Wg BGG Reforest to raczej familijna, średnio złożona gra karciana z elementami budowania tableau i silnika, w której gracze rywalizują o stworzenie swojego ekosystemu leśnego, układając synergiczną kompozycję roślin, z których każda ma swoje unikalne cechy i umiejętności. W swojej turze wybiera się jedną z dwóch akcji: a) zbierz dwie karty z talii lub roślin odkrytych lub b) zagraj kartę rośliny do swojego lasu w jednym z dozwolonych rzędów wysokości (niski, średni lub wysoki). Koszt kart pokrywa się odrzucając inne rośliny z ręki, wyższe rośliny można uprawiać nad gatunkami pionierskimi po obniżonej cenie. Każda roślina daje punkty, a dodatkowo pod koniec każdej rundy gracz, którego rośliny najlepiej pasują do preferencji siedliskowych zdobywa kartę zwierzęcia.
Link BGG
Link KS
Zbytnio oryginalnie to co prawda nie wygląda, bo pobieżnie patrząc Reforest to taka leśna wariacja na temat Na skrzydłach z dodatkiem Leśnego rozdania ale wg BGG ma ciężar nawet ciut większy, jednocześnie będąc bardzo kompaktowa i szybsza. Recenzji jest póki co niewiele ale te obecne raczej zachęcają do wypróbowania. Ja będę śledził projekt z zaciekawieniem choćby ze względu na temat - bo mam sentyment do gier gier, które bazują na rzeczywistych gatunkach i nawet w uproszczony sposób imitują mechanizmy istniejące w prawdziwych ekosystemach leśnych. Póki co żaden ze znanych mi zbliżonych tematycznie tytułów nie robi tego zbyt dobrze (Leśne rozdanie, Na skrzydłach, Arboretum), a czasem wręcz irytuje idiotyzmami (Fotosynteza).
Chętnie dowiem się coś więcej o tej grze, a może jej ewentualnych planach wydania w Polsce (dla mnie ideałem byłaby nawet nie polska wersja ale lokalizacja, czyli wykorzystanie gatunków rodzimych dla europejskiej flory i fauny). Abstrahując od tematyki, ciekawe czy to jest w ogóle dobra gra i czy zachowuje poziom decyzyjności i przyjemności rozgrywki podobny choćby do tego w Na Skrzydłach lub w Parkach.