(Kupione) Pudełka do przechowywania figurek kompatybilne z Kallaxem

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

(Kupione) Pudełka do przechowywania figurek kompatybilne z Kallaxem

Post autor: Mr_Fisq »

Przybywa mi figurek (skala 28-32mm) których nie da się przechowywać w oryginalnych pudełkach.
Swego czasu kupiłem na próbę pudełka plastikowe w Action, ale są minimalnie za szerokie, i nie mieszczą się dwa obok siebie w komórce Kallaxa.

Macie może do polecenia jakieś sprawdzone rozwiązania dobrze wpasowujące się w Kallax?

Na amazonie znalazłem np,:
https://www.amazon.pl/Smartstore-Classi ... 08K3PGZQ7/
tylko cena nie zachwyca ;)

Są też pudła od Safe & Sound (np. https://warfactory.pl/produkt/army-pack ... -piechoty/), ale nie wiem czy pianka to nie overkill w sytuacji, gdy nie będę tego raczej wywoził z domu.

W pudełkach wylądowałyby np.:
- Modele do Shadows of Brimstone
- Różne modele od North Star Military Figures (stargrave/frostgrave/silver bayonet),
- Dead Man's Hand
- i inne.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
MowMiStefan
Has thanked: 141 times
Been thanked: 316 times

Re: Pudełka do przechowywania figurek kompatybilne z Kallaxem

Post autor: MowMiStefan »

ja mam takie cos: https://allegro.pl/oferta/pudelko-pojem ... 2427448668

jest modulowe - mozesz na wysokosc zbudowac duze, ale rozpina sie, wiec jak przenosze to spinam pasem. kiedys siedzial w tym caly Descent 2ed, teraz shadows of brimstone :))))
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Jakby aukcja wyparowała to wrzucam opis:
Pudełko, pojemnik, organizer, 3 poziomy, 30 przegródek, 32x19x24.5 cm. OR12
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Awatar użytkownika
strid3rr
Has thanked: 75 times
Been thanked: 228 times

Post autor: strid3rr »

Ja polecę ci TEMU. Kupiłem ostatnio 3 takie organizery https://share.temu.com/rlciDMMWx3A

Obrazek

Obrazek

Trzymam w nich swoją kolekcję The Walking Dead oraz Frostgrave, ale wszystko w 28 mm tam wejdzie. Chyba że masz jakieś wysokie jednostki lub z długim orężem, to trzeba będzie docinać miejsce w gąbce.
2 przyszły niestety uszkodzone, z pęknięciami pokrywy, ale chałupniczo sobie "polutowałem" plastik i chociaż nie wygląda to elegancko, to swoją funkcjonalność spełnia.
Cenowo wychodzi dużo, dużo taniej niż pojedyncze gąbki z safe&sound, bo nie dość, że masz pudełko, to jeszcze 3 poziomy po 36 modeli każdy.

Ewentualnie jeszcze drugi organizer podobny do tego co wrzucałeś https://share.temu.com/O6nEZEgaeNA

Obrazek

Generalnie jak pogrzebiesz, to wynajdziesz różne pojemniki, które mogą ci przypasować.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Ja akurat na chińskich platformach typu Ali, albo Temu nie kupuję, choć trzeba przyznać, że ceny potrafią mieć bardzo atrakcyjne.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

MowMiStefan pisze: 25 sty 2025, 16:49 ja mam takie cos: https://allegro.pl/oferta/pudelko-pojem ... 2427448668
Kupiłem. Jedna rzecz mi niespecjalnie leży - zapięcia łączące poziomy wyglądają na dość delikatne.
Na ostateczną ocenę przyjdzie jeszcze poczekać.
MowMiStefan
Has thanked: 141 times
Been thanked: 316 times

Post autor: MowMiStefan »

Mr_Fisq pisze: 03 lut 2025, 15:11 Kupiłem. Jedna rzecz mi niespecjalnie leży - zapięcia łączące poziomy wyglądają na dość delikatne.
dlatego zaznaczyłem, ze się rozpinaja. Mam taka gumke/pas regulowany i to tak spinam. wtedy mogę całą wieże wziąć i jest git :)

MowMiStefan pisze: 25 sty 2025, 16:49 ale rozpina sie, wiec jak przenosze to spinam pasem.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

MowMiStefan pisze: 25 sty 2025, 16:49 ale rozpina sie, wiec jak przenosze to spinam pasem.
Rozpinające się zapięcie =/= Rozpadające się zapięcie ;)

Ale i tak dzięki - pierwsze figurki znalazły w pudełku swoje schronienie przed kurzem.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

strid3rr pisze: 27 sty 2025, 13:50 Ja polecę ci TEMU. Kupiłem ostatnio 3 takie organizery https://share.temu.com/rlciDMMWx3A
Kupiłem jeden na wypróbowanie do SoB i zmieściłem w nim dwie podstawki(wszystkie figurki prócz tych dwóch bossów) oraz 2 dodatki z bohaterami oraz 2 dodatki z małymi wrogami(robale i coffinbreakers). Nawet jeszcze kilka slotów ostało. Wykonanie ujdzie. W moim egzemplarzu nie było nic pęknięte, ale jeden z zatrzasków się nie zamyka. Łatwo było mi palcami usunąć gąbkę by zrobić większe otwory pod większe figurki. Jakbym to okleił jakimiś naklejkami by wiedzieć co tam w środku jest to będzie elegancko. Podoba mi się, że skrzynia jest wypchana figurkami i nie zajmuje tony miejsca. Na pewno kupię jeszcze z dwie-trzy by pomieścić resztę.

Pytanie tylko co z dużymi?Mają nieregularne kształy, więc dobranie czegoś jest trudne. Na razie leżą luzem w pudle od SS, ale to tak mocno na odpierdol zrobiłem. Mam pomalowane, ale wystawki nie mam gdzie wrzucić(prędzej żona mnie wyrzuci). Jak przechowujecie takie większe figsy?

Do KDM mam dedykowaną skrzynie na figurki i dwie takie mieszczą mi wszystko ze starego contentu(podstawka i 12 dodatków plus trochę figurek z tych różnych zestawów jak EoD), tylko to jest w ciul WIELKIE, no i do SOB nie widziałem by było zaproponowane rozwiązanie pod same figurki. Stąd: https://www.feldherr.net/for/kingdom-de ... ODDtPNPyIt

Do SoB są z kolei tylko takie co mieszczą od razu karty i żetony, a te chcę trzymać osobno(marzy mi się insert co to w pudłach od podstawek mi posortuje te wszystkie karty i elementy(kafle mapy też).
Awatar użytkownika
strid3rr
Has thanked: 75 times
Been thanked: 228 times

Re: (Kupione) Pudełka do przechowywania figurek kompatybilne z Kallaxem

Post autor: strid3rr »

Jedyne nieoficjalne rozwiązanie jakie przychodzi mi na myśl to customowe gąbki na elektronarzędzia, co też jest na TEMU. Same gąbki albo już w gotowych skrzyniach. Czyli masz gąbkę całą ponacinaną i wyjmujesz tyle elementów ile ci potrzeba na model, nie jest to idealne rozwiązanie, ale zapewne najtańsze.

Obrazek
ODPOWIEDZ