Kocie Królestwa (Maciej Stępień)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
AxlPl
Has thanked: 62 times
Been thanked: 87 times

Kocie Królestwa (Maciej Stępień)

Post autor: AxlPl »

Obrazek

https://boardgamegeek.com/boardgame/406 ... a/versions
W Kocich Królestwach będziesz rozwijać swoje Królestwa, przejmując nowe tereny i eksplorując je, a także wznosząc budynki i rekrutując poddanych. Każda gra będzie nieco inna, ponieważ o tym, jakie Punkty Uznania zostaną Ci przyznane, zadecyduje wybrany na początku Dekret Królowej. Nie trać czasu i udowodnij, kto z Was jest najlepszy!

—opis od wydawcy
  • 1–4 Graczy
  • Czas gry 40–120min
  • Sugerowany wiek 14+

Nie wiem gdzie o to zapytać, a nie za bardzo jest sens zakładania nowego tematu (chyba). Niedawno miała premierę gra Kocie Królestwa. Tylko dosłownie nic o niej nie ma. Ani na yt, ani Google, nie ma instrukcji do pobrania. Wydaje mi się, że gra by mi podpasowała no ale wyszedł by typowy zakup w ciemno
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Re: Zapowiedzi gier w polskiej wersji językowej - 2025 r. (by Planszowe Newsy)

Post autor: Irka »

AxlPl pisze: 07 maja 2025, 11:24 Nie wiem gdzie o to zapytać, a nie za bardzo jest sens zakładania nowego tematu (chyba). Niedawno miała premierę gra Kocie Królestwa. Tylko dosłownie nic o niej nie ma. Ani na yt, ani Google, nie ma instrukcji do pobrania. Wydaje mi się, że gra by mi podpasowała no ale wyszedł by typowy zakup w ciemno
Wydaje mi się, że założenie tematu zawsze ma sens. Tam można by o tym pogadać. I można w ten sposób zachęcić kogoś do zainteresowania się grą i napisania opinii ;)

A tak czy owak jeśli czegoś brakuje na liście, to Sydonia zachęca do kontaktu na PW.
(Edit: chodzi o listę zapowiedzi gier w polskiej wersji językowej, gdzie pierwotnie był post AxlPl)
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times

Re: Kocie Królestwa (Maciej Stępień)

Post autor: Rayos »

Nie powiedziałbym, że wyszła niedawno, bo można ją było nabyć na AleGRAMY w 2023 roku :D grę miałem, zagrałem parę razy i pusciłem dalej. nieczytelne i zbyt podobne do siebie meeple kotów, mało emocjonująca mechanika podróży i odkrywania nowych kart szybko ostudziły zapał i chęć ponownej rozgrywki. Grafiki na kartach też mnie odrzucały a sama jakość kart też średnia. No i absurdalnie małe żetoniki monet, które miały chyba średnicę 5mm...
AxlPl

Najbardziej to chciałabym zobaczyć instrukcje oraz przykładowe karty.
Ale mam wrażenie, że z grą jest coś mocno nie tak skoro aż tak bardzo o niej cicho
MS103
Been thanked: 8 times

Post autor: MS103 »

AxlPl pisze: 07 maja 2025, 13:18 Najbardziej to chciałabym zobaczyć instrukcje oraz przykładowe karty.
Ale mam wrażenie, że z grą jest coś mocno nie tak skoro aż tak bardzo o niej cicho
Jako autor - może się trochę odniosę :wink:

Niestety gra nie miała dużego marketingu, z jakością kart i podobieństwem kotów magnatów były zgłaszane problemy, ale niestety - do tych kwestii powinien odnieść się wydawca.

Jeżeli chodzi o samą rozgrywkę - nie będę tutaj przekonywał, że "to super gra, w którą każdy musi zagrać i najlepiej jakby miał na półce" - natomiast informacje zwrotne po testach i rozgrywkach w wydany tytuł były głównie pozytywne (skupiam się tutaj już na samej rozgrywce, pomijam problemy z wyżej), chociaż oczywiście - pojawiły się opinie mniej pochlebne. Widzę, że na planszeo jest teraz cena w okolicach 130 złotych i uważam, że to bardzo rozsądna cena za tę grę i sam pewnie bym ją kupił :wink:

Jeżeli chodzi o instrukcję do gry - nie znalazłem w internecie oficjalnej instrukcji dostępnej - ponownie odsyłam do wydawcy.
AxlPl

Spoiler:
A posiada może Pan zdjęcia pojedynczych kart?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2025, 17:15 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
MS103

AxlPl pisze: 07 maja 2025, 16:32
Spoiler:
A posiada może Pan zdjęcia pojedynczych kart?
Niestety nie mam i nie za bardzo mam jak zrobić. Natomiast pod tym postem są zdjęcia, które pokazują jak gra wygląda i kilka kart jest pokazanych.
AxlPl

Jakieś to takie dziwne mi się wydaje że autor nie ma żadnych zdjęć ani plików na temat własnego dzieła :|
Awatar użytkownika
Irka

AxlPl pisze: 07 maja 2025, 21:21 Jakieś to takie dziwne mi się wydaje że autor nie ma żadnych zdjęć ani plików na temat własnego dzieła :|
Może chodzić o ochronę praw autorskich, które w jakiejś części pewnie należą do wydawnictwa.
Właśnie czytam stary forumowy wątek: viewtopic.php?t=8598&hilit=publikacja+instrukcji
Przypuszczam, że wiele się nie zmieniło.

@MS103 - gratulacje wydania gry (choć trochę spóźnione ;)) Grafiki wyglądają ciekawie.
MS103

Irka pisze: 07 maja 2025, 23:00 Może chodzić o ochronę praw autorskich, które w jakiejś części pewnie należą do wydawnictwa.
Właśnie czytam stary forumowy wątek: viewtopic.php?t=8598&hilit=publikacja+instrukcji
Przypuszczam, że wiele się nie zmieniło.
Tak, dokładnie - mam wiele draftowych plików, zdjęć prototypu z wcześniejszych faz, ale nie mogę ich upubliczniać.
Irka pisze: 07 maja 2025, 23:00 @MS103 - gratulacje wydania gry (choć trochę spóźnione ;)) Grafiki wyglądają ciekawie.
Dziękuję! Mam nadzieję, że kolejne gry odbiją się większym echem w świecie!
Awatar użytkownika
Irka

MS103 pisze: 08 maja 2025, 12:01 Dziękuję! Mam nadzieję, że kolejne gry odbiją się większym echem w świecie!
O, a czy możesz już coś zdradzić? :)
Wydaje mi się, że można w tym wątku też o tym pogadać.
Jaki będzie ciężar tych gier?
Czy wydajesz też przez wydawnictwo czy niezależnie?
MS103

Irka pisze: 08 maja 2025, 12:10 O, a czy możesz już coś zdradzić? :)
Wydaje mi się, że można w tym wątku też o tym pogadać.
Jaki będzie ciężar tych gier?
Czy wydajesz też przez wydawnictwo czy niezależnie?
Niczego większego nie mogę zdradzić.

Jedynie rzucę, że mam kilka projektów otwartych, dwa z nich powinny mieć premierę (lub przynajmniej przedsprzedaż/kampanię crowdfundingową) w 2026 roku i są one wydawane przez duże wydawnictwa, które mają siedziby w Polsce. Jak tylko coś więcej będę mógł zdradzić - z chęcią dam znać!
Awatar użytkownika
vikingowa
Has thanked: 464 times
Been thanked: 327 times

Post autor: vikingowa »

Witam! Jestem szczęśliwą posiadaczką omawianej gry jak przystało na prawdziwą kocią mamę :D Gram tylko solo i jest to całkiem przyjemna i szybka rozgrywka.
Widzę, że macie problemy ze znalezieniem informacji na jej temat to proszę, kilka fotek ode mnie.
Spoiler:
Mogę porobić fotki instrukcji dla bardziej zainteresowanych. Dajcie znać na priv :wink:
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3724 times
Been thanked: 3920 times

Post autor: japanczyk »

Wrzuc wiecej info czy warto ;)
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 316 times

Post autor: JollyRoger90 »

Jak coś to w Aleplanszówkach, na promce z okazji dnia dziecka, rzucili Kocie Królestwa :)
ODPOWIEDZ