Tiny Epic Vikings /Mali Epiccy Wikingowie (Scott Almes)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 2015 times
Kontakt:

Tiny Epic Vikings /Mali Epiccy Wikingowie (Scott Almes)

Post autor: BOLLO »

Obrazek
https://boardgamegeek.com/boardgame/360 ... ic-vikings

Mali Epiccy Wikingowie to gra z linii Tiny Epic, gdzie tym razem wcielamy się w klany Wikingów, którzy będą ścierać się na planszy o dominację.

Jako przywódcy będziemy musieli zdobywać poszczególne regiony, dominować je, wzywać bogów nordyckich aby nam pomogli oraz gromadzić potrzebne runy. Miałem przyjemność zagrać zapoznawczą partię, i powiem wam że jestem nią naprawdę oczarowany.
Z grami z serii Tiny Epic miałem już wcześniej do czynienia, więc dokładnie wiem czym jest owa linia i nie spodziewałem się jakiejś eksplozji mechanik, ale też czytałem dość nieprzychylne opinie na temat tego tytułu i jestem naprawdę miło zaskoczony tym, że gra wcale zła nie jest.

Całość sprytnie przemyślana jeżeli chodzi o kategorię wpisująca się w gry area control, ponieważ to co możemy wykonać w danej turze definiuje między innymi to ile run różnego gatunku posiadamy. Runy zdobywamy na różne sposoby: zagrywając karty, tocząc bitwy czy zdobywanie ich poprzez kontrolę terenu. Sama gra wykonana jest bardzo ciekawie a ilość komponentów i ich jakość dodaje immersji oraz powoduje, że tytuł ten naprawdę cieszy oko.

Na pewno chętnie do tej gry usiądę w przyszłości i spróbuję kolejnych sił w pojedynku z innymi graczami. Tutaj rozegraliśmy partie zapoznawczą na trzech graczy i całość nie zajęła nam więcej niż 60 minut. Mieliśmy naprawdę poczucie grania w tytuł, który dobrze oddaje mechanikę area control i zarządzania własnym klanem.
Sporo tutaj przepychanki na planszy i czuć wplatanie pewnych schematów i mechanik z gier tego samego autora takich jak :Małe epickie Królestwa czy Heroes of land air &sea .

Serdecznie polecam zapoznać się z tym tytułem tym bardziej, że wielkość opakowania zachęca do zabrania tej pozycji na urlop do plecaka.
Spoiler:

Obrazek
Spoiler:
ODPOWIEDZ