddać albo by dodać do grupy).

Poza tym też DB+WP, takie jak Arnak czy Diuna Imperium dają takie odczucie o jakim piszesz.

Ale propozycja ode mnie, by trochę rozwinąć wymagania, żeby osoby nie znające podanych gier też mogły coś podpowiedzieć, bo "nie chodzi o multi-use cards" mocno zawęża rozważania.

(też do głowy przyszło mi Pocket Imperium, ale to pewnie nie to czego szukasz i sama gra działa raczej tylko na 3 osoby)
Awatar użytkownika
detrytusek

Poziom skomplikowania - nic lightowego. Kota nie znam ale to lekkie. Arnak i Diuna z tego co pamiętam nie spełnia wymagań. Nie chodzi mi o multi use cards jak w La granja. Czyli kartę można zagrać na kilka sposobów. Tzn to nie jest przeszkoda one mogą pełnić taką funkcję ale to za mało. Chodzi o to by karty były podparte planszą. Te same akcje, które są na tych kartach mają być dostępne na planszy/planszetkach tak by słaby dociąg nie zmuszał mnie do porzucania strategii bo nie doszło. No i na dwie osoby musi chodzić albo solo.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1108 times
Been thanked: 509 times

Post autor: KurikDeVolay »

Podwodne Miasta zadziałają? Karty odpalają worker placementowe lokacje, a jeśli kolor pasuje, dają jakiś ekstras. Gra jest przyjemna i solo i na 2 osoby.
Awatar użytkownika
detrytusek

KurikDeVolay pisze: 12 sty 2025, 20:02 Podwodne Miasta zadziałają? Karty odpalają worker placementowe lokacje, a jeśli kolor pasuje, dają jakiś ekstras. Gra jest przyjemna i solo i na 2 osoby.
Podwodne znam i lubię ale nie pasują. Jak nie masz odpowiedniej karty to akcji nie odpalisz.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 418 times
Been thanked: 363 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Chyba wydaje mi się, że rozumiem pytanie autora, więc postaram się sparafrazować je w prostszy sposób:

Gra, w której wszystkie możliwe akcje są zawsze dostępne, ale jak ma się odpowiednią kartę można je wykonać np. taniej. Taka trochę odwrotność gier pokroju Gloomhaven, gdzie mocną kartę można zawsze też spalić jako słabą akcję podstawową.

Tylko nie do końca wiem po co takich gier szukać. Prawie to samo wyjdzie grając dowolne euro, gdzie akcje są ogólnie dostępne, a losowość występuje pod milionem innych postaci. Czy to faktycznie muszą być karty?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
detrytusek

Seraphic_Seal pisze: 12 sty 2025, 21:53 Chyba wydaje mi się, że rozumiem pytanie autora, więc postaram się sparafrazować je w prostszy sposób:

Gra, w której wszystkie możliwe akcje są zawsze dostępne, ale jak ma się odpowiednią kartę można je wykonać np. taniej. Taka trochę odwrotność gier pokroju Gloomhaven, gdzie mocną kartę można zawsze też spalić jako słabą akcję podstawową.

Tylko nie do końca wiem po co takich gier szukać. Prawie to samo wyjdzie grając dowolne euro, gdzie akcje są ogólnie dostępne, a losowość występuje pod milionem innych postaci. Czy to faktycznie muszą być karty?
Dokładnie o to chodzi.
Ostatnio zagrywam się w Seti i Salton sea. Zacząłem się zastanawiać czemu akurat te mi tak przypadły do gustu i odpowiedzi są dwie. Albo wszystkie człony tytułu muszą się zaczynać na "S" albo chodzi o tę mechanikę.
Nie wiem czy muszą być karty ale nie zgodzę się z tym "prawie to samo wyjdzie". Poznałem mnóstwo euro, a jednak to rozwiązanie mi się ostatnio przebiło. Nie bardzo mi się chce zastanawiać nad przełożeniem tego na inne mechaniki dlatego szukam w tym wątku gier, które robią podobnie bo jest szansa na pewniaka.

Wątek sprzedażowy
niwlak
Has thanked: 46 times
Been thanked: 70 times

Post autor: niwlak »

Z takich nie karcianych przykładów to mi przychodzi do głowy Dwergar. Masz 3 różne kolory pracowników i zawsze dostęp do pól z akcjami, ale konkretny kolor może dać większy bonus. Działa to tak, że masz pule górników np. 3(nie koniecznie w różnych kolorach) i wykonując akcje stawiasz jednego z nich na pole, a zgarniasz do siebie tego co stoi na polu.
Awatar użytkownika
detrytusek

niwlak pisze: 13 sty 2025, 00:04 Z takich nie karcianych przykładów to mi przychodzi do głowy Dwergar. Masz 3 różne kolory pracowników i zawsze dostęp do pól z akcjami, ale konkretny kolor może dać większy bonus. Działa to tak, że masz pule górników np. 3(nie koniecznie w różnych kolorach) i wykonując akcje stawiasz jednego z nich na pole, a zgarniasz do siebie tego co stoi na polu.
Było grane :). Nawet popsułem tę grę. Opisałem to w jej wątku.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Jeśli dobrze rozumiem wymagania to jest Terraformacja Marsa
Awatar użytkownika
detrytusek

arturmarek pisze: 13 sty 2025, 08:36 Jeśli dobrze rozumiem wymagania to jest Terraformacja Marsa
A już nawet nie pamiętam jak to tam było ale miałem jakiś eon temu.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

detrytusek pisze: 13 sty 2025, 10:11
arturmarek pisze: 13 sty 2025, 08:36 Jeśli dobrze rozumiem wymagania to jest Terraformacja Marsa
A już nawet nie pamiętam jak to tam było ale miałem jakiś eon temu.
No własnie gra polega na zagrywaniu dziesiątek kart, ale wszystkie "ważne" akcje są też dostępne jako "projekty standardowe".
Awatar użytkownika
detrytusek

No to spełnia ale nie chcę już do niej wracać.

Wątek sprzedażowy
ODPOWIEDZ