Która Terraformacja Marsa

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Pompex
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Która Terraformacja Marsa

Post autor: Pompex »

Cześć. Która Terraformacja Marsa jest waszym zdaniem najlepsza do gry solo? Chodzi mi o samą podstawkę bez dodatków. Duża, Ekspedycja Ares czy kościana?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2025, 12:54 przez Mr_Fisq, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa tytułu gry
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 2668 times
Kontakt:

Re: Która Teraformacja Marsa

Post autor: Curiosity »

Grałem solo tylko w Aresa i gorąco polecam. Założyłem nawet wątek o grze solo w Aresa, gdzie wypisałem prawdopodobieństwa występowania konkretnych symboli na kartach i tym samym strategię granie.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Też polecam Aresa pod solo.
Duża Terraformacja może się szybciej znudzić w wersji solo (edit: i raczej nie jest do tego stworzona).
A kościana - na pewno nie jest dla mnie.
bosik111
Has thanked: 13 times
Been thanked: 60 times

Post autor: bosik111 »

Wolę Aresa z samego względu na znacznie lepszy styl graficzny, bądź co bądź duża terraformacja wygląda jakby ktoś ściągał cliparty z internetu. No i w dużej negatywna interakcja też jest istotna natomiast takowej praktycznie nie ma w aresie, i tak został zaprojektowany. Obydwie gry dają frajdę z budowy silniczka, duża jest zdecydowanie bardziej złożona, ale przy grze solo dodaje to też więcej tak zwanego cognitive load. Ares jest zdecydowanie szybszy do nauki i gry.

No i ma moduł solo, co prawda nie grałem w ten nowy w dużej terraformacji ale wg mnie kryzys na prawdę nieźle działa tak w solo jak i co-opie.
AxlPl
Has thanked: 62 times
Been thanked: 87 times

Post autor: AxlPl »

Wypowiem się jako fanka Terraformacji ale też mocno subiektywnie z mojej perspektywy :mrgreen:
Jeżeli to ma być jedna z pierwszych gier planszowych to wybrałabym Aresa lub Kościaną. Jeżeli masz już wprawę w grach to wybrałabym oryginalną Terraformacje ewentualnie Aresa.

Kościana wersja super na początek ale żadna gra tak nie udowodniła mi jakiego mam pecha w kościach jak ta. Lubiłam grać ale szybko sprzedałam bo za bardzo wkurzała losowość

Ares jest tak pomiędzy ale losowość też daje o sobie znać. Za to gra się przyjemnie, relaksujaco choć wymagająco, jest mniej rzeczy do spamiętania i gra sama podpowiada ci (przez karty faz) co powinnaś czy możesz w danej turze zrobić. Obsesyjnie pokochałam te grę i dla mnie najlepsza na start.

No i główna Terraformacja. Grałam dopiero dwa razy. Za każdym razem o czymś zapominam. Gra się długo, chyba 2h ale czas zlatuje mi jakby minęła max godzina. Karty potrafią wpaść fatalne, dzisiaj zagram z polecanym draftem na forum. Chyba polubie te grę moooooze bardziej niż Aresa ale cieszę się że nie była to gra pierwszego wyboru. Pewnie bym się zraziła
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 451 times

Re: Która Terraformacja Marsa

Post autor: itsthisguyagain »

Kościana daje efekt grania solo nawet jak grasz z innymi graczami - bo nie mają absolutnie żadnego wpływu na twoją grę i wice wersa. A sama gra wybitnie nie udana, gdyby nie znana marka to byśmy o niej w ogóle nie mówili.

Z Aresa i klasycznej TM to raczej Ares. Klasyczna TM jest czasem do wzięcia za darmo w wersji digital z Epic games store.
ODPOWIEDZ