Rival Cities (Andreas Steding, 2025)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1243 times
Been thanked: 2393 times

Rival Cities (Andreas Steding, 2025)

Post autor: warlock »

Obrazek

https://boardgamegeek.com/boardgame/433384/rival-cities

Niepozorne pudło (wielkości Watergate) od Andreasa Stedinga (twórcy Hansy Teutonici) skrywa mega intensywną dwuosobówkę. Gramy na jednym wielkim rondlu i bijemy się o osiągnięcie szeregu natychmiastowych warunków zwycięstwa. Pierwsze ruchy może tego nie pokazują, ale już po jednym okrążeniu zaczyna się totalna nerwówka na kilku frontach.

Nie jest to oczywiście poziom rozkminy jak w Pax Renaissance, ale uruchamia się tu podobny sposób myślenia i próba zatrzymania rywala za wszelką cenę i analiza tego, co może mi grozić, jeśli zrobię A i odpuszczę B. Zagraliśmy dwie partyjki i im dalej w las, tym ciekawiej.

Czysta interakcja i masa decyzji w małym pudełku. No i partie do zamknięcia w 30-40 minut. Bardzo intrygujący tytuł.
Obrazek
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 734 times
Been thanked: 152 times

Re: Rival Cities (Andreas Steding, 2025)

Post autor: oduck »

Ja kupiłem w ciemno i grałem jak na razie raz ale jestem zachwycony - nieustanne przeciąganie liny, brak jakiegokolwiek toru punktowego, non stop wchodzenie sobie w paradę, coś fantastycznego. Plus świetne wydanie - skrzyneczki papierowe na komponenty to ekoーhit kolejny po Gutenbergu od wydawnictwa Granna. bardzo polecam.
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1702 times

Post autor: Leser »

Grałem raz i na mnie również gra wywarła bardzo dobre wrażenie. Moje skojarzenia to Targi (ostra walka w stylu euro) i Aton (pierdyliard warunków zwycięstwa, których trzeba nieustannie pilnować).

Czekam kolejnej partii.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1243 times
Been thanked: 2393 times

Post autor: warlock »

oduck pisze: 01 maja 2025, 00:20 Ja kupiłem w ciemno i grałem jak na razie raz ale jestem zachwycony - nieustanne przeciąganie liny, brak jakiegokolwiek toru punktowego, non stop wchodzenie sobie w paradę, coś fantastycznego. Plus świetne wydanie - skrzyneczki papierowe na komponenty to ekoーhit kolejny po Gutenbergu od wydawnictwa Granna. bardzo polecam.
Granna to zapowiedziała po polsku?
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 734 times
Been thanked: 152 times

Post autor: oduck »

Nie nie, faktycznie napisałem to dość koślawo. Chodziło mi o to, że podobne skrzyneczki wcześniej widziałem w grze Gutenberg, gdzie też nie było grama plastiku użytego do pakowania. - co bardzo cieszy moje eko serce, a poza są to bardzo tematyczne komponenty.
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 530 times

Post autor: dannte »

Śmieszny błąd graficzny w edycji holenderskiej:
https://boardgamegeek.com/image/8871742/rival-cities

Zamiast "Gdańsk" mamy "Gdánsk" :mrgreen:
Awatar użytkownika
eltadziko
Has thanked: 159 times
Been thanked: 101 times

Post autor: eltadziko »

dannte pisze: 08 maja 2025, 15:06 Śmieszny błąd graficzny w edycji holenderskiej:
https://boardgamegeek.com/image/8871742/rival-cities

Zamiast "Gdańsk" mamy "Gdánsk" :mrgreen:
W angielskiej jest tak samo, więc podejrzewam, ze z niej to ściągnęli ;)
ODPOWIEDZ