Dominion - zasady, pytania
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
Re: Dominion
Dostajesz +2 kasy do jednego zakupu i możesz położyć całą swoją talię na stos kart odrzuconych, co spowoduje ponowne przetasowanie wszystkich kart. Zagrywanie chancellora ma sens szczególnie w sytuacji gdy wiesz że wiekszość twoich najlepszych kart jest już w discardzie a w talii masz śmieci.
Dzięki!
Jeszcze jedno - 3 graczy, pierwszy zagrywa milicję, trzeci wykłada fosę. Potem drugi z graczy wykłada milicję - czy fosa wyłożona przed chwilą przez trzeciego dalej go chroni?
Jeszcze jedno - 3 graczy, pierwszy zagrywa milicję, trzeci wykłada fosę. Potem drugi z graczy wykłada milicję - czy fosa wyłożona przed chwilą przez trzeciego dalej go chroni?
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
dopóki masz ją na ręce - chroni.piotrek.t pisze:Dzięki!
_________
Moje gry
Moje gry
Doprecyzuję: chroni go, jeśli tego chce (mimo,że już w tej kolejce ją pokazał). Wbrew pozorom zdarzają się sytuacje, że można nie chcieć pokazać fosy: np. atak minionem, w sytuacji, gdy mamy mega lipę na ręce.BloodyBaron pisze:dopóki masz ją na ręce - chroni.piotrek.t pisze:Dzięki!
Nie wykładasz fosy - pokazujesz fosę i dalej masz ją w ręce (więc możesz ją pokazać jeszcze raz).
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
R.Feynman
- Andy
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 195 times
...a w swojej turze możesz ją zagrać.zephyr pisze:Nie wykładasz fosy - pokazujesz fosę i dalej masz ją w ręce (więc możesz ją pokazać jeszcze raz).

Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Mam kilka pytań:
Czy kartę klątwy mogę "przerabiać" takimi kartami jak Przebudowa ? Czy jednak ja już ją dostanę to zostaje w mojej tali do końca gry ?
Nie za bardzo kumam o co chodzi z kartą Poseł - może mi to ktoś wytłumaczyć ?
Hmmmm trochę mnie olśniło z tym Posłem: rozumiem, że ciągnę pięć kart, jedną mi ktoś odrzuca, pozostałe biorę na rękę ?
Czy kartę klątwy mogę "przerabiać" takimi kartami jak Przebudowa ? Czy jednak ja już ją dostanę to zostaje w mojej tali do końca gry ?
Nie za bardzo kumam o co chodzi z kartą Poseł - może mi to ktoś wytłumaczyć ?
Hmmmm trochę mnie olśniło z tym Posłem: rozumiem, że ciągnę pięć kart, jedną mi ktoś odrzuca, pozostałe biorę na rękę ?
@Hatori
1. Tak, możesz przerobić przebudową.
2. Jest tak, jak piszesz. Czyli: odkrywasz pięć kart ze swojej talii i gracz siedzący z lewej/prawej (już nie pamiętam) wybiera, którą z nich odrzucasz, resztę bierzesz na rękę.
1. Tak, możesz przerobić przebudową.
2. Jest tak, jak piszesz. Czyli: odkrywasz pięć kart ze swojej talii i gracz siedzący z lewej/prawej (już nie pamiętam) wybiera, którą z nich odrzucasz, resztę bierzesz na rękę.
- herman
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 52 times
Re: Dominion - Intrigue
pytanko o karte "Mining Village" - dodaje ona 2 akcje i kabzy. Pytanie dotyczny dodatkowej opcji: mogę uzyć karty a później trasz i dostanę kase - pytanie czy musze to traszowanie wcześniej zadeklarować ? (w czasie jej rzucania)
- B
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 6 times
Tak jak w przypadku innych kart - musisz najpierw wykonać do końca instrukcje na niej zapisane, a dopiero potem możesz grać inne karty.
Czyli jeśli nie wywalisz jej na śmietnik przed zagraniem kolejnej to nici z pieniędzy.
Czyli jeśli nie wywalisz jej na śmietnik przed zagraniem kolejnej to nici z pieniędzy.
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 36 times
Nie mam pod ręką instrukcji, ale zdaje mi się że w przypadku "Mining Village" trzeba się zdecydować od razu znaczy +2 akcje + 1 karta i trash +2 kasy lub tylko +2 akcje +1 karta.
Re: Dominion - Rozdarte Królestwo
Witam. Mam pytanie, czytalem przed zakupem, czyli jakies dwa tygodnie temu watki dotyczace gry ale nie przypominam sobie abym czytal cos na ten temat. Mianowicie chcialbym zapytac czy istnieje w fazie zakupu mozliwosc "kupienia - wzięcia" karty o wartosci 0 (miedziak lub klatwa)?
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Tak, oczywiście. Jest to po prostu zakup o koszcie 0.ostry66 pisze:Witam. Mam pytanie, czytalem przed zakupem, czyli jakies dwa tygodnie temu watki dotyczace gry ale nie przypominam sobie abym czytal cos na ten temat. Mianowicie chcialbym zapytac czy istnieje w fazie zakupu mozliwosc "kupienia - wzięcia" karty o wartosci 0 (miedziak lub klatwa)?
Niby jest to oczywiste, ale wolę się upewnić:
czy po zagraniu Biblioteki, w czasie dociągania nowych kart na rękę można odrzucać tylko karty akcji, czy również karty skarbu lub zwycięstwa?
czy po zagraniu Biblioteki, w czasie dociągania nowych kart na rękę można odrzucać tylko karty akcji, czy również karty skarbu lub zwycięstwa?
Na karcie jest napisane : "w miarę ciągnięcia możesz odkładać na bok dowolne pociągnięte karty akcji". To chyba wyjaśnia kwestię.badjimi pisze:Niby jest to oczywiste, ale wolę się upewnić:
Wystarczy przez sekundę zastanowić się jakim masakratorem byłaby ta karta jakby można było odkładać cokolwiek - dobierz do 7 kart przy czym jak pamiętasz co masz w talii to wybierasz co chcesz dobrać... brr i tak kombo biblioteki + festivale + cellary jest mocne
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
R.Feynman
Dominion - Czarny Rynek
Rozegraliśmy dzisiaj pierwszą partię Dominiona z dodatkiem Czarny Rynek. Wykonując akcję Czarny Rynek zakupy na czarnym rynku traktowaliśmy jako część wykonywanej akcji, po czym, w miarę posiadanych zasobów pieniężnych, kupowaliśmy karty w fazie zakupów. Po skończonej partii doszedłem do wniosku, że chyba graliśmy błędnie, ponieważ w ten sposób dokonywaliśmy dwóch zakupów w jednej turze, a na karcie Czarny Rynek nie ma opisu +1 zakup.
W związku z powyższym chciałbym zadać pytanie. Czy kupno karty na czarnym rynku:
a) liczy się do akcji Czarny Rynek, po której można kupić kolejną kartę (lub kilka kart) w fazie zakupów,
b) jest traktowane jako faza zakupów, a akcja Czarny Rynek oznacza odkrycie trzech kart z talii czarnego rynku i +2 do zakupów?
W związku z powyższym chciałbym zadać pytanie. Czy kupno karty na czarnym rynku:
a) liczy się do akcji Czarny Rynek, po której można kupić kolejną kartę (lub kilka kart) w fazie zakupów,
b) jest traktowane jako faza zakupów, a akcja Czarny Rynek oznacza odkrycie trzech kart z talii czarnego rynku i +2 do zakupów?
- Tycjan
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 64 times
- Kontakt:
Re: Dominion - Czarny Rynek
Czarny rynek to jest akcja, która pozwala na zakup ("dodatkowy").
Potem normalnie robisz zakupy.
Potem normalnie robisz zakupy.
# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Dominion
Witam
W zeszłym tygodniu kupiłem swoją pierwszą grę karcianą "Dominium" Uważam grę póki co za bardzo dobrą ale mam parę pytań na temat zasad których nie do końca rozumiem. Po pierwsze w jaki sposób zdobywa się lub kupuje miedziaki ponieważ w dolnym rogu tam gdzie powinna być cena karty pisze "0", po drugie - czy ktoś mógłby wyjaśnić mi jak się zdobywa, otrzymuje klątwę? Bo nie zauważyłem w jakiej sytuacji mogę ją na kogoś dać lub sam się niej nabawić i trzecie pytanie. Załóżmy że mam kartę "milicja" i osoba na którą ją zagrywam ma kartę "fosa", czy mając na ręce drugą kartę "milicja" będzie skuteczna czy ta jedna karta fosy ją też niweluje i ostatnie pytanie, czy w momencie rzucania karty "milicja" dana osoba wyrzuca dwie dowolne karty przez siebie wybrane czy może dwie z góry? bardzo dziękuję za pomoc
W zeszłym tygodniu kupiłem swoją pierwszą grę karcianą "Dominium" Uważam grę póki co za bardzo dobrą ale mam parę pytań na temat zasad których nie do końca rozumiem. Po pierwsze w jaki sposób zdobywa się lub kupuje miedziaki ponieważ w dolnym rogu tam gdzie powinna być cena karty pisze "0", po drugie - czy ktoś mógłby wyjaśnić mi jak się zdobywa, otrzymuje klątwę? Bo nie zauważyłem w jakiej sytuacji mogę ją na kogoś dać lub sam się niej nabawić i trzecie pytanie. Załóżmy że mam kartę "milicja" i osoba na którą ją zagrywam ma kartę "fosa", czy mając na ręce drugą kartę "milicja" będzie skuteczna czy ta jedna karta fosy ją też niweluje i ostatnie pytanie, czy w momencie rzucania karty "milicja" dana osoba wyrzuca dwie dowolne karty przez siebie wybrane czy może dwie z góry? bardzo dziękuję za pomoc