Santa Monica (Josh Wood)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1080 times
Been thanked: 421 times

Santa Monica (Josh Wood)

Post autor: Irka »

Obrazek
BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/298065/santa-monica
Instrukcja
2–4 graczy. A oficjalny tryb solo można ściągnąć:
Spoiler:
45 min.
Trudność: 2,14
Główne mechaniki: tableau building, set collection
Planszeo pisze:W grze Santa Monica będziecie starali się stworzyć najbardziej atrakcyjny turystycznie bulwar Południowej Kalifornii. Będziecie mogli zdecydować, czy chcecie stworzyć cichy i spokojny zakątek plaży nastawiony na kontakt z naturą, czy może zdecydujecie się wprowadzić na swoją plażę tłumy turystów i celebrytów? Swoista równowaga zapewni wam przychylność okolicznych mieszkańców. Klimat i wygląd twojego bulwaru zależy tylko od ciebie, ale pamiętaj, że musisz spełnić oczekiwania zarówno turystów, jak i mieszkańców Santa Monica. Spraw, by twój bulwar stał się jednym z najpiękniejszych zakątków wybrzeża w Santa Monica!

W każdej turze będziecie dobierać karty krajobrazu, dzięki którym rozbudujecie swoją część miasta. Krajobrazy te będą przynosiły wam punkty zwycięstwa za realizację celów. Wygrywa ten z graczy, który na koniec rozgrywki zdobędzie najwięcej punktów zwycięstwa. Poczuj na twarzy ciepłą, morską bryzę i daj się porwać emocjonującej rozgrywce.
Uwielbiam takie gry, w których z kart powstaje prawdziwy krajobraz. A tutaj jeszcze są ludziki, które sobie po nim chodzą, aż dotrą w odpowiednie miejsca :D Gra cieszy oko i pozwala odpocząć. Zasady ma proste, ale wymaga kombinowania.
Jest różnorodna, z niewielką interakcją, ale czuć rywalizację, wg mnie.

Dodatek The Long Weekend - niestety niedostępny w Europie :(. Czy może Wam udało się go jakoś zdobyć? Warto było?

I jeszcze ciekawostka - podobno z tej frustracji ktoś w Niemczech zrobił takie fajne fanowskie karty. Jest ich około 40.
Misioł
Has thanked: 16 times
Been thanked: 64 times

Re: Santa Monica (Josh Wood)

Post autor: Misioł »

Dla mnie to była pierwsza nowoczesna gra planszowa, a właściwie karciana. Zagrałem z żoną 20, może 30 partii. Rewelacyjnie spędzaliśmy przy tym czas, bo gra piękną oprawą wprawia wręcz w stan relaksacji.
Natomiast w miarę poznawania nowych gier zaczął mnie drażnić skandaliczny wręcz brak decyzyjności w planowaniu budowy. Ot, dobieramy sobie losowo pojawiające się karty i silniczek punktowy złoży się albo nie.
Ale kiedy żona tylko zechce, rozkładam natychmiast - bo zawsze to przyjemnie spędzony czas nawet pomimo góra średniej jakości samej rozgrywki.
Awatar użytkownika
Irka

@Misioł - tak. Ta gra jest chyba mocno taktyczna (w przeciwieństwie do drugiej sprytnej gry tego autora - "Jedziemy do Japonii").

Mój mąż podobnie wspomina o losowości (i woli tę strategiczną "Japonię"), ale nadal chętnie zagra partyjkę od czasu do czasu.
Bo to też trochę kwestia podejścia - czy szukamy gry "sprawiedliwej" (edit: przy większych grach na pewno tak), czy swego rodzaju przygody, gdzie nie wiadomo co się trafi i trzeba coś z tym zrobić, jak w życiu ;)

I ja właśnie wolę Santa Monikę za to, że nie trzeba mieć tu w głowie jakiegoś większego planu - tak odpoczywam :)
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 882 times
Been thanked: 895 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

My z mężem bardzo lubimy jako taki lekki tytuł na wieczór czasem wyciągnąć. Nawet kupiłam ten dodatek The Long Weekend ale jeszcze nie zagrałam. Dam znać jak go wypróbuję
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Misioł
Has thanked: 16 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Misioł »

Irka pisze: 21 maja 2025, 19:55 @Misioł - tak. Ta gra jest chyba mocno taktyczna
Zupełnie nie przeszkadza mi taktyczność, chodzi o żałosne możliwości w czasie gry. Ot, bierzemy jedną z czterech losowych kart z wystawki (czasem ośmiu) i MUSIMY ją dolożyć z prawej lub lewej, nawet jeśli zepsuje nam to cały misternie ułożony plan. Więc koniec końców wygrywa ten, komu akurat się przyfarci i wyjdzie to, co zupełnym przypadkiem zdecydował się zbierać wczesniej. Nie dopatrzyłem się choćby krzty zarządzania losowością, jak choćby w świetnym kingdom buildierze. No ale to ja. Natomiast żona się świetnie bawi - a ja lubię spędzac czas ze świetnie bawiącą się żoną.
kuki25
Has thanked: 22 times
Been thanked: 30 times

Post autor: kuki25 »

Również sporo w o grywałem z żoną, wspominam go bardzo dobrze. Też u mnie czeka na ogranie dodatek Long Weekend, na pierwszy rzut oka wydaje się że dodaje fajna dodatkową decyzyjność, no i te karty podwójne prezentują się super, są dodatkowo fajnie tematyczne i można zrobić większą plażę dzięki nim. Jak uda się ograć to dam znać, bo ciągle za mną chodzi ten dodatek a trochę leży. Ja go kupiłem bezpośrednio ze sklepu Alderac Entertainment Group Online Store wysyłka nawet nie wyszła sporo, bo 5.81 dolarów.
Awatar użytkownika
anitroche
Kontakt:

W tej chwili nie wysyłają do Europy, więc trzeba od nich kupować okrężną drogą, przez jakiegoś pośrednika
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Awatar użytkownika
Irka

Wydawca proponuje kupić w tym sklepie: https://www.boardgameselect.com/product ... 4382117206
I chyba tam zamówię, wychodzi 10 EUR + 8 EUR za wysyłkę GLS.

Opłat dodatkowych być nie powinno, jeśli dobrze rozumiem, bo wartość poniżej 22 EUR.
Z tego względu też nawet nie myślę o zbiorówce, ale gdyby ktoś miał jakiś lepszy pomysł, to mogę się przyłączyć :)

Właśnie wróciłam z Sopotu (po raz pierwszy w życiu byłam na piaszczystej plaży, która się ciągnie kilometrami) i tam cały czas mi chodziło po głowie - jestem w grze Santa Monica :D

edit: cofnięcie dopisku, czyli brak zmian.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2025, 22:54 przez Irka, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
skibo
Has thanked: 66 times
Been thanked: 26 times

Post autor: skibo »

Irka pisze: 27 maja 2025, 16:57 Wydawca proponuje kupić w tym sklepie: https://www.boardgameselect.com/product ... 4382117206

Opłat dodatkowych być nie powinno, jeśli dobrze rozumiem, bo wartość poniżej 22 EUR.
Z tego względu też nawet nie myślę o zbiorówce, ale gdyby ktoś miał jakiś lepszy pomysł, to mogę się przyłączyć :)

Właśnie wróciłam z Sopotu (po raz pierwszy w życiu byłam na piaszczystej plaży, która się ciągnie kilometrami) i tam cały czas mi chodziło po głowie - jestem w grze Santa Monica :D

Chętnie też bym się podpiął pod zamówienie :) wystarczy PW :P
Awatar użytkownika
anitroche
Kontakt:

Irka pisze: 27 maja 2025, 16:57 Wydawca proponuje kupić w tym sklepie: https://www.boardgameselect.com/product ... 4382117206

Ooo super, jak ja zamawiałam to tej opcji nie było i zapłaciłam jakieś 50 zł drożej za wysyłkę. Widać trzeba było poczekać :D.

pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Post autor: pcyzm »

skibo pisze: 28 maja 2025, 00:27
Chętnie też bym się podpiął pod zamówienie :) wystarczy PW :P
Ja też ;)
Awatar użytkownika
Irka

nieaktualne
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, 13:08 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Irka

A jednak nie będzie dodatkowych opłat :)
Ktoś spostrzegawczy zauważył, że ten sklep Boardgame Select ma siedzibę w Holandii :D
Czyli normalna sprzedaż w obrębie EU, upewniłam się jeszcze z nimi i przesyłka już w drodze.

nieaktualne:
Spoiler:
ODPOWIEDZ