Gry planszowe na dużą ilość graczy
- siekan
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 17 times
- Kontakt:
Gry planszowe na dużą ilość graczy
Poszukuje gier na dużą ilość graczy (8+).
Na myśl od razu przychodzą wszystkie warianty Mafii. I tu pojawia się pytanie: którą wersję wybrać? Absolutnie odpadają takie z eliminacją graczy, gdzie osoby niegrające będą się nudziły do końca rozgrywki.
Innymi grami, które znam i mam na tapecie to Two Rooms and Boom oraz wkrótce testowane Poszły Konie.
Podpowiedzcie proszę jakie tytuły można jeszcze zaproponować przy założeniach:
- gracze mogą się nie znać ze sobą
- gracze mogą mieć różny stopień zaawansowania ogrania gier (więc instrukcja nie może być skomplikowana)
Na myśl od razu przychodzą wszystkie warianty Mafii. I tu pojawia się pytanie: którą wersję wybrać? Absolutnie odpadają takie z eliminacją graczy, gdzie osoby niegrające będą się nudziły do końca rozgrywki.
Innymi grami, które znam i mam na tapecie to Two Rooms and Boom oraz wkrótce testowane Poszły Konie.
Podpowiedzcie proszę jakie tytuły można jeszcze zaproponować przy założeniach:
- gracze mogą się nie znać ze sobą
- gracze mogą mieć różny stopień zaawansowania ogrania gier (więc instrukcja nie może być skomplikowana)
-
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 582 times
Re: Gry planszowe na dużą ilość graczy
1. Obczaj nowy Raven Manor na 10-12 graczy. Taka karciana wariacja na temat Mafii, gdzie jak umierasz to grasz dalej ale nie możesz zabijać (przeszkadzasz lub pomagasz którejś ze stron). Dodatkowo w trakcie rozgrywki możesz zostać zmuszony do zmiany strony i musisz zachowywać się tak jakby nic się nie stało, bo od razu gracze zobaczą od kogo dostałeś kartę i wiadomo kto jest Krukiem. Jak zginie Kruk, to przegrywa on i wszyscy opętani, więc w Twoim interesie jest, aby nikt się nie zorientował.
2. Cytadela na 9. graczy, nowa edycja. Spoko gierka, ale downtime jest okrutny przy tylu osobach, a mechanika nie jest na tyle wciągająca, aby przykuć 100% uwagi graczy do stołu. Więc normalne jest, że ludzie ze sobą gadają i wyciągają losowe karty.
3. Stary List Miłosny na 8 graczy. To jest spoko, szybko się gra i nawet wciągnie.
Sam szukam teraz gier na wyjazdy ze znajomymi, a już wiem, że gra zawsze musi obejmować wszystkich, bo jak np. byłem na wyjeździe 8 osobowym i 2 osoby nie chciały grać, a reszta zgodziła się na ciężką grę, to dwie osoby (przypomnę, nie chciały grać), chodziły i truły czy się dobrze bawimy i czy długo jeszcze (tak, Pax Porfiriany nie zamyka się w godzinę, o czym informowałem xD).
2. Cytadela na 9. graczy, nowa edycja. Spoko gierka, ale downtime jest okrutny przy tylu osobach, a mechanika nie jest na tyle wciągająca, aby przykuć 100% uwagi graczy do stołu. Więc normalne jest, że ludzie ze sobą gadają i wyciągają losowe karty.
3. Stary List Miłosny na 8 graczy. To jest spoko, szybko się gra i nawet wciągnie.
Sam szukam teraz gier na wyjazdy ze znajomymi, a już wiem, że gra zawsze musi obejmować wszystkich, bo jak np. byłem na wyjeździe 8 osobowym i 2 osoby nie chciały grać, a reszta zgodziła się na ciężką grę, to dwie osoby (przypomnę, nie chciały grać), chodziły i truły czy się dobrze bawimy i czy długo jeszcze (tak, Pax Porfiriany nie zamyka się w godzinę, o czym informowałem xD).
Ostatnio zmieniony 18 lut 2025, 12:35 przez samuraj1369, łącznie zmieniany 1 raz.
- JollyRoger90
- Has thanked: 1312 times
- Been thanked: 309 times
Na pierwszy rzut oka przychodzą mi do głowy same gry typu okołoimprezowego:
- Taboo
- Tajniacy
- Times up
Z nie imprezowych to:
- Cytadela
- Wyspy Tukana
- Demeter
- Kartografowie
Generalnie sporo wykreślanek
- Taboo
- Tajniacy
- Times up
Z nie imprezowych to:
- Cytadela
- Wyspy Tukana
- Demeter
- Kartografowie
Generalnie sporo wykreślanek
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1643 times
- Been thanked: 1827 times
Na 8-10 nieźle chodzi Avalon.
Podobnie Secret Hitler.
Ja zaczynałem od Avalonu, by później przejść do Hitlera.
Obie polecam, choć obecnie dużo chętniej wróciłbym do SH.
W 6 bierze robi się już straszny chaos i mielonka.
W Jednym słowem rośnie ryzyko "kolizji" wyrazów, i trzeba wymyślać coraz dziwniejsze podpowiedzi. (trzeba też dokupić drugi egzemplarz, albo popełnić jakąś samoróbkę, bo elementów jest na 7 osób)
Podobnie Secret Hitler.
Ja zaczynałem od Avalonu, by później przejść do Hitlera.
Obie polecam, choć obecnie dużo chętniej wróciłbym do SH.
Do tych dwóch tytułów nie jestem przekonany.
W 6 bierze robi się już straszny chaos i mielonka.
W Jednym słowem rośnie ryzyko "kolizji" wyrazów, i trzeba wymyślać coraz dziwniejsze podpowiedzi. (trzeba też dokupić drugi egzemplarz, albo popełnić jakąś samoróbkę, bo elementów jest na 7 osób)
Nawet BGG nie poleca na 8 osób. Ja na tyle nie grałem - maksimum chyba na 6. W większym gronie raczej bym nie usiadł.Cytadela
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3029 times
- Been thanked: 2654 times
- Kontakt:
Odlotowy wyścig (Steampunk Rally)
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- Apos
- Has thanked: 526 times
- Been thanked: 1198 times
- Kontakt:
- TOP10 - do 9 graczy
- Dochodzenie, z dodatkiem nawet na 14 graczy, ale najlepiej działa na 8-12.
- Dochodzenie, z dodatkiem nawet na 14 graczy, ale najlepiej działa na 8-12.
- The Fifth Horseman
- Has thanked: 236 times
- Been thanked: 83 times
Star Trek: Ascendancy ogarnie tylu graczy ile masz modułów frakcji (podstawka ma trzy, ale w rozszerzeniach jest co najmniej 5 więcej)
- Irka
- Has thanked: 962 times
- Been thanked: 360 times
Jeśli chodzi o imprezówki:
+1 dla Tajniaków (choć podobno Decrypto jest jeszcze lepsze).
Dixit Odyseja (nawet do 12 osób). Przy większej liczbie graczy trudno się przyglądać wyłożonym kartom, ale można robić sobie zdjęcie.
+1 dla Tajniaków (choć podobno Decrypto jest jeszcze lepsze).
Dixit Odyseja (nawet do 12 osób). Przy większej liczbie graczy trudno się przyglądać wyłożonym kartom, ale można robić sobie zdjęcie.
Popieram propozycję Secret Hitler i Dochodzenia, od siebie dodam jeszcze Captain Sonar (nie mylić z Sonar, czyli uproszczona wersja) - super działa na 8 osób.
Ps. Liczbę, na boga, nie ilość
Ps. Liczbę, na boga, nie ilość

+1 Sabotażysta (lub Sabotażysta z rozszerzeniem)
(część poniższych propozycji znam tylko w teorii; niektóre do 8 graczy)
Decrypto
Mafia IRL
Jolly Roger
Kto za burtę?
Santy Anno
Time's up!
(część poniższych propozycji znam tylko w teorii; niektóre do 8 graczy)
Decrypto
Mafia IRL
Jolly Roger
Kto za burtę?
Santy Anno
Time's up!
- walkingdead
- Has thanked: 253 times
- Been thanked: 638 times
Fortune & Glory jest też na 8 graczy,ale nigdy nie grałam w takiej konfiguracji.
♀
-
- Has thanked: 1386 times
- Been thanked: 1670 times
Dodam od siebie, że, jak wynika z mojego doświadczenia z grania z uczniami w liceum, często (zwłaszcza mniej obyci) gracze chętnie grają w parach, żeby móc wspólnie z kimś ogarnąć ruchy (i mieć za nie rozrzedzoną odpowiedzialność
).
Dla przykładu, maksymalna LICZBA graczy w Camel Up! to 8, ale grywaliśmy w to i w 12 osób, ku uciesze wszystkich. Podobnie, gdy liczba chętnych do grania na kółku w Wiedźmina dwukrotnie przekroczyła liczbę graczy przewidzianych przez grę, po prostu wszyscy grali w parach i świetnie się bawili.

Dla przykładu, maksymalna LICZBA graczy w Camel Up! to 8, ale grywaliśmy w to i w 12 osób, ku uciesze wszystkich. Podobnie, gdy liczba chętnych do grania na kółku w Wiedźmina dwukrotnie przekroczyła liczbę graczy przewidzianych przez grę, po prostu wszyscy grali w parach i świetnie się bawili.
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Do tego to już trzeba by mieć przepotężny stół, cały dzień i drugą grę rozłożoną obok by można było coś robić podczas downtimeThe Fifth Horseman pisze: ↑18 lut 2025, 16:50 Star Trek: Ascendancy ogarnie tylu graczy ile masz modułów frakcji (podstawka ma trzy, ale w rozszerzeniach jest co najmniej 5 więcej)

Ja ze swojej strony polecę lekką imprezówkę o nazwie "Podaj dalej".
Głupie kalambury zmieszane z głuchym telefonem. Nie wiem jakich obszarów mózgu to dotyka ale wywołuje niezłą głupawkę.
Gra do 8 graczy.
- Yooreck
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 198 times
Secret Hitler - jest co prawda eliminacja graczy, ale to tylko max 1 osoba i de facto pod koniec gry
EDIT: jeszcze dodam na 7 graczy (jednego brakuje
) Durian - świetna gra, duże emocje, a zasady banalne. No i wydanie jak na pudełko, które wejdzie do większej kieszeni, na bardzo wysokim poziomie.
EDIT: jeszcze dodam na 7 graczy (jednego brakuje

-
- Has thanked: 1386 times
- Been thanked: 1670 times
- BOLLO
- Has thanked: 1302 times
- Been thanked: 1981 times
- Kontakt:
Ostatnio na 8 graczy rozgrywałem partię w Decrypto. Było naprawdę przyjemnie jak na tego typu grę. Polecam
The Thing.
Udało mi się zagrać w tą grę w 8 osób i było REWELACYJNIE! Notabene to była jedyna gra w życiu, w którą grałem w tyle osób.
Dodatkowo uwielbiam film więc tym bardziej polecam zagrać.
Udało mi się zagrać w tą grę w 8 osób i było REWELACYJNIE! Notabene to była jedyna gra w życiu, w którą grałem w tyle osób.
Dodatkowo uwielbiam film więc tym bardziej polecam zagrać.
- Fyei
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 233 times
Amazonki
Sabotażysta: Zaginione Kopalnie
Sabotażysta: Zaginione Kopalnie
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/