Twilight Imperium 4ed dla 4 graczy

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
pedroo85pl
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Twilight Imperium 4ed dla 4 graczy

Post autor: pedroo85pl »

Witam serdeczne,

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem Twilight Imperium 4 ed. W recenzjach widzę same ochy i achy, opus magnum gier planszowych itp.

Problemem natomiast jest ilość graczy, mamy stałą ekipę 4 - osobową, gramy w takie gry jak Zakazane Gwiazdy (TOP OF THE TOP), Nemesis, Ankh, Rising Sun.

Pytani do Was.. Czy ta gra ma jakiekolwiek szanse w grze czteroosobowej ? Dodam że mamy czas, miejsce, ale czytałem że gra działa tylko w maksymalnej liczbie graczy, tak jak wspomniałem szukamy czegoś co zastąpi na jakiś czas "Zakazane Gwiazdy".

Serdeczna prośba o radę.
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 312 times

Re: Twilight Imperium 4ed dla 4 graczy

Post autor: Darkstorm »

Ja miałem okazję grać zarówno na 4 osoby jak i na 8 i nie miałbym problemu by jeszcze raz usiąść na 4. Wiadomo, nie będzie się aż tyle działo co w rozgrywce 8 osobowej i gra nie będzie aż tak mięsista ale stwierdzenie, że gra działa tylko na maksymalną liczbę osób jest w mojej ocenie nadużyciem. Wtedy będzie to dobry 3,5x ale nie wybitny :wink:

Nawet na mniejszą ilość osób będą pewne zalety np. w postaci mniejszego downtime :D

Najlepiej wypróbować samemu.
kasztan4321k
Has thanked: 27 times
Been thanked: 111 times

Post autor: kasztan4321k »

pedroo85pl pisze: 25 cze 2025, 15:21 Witam serdeczne,

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem Twilight Imperium 4 ed. W recenzjach widzę same ochy i achy, opus magnum gier planszowych itp.

Problemem natomiast jest ilość graczy, mamy stałą ekipę 4 - osobową, gramy w takie gry jak Zakazane Gwiazdy (TOP OF THE TOP), Nemesis, Ankh, Rising Sun.

Pytani do Was.. Czy ta gra ma jakiekolwiek szanse w grze czteroosobowej ? Dodam że mamy czas, miejsce, ale czytałem że gra działa tylko w maksymalnej liczbie graczy, tak jak wspomniałem szukamy czegoś co zastąpi na jakiś czas "Zakazane Gwiazdy".

Serdeczna prośba o radę.
Gra działa najlepiej na 6, na pewno nie na ośmiu.
Na 8 to jednak trochę masochizm :D
Na 4 spokojnie będziesz czerpał radość z gry - niski downtime, dużo mięska, kończysz grę w 5-6 godzin.
Ja dużo gram na 3 i bardzo sobie chwalę twilighta na 3.
Fakt na 6 a potem na 5 lepszy ale na bezrybiu i tak ryba.
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 100 times
Been thanked: 77 times

Post autor: spongePepp »

pedroo85pl pisze: 25 cze 2025, 15:21 Witam serdeczne,

Serdeczna prośba o radę.
Miałem okazje grać w TI w 3, 4, 5 i w 6 osób. W składzie zgodnie stwierdziliśmy, że najlepiej nam się grało w te na 3 i 4 osoby. Jak jest skład, który rozumie grę i lubi pogadać nad stołem - a po wypisanych grach wnioskuję, że lubi, to uważam że Wam siądzie. Skoro wypisałeś Zakazane Gwiazdy, to dokładasz kilka godzin przy stole i masz bardziej złożonego Twilighta (płynne przejście w zasadach dzięki Konieczce). W moim składzie rozgrywka 3-osobowa trwała 8 godzin, a rozgrywki 4-osobowe trwały dokładnie po 10 godzin, więc to jest ten aspekt przy którym musicie wiedzieć na co się piszecie. Rozgrywka 6-osobowa zajęła nam 16 godzin...:) i to już jest trochę za dużo.
kasztan4321k
Has thanked: 27 times
Been thanked: 111 times

Post autor: kasztan4321k »

spongePepp pisze: 25 cze 2025, 21:37 Rozgrywka 6-osobowa zajęła nam 16 godzin...:) i to już jest trochę za dużo.
Ale na 14 pkt i na wielkiej mapie prawda? Prawda?
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 100 times
Been thanked: 77 times

Post autor: spongePepp »

kasztan4321k pisze: 25 cze 2025, 22:45
spongePepp pisze: 25 cze 2025, 21:37 Rozgrywka 6-osobowa zajęła nam 16 godzin...:) i to już jest trochę za dużo.
Ale na 14 pkt i na wielkiej mapie prawda? Prawda?
Tak, do 14 i z dodatkiem :)
Cyel
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Cyel »

W 3ed uwijaliśmy się z partyjką poniżej 4h. Na 4 osoby gra się bardzo fajnie acz jest trochę problem z tym że robi się symetria 2vs2. Jeśli nie macie tendencji do szukania takiej stabilizacji to będzie super.
ODPOWIEDZ