Trip of Lost Cities (alternatywna talia do ZM)

Nasze home-rules do różnych gier, a także PRZETESTOWANE i ciekawe home-rules znalezione w sieci.
Awatar użytkownika
poooq
Has thanked: 167 times
Been thanked: 74 times

Trip of Lost Cities (alternatywna talia do ZM)

Post autor: poooq »

Chciałbym podzielić się z Wami moją wersją przeprojektowanych kart do gry Zagubione Miasta. Planowałem, aby karty były utrzymane w senno-narkotycznej, tajemniczej i bajkowej atmosferze, tak aby było w nich czuć nastrój podróży po niepoznanych rzeczywistościach. Grafiki wykorzystane na kartach są w większości dziełami genialnego polskiego artysty Jacka Yerki (http://www.yerkaland.com/), karty zostały zmniejszone dla wygody graczy a cyfry arabskie zastąpiłem rzymskimi (dodało to chyba trochę tajemniczości). Całość jest oczywiście darmowa.

Trip of Lost Cities.
Po co piać, gdy można grać?
Spoiler:
Awatar użytkownika
draco

Re: Trip of Lost Cities (alternatywna talia do ZM)

Post autor: draco »

Z pięciu kolorów podobają mi się dwa - labirynt i altana. Pozostałe mają tak przygnębiające kolory i wyraz, że chyba szybko by mnie zniechęciły do grania.
Awatar użytkownika
poooq

Grafiki dobierałem tak, żeby były jak najbardziej różnorodne, dwie z nich są może lekko depresyjne ale dzięki kontrastowi pozostałe wydają się jeszcze bardziej szczęśliwe... Niebieskie karty miały być w stylu "feel blue" (blade słońce na pierwszej karcie strasznie mi się podoba), a karty białe nawiązują do miejskich blokowisk...

A teraz: poprawiona wersja "Trip of Lost Cities", skomponowana z zasadami rozszerzonymi dla 4 odważnych, psychodelicznych graczy, plus pięć kart specjalnych zastępujących nieporęczną planszę. Zapraszam do pobierania i testów.

Trip of Lost Cities 2
Spoiler:
Awatar użytkownika
poooq

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, jak mogłaby wyglądać rozgrywka w "Lost Cities" w której zamiast pięciu kolorów używa się ich więcej? Pierwszy dodatek do Trip'a daje taką możliwość: dwie zupełnie nowe rzeczywistości: Las i Zimowe Miasto, dwa dodatkowe kolory które pokażą Wam czym naprawdę jest podróż do Zagubionych Miejsc...

Dodatek zawiera: dwie nowe talie przygotowane dla 2 lub 4 osób oraz dwie karty planszy.
Życzę owocnych podróży i czekam na pocztówki z Waszych wypraw...

Trip of Lost Cities Dodatek
Spoiler:
Awatar użytkownika
Senaszel

Post autor: Senaszel »

Nagrales sie w chlopie w De Profundis :D

Mnie sie twoj dobor obrazkow nie podoba kompletnie
ktokolwiek kto chcialby oszczedzic te x zloty ile ta gra kosztuje
to moglby wybrac swoje ulubione obrazki i wydrukowac samorobke.

Ja bym wolal zdjecia z www.opuszczone.com :twisted:

Ciesze sie ze dodajesz cos od siebie do tej gry (kolory)
warto sobie zagrac niezly zjadacz czasu we 2 osoby.
Wingmakers
Awatar użytkownika
poooq

Hehe... A wcale że nie... Nie grałem w "De Profundis :D " Widać, pokrewieństwo tematów?
Gusta nie podlegają dyskusji, aczkolwiek jeśli ktoś chciałby zaoszczędzić, to zaoszczędzi x*2 złotych (talie przygotowane do gry dla 4 graczy) aczkolwiek i to nie jest najważniejsze, bo nakład z G. wyczerpał się kilka lat temu.
"to moglby wybrac swoje ulubione obrazki i wydrukowac samorobke"
No, ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Nawet bardzo.
Dodatkowe kolory jeszcze nie przetestowane. Na razie klasyczna rozgrywka w 5 talii.
Spoiler:
ODPOWIEDZ