La Cosa Nostra (Johannes Sich)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- baldar
- Been thanked: 29 times
- Kontakt:
Re: La Cosa Nostra (Johannes Sich)
Ci, którzy zakupili grę otrzymają poprawione karty.
Będziemy starali się je dostarczyć przez zaprzyjaźnione sklepy.
Oczywiście przy okazji zakupów.
Nie bedzie to trudne bo i tak pół nakładu sprzedał jeden sklep
Oczywiście będziemy tez dostarczać bezpośrednio do kupujących.
Także można kupować tym bardziej, ze w pudełku są dwa dodatki z gangsterami, które normalnie można ogrywać.
Także można kupować tym bardziej, ze w pudełku są dwa dodatki z gangsterami, które normalnie można ogrywać.
- baldar
- Kontakt:
My jesteśmy za, ale czekamy na druk symultaniczny wraz z innymi wydawnictwami
-
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 42 times
Super. Czyli będzie można zgłaszać się po poprawione karty bezpośrednio do Was?baldar pisze: ↑30 lis 2020, 17:59 Ci, którzy zakupili grę otrzymają poprawione karty.
- Marx
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 23 times
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2302 times
Czy user od 2016 roku nie zna odpowiedniego działu do takich pytań?
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- baldar
- Kontakt:
Hmm, a można dowiedzieć się czegoś więcej?
Chyba mnie informacja na ten temat ominęła.
Jest opcja żeby dostać te karty?
- baldar
- Kontakt:
Tak jak info powyżej.
Karty dostarczane są/będą bezpośrednio do sklepów, które zakupiły grę przy okazji zamówień u naszego dystrybutora.
W przypadku niektórych sklepów to pewnie potrwa.
Oczywiście, tak jak pisaliśmy powyżej, zachęcamy też do kontaktu - wydawnictwo@baldar.pl
Nie będę jednak ukrywał, że preferujemy wysyłkę do klienta bezpośrednio przez sklepy, oczywiście przy okazji zamówień w tych sklepach.
Liczymy na zrozumienie i prosimy o wybaczenie:)
Karty dostarczane są/będą bezpośrednio do sklepów, które zakupiły grę przy okazji zamówień u naszego dystrybutora.
W przypadku niektórych sklepów to pewnie potrwa.
Oczywiście, tak jak pisaliśmy powyżej, zachęcamy też do kontaktu - wydawnictwo@baldar.pl
Nie będę jednak ukrywał, że preferujemy wysyłkę do klienta bezpośrednio przez sklepy, oczywiście przy okazji zamówień w tych sklepach.
Liczymy na zrozumienie i prosimy o wybaczenie:)
Czy wiadomo coś na temat dodruku podstawki? Póki co w sklepach dostępny tylko dodatek, co jest dość nieszczęśliwą konfiguracją
Udało mi się w końcu uzyskać informację od Baldara, która brzmi niestety tak:
Chętnie usłyszałbym jakieś argumenty od Baldara, ale ciężko się z nimi skontaktować. Nie wygląda to zbyt dobrze, LCN nie dodrukują, Orleanu też nie...
Wiecie gdzie można by się zaopatrzyć w przyzwoitej cenie w wersję angielską?
Ciężko mi zrozumieć dlaczego podjęto taką decyzję skoro na półkach sklepowych zalegają egzemplarze dodatku a gra chyba nie miała najgorszej sprzedaży.Witam
niestety nie planujemy na chwilę obecną LCN.
Chętnie usłyszałbym jakieś argumenty od Baldara, ale ciężko się z nimi skontaktować. Nie wygląda to zbyt dobrze, LCN nie dodrukują, Orleanu też nie...
Wiecie gdzie można by się zaopatrzyć w przyzwoitej cenie w wersję angielską?
Hej,
trochę odkopuję temat, ale mam info:
Dzwoniłam do Baldara i oni chcą dodrukować podstawkę, i to bardzo, ale... koszty. Czekają na zajęcie stanowiska przez zagranicznych partnerów, rozważają też wspieraczkę. Jeśli na coś się zdecydują to po Nowym Roku będą wrzucać info.
I pytanko ode mnie: ktoś ma jakiś insert do polecenia? Najlepiej uwzględniający dodatek Gangi.
trochę odkopuję temat, ale mam info:
Dzwoniłam do Baldara i oni chcą dodrukować podstawkę, i to bardzo, ale... koszty. Czekają na zajęcie stanowiska przez zagranicznych partnerów, rozważają też wspieraczkę. Jeśli na coś się zdecydują to po Nowym Roku będą wrzucać info.
I pytanko ode mnie: ktoś ma jakiś insert do polecenia? Najlepiej uwzględniający dodatek Gangi.
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Kolega dzwonił do nich jakieś półtorej miesiąca temu. Powiedzieli, że raczej nie ma szans na dodruk gdyż musieli by grę sprzedawać w cenie ok 160-180 zł i nie bardzo wierzą że by się to opłaciło.
Może mieli więcej takich zapytań i zaczęli rozważać dodruk. Było by super. Na Olx jak się gra pojawi w cenie 200+ to zaraz znika.
Trzymam kciuki, aby dodruk stał się faktem
Może mieli więcej takich zapytań i zaczęli rozważać dodruk. Było by super. Na Olx jak się gra pojawi w cenie 200+ to zaraz znika.
Trzymam kciuki, aby dodruk stał się faktem
Ja właśnie niedawno ją kupiłam. Za ok. 200zł podstawkę z OLX. Stwierdziłam, że nie chcę ryzykować czy dodruk będzie. Ja dzwoniłam do nich jakieś 2-3 tygodnie temu.
A co z tym insertem? Ktoś ma jakiś do polecenia? Widze jeden od Warboxa, ale tylko na podstawkę + ma sporo wolnego miejsca, i jeden na thingiverse, ale też tylko na podstawkę.
A co z tym insertem? Ktoś ma jakiś do polecenia? Widze jeden od Warboxa, ale tylko na podstawkę + ma sporo wolnego miejsca, i jeden na thingiverse, ale też tylko na podstawkę.
-
I oto dodruk stał się faktem:
https://sloyca.com/gry-planszowe-vol3/2 ... olska.html
Cena 160 zł. Ponoć przedsprzedaż ma pojawić się w "zwykłych" sklepach.
Pragnę przy tej okazji wyrazić swoje niezadowolenie ze sposobu uprawiania komunikacji przez wydawnictwo Baldar. Kilkukrotnie kontaktowałem się żeby uzyskać informacje o dodruku. Negowali albo odpowiadali bardzo mgliście. Teraz jak gdyby nigdy nic ogłaszają dodruk, w normalnej cenie, której ponoć się obawiali. Słabo, amatorsko.
Jęczę, bo kupiłem angielską nówkę a gdybym wiedział to kupiłbym egzemplarz polski.
https://sloyca.com/gry-planszowe-vol3/2 ... olska.html
Cena 160 zł. Ponoć przedsprzedaż ma pojawić się w "zwykłych" sklepach.
Pragnę przy tej okazji wyrazić swoje niezadowolenie ze sposobu uprawiania komunikacji przez wydawnictwo Baldar. Kilkukrotnie kontaktowałem się żeby uzyskać informacje o dodruku. Negowali albo odpowiadali bardzo mgliście. Teraz jak gdyby nigdy nic ogłaszają dodruk, w normalnej cenie, której ponoć się obawiali. Słabo, amatorsko.
Jęczę, bo kupiłem angielską nówkę a gdybym wiedział to kupiłbym egzemplarz polski.
Mam to samo. Przepłaciłam za grę w listopadzie, a teraz zapowiedź. :/
-
Fakt, dość niespodziewana decyzja. Ta karta promocyjna "Partyjka pokera" była już wcześniej, ale ma błędny rewers - Karty Wpływu zamiast Karty Rozkazu, przez co niekoniecznie dało się jej używać we właściwy sposób. Pytanie czy z dodrukiem pojawi się opcja dosłania poprawionej wersji.
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Powiedzcie mi jak się ma La Cosa Nostra do Grube Ryby? Tematyka widzę podobna, dużo gry nad stołem. Długo czekałem na dodruk LCN, ale zacząłem się zastanawiać w co lepiej zainwestować.
- mauserem
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
Ma się raczej nijak - poza "gangsterską tematyką" i to tylko wziętą w gruby cudzysłów - Grube Ryby (Wise Guys / Sons of Anarchy) to klimaty lat 20 XX wieku i mafijnych wojen w Chicago. La Cosa Nostra - to współczesna mafia a'la Rodzina Soprano.enrico2000 pisze: ↑14 mar 2022, 20:44 Powiedzcie mi jak się ma La Cosa Nostra do Grube Ryby? Tematyka widzę podobna, dużo gry nad stołem. Długo czekałem na dodruk LCN, ale zacząłem się zastanawiać w co lepiej zainwestować.
Grube Ryby / Sons of Anarchy to swoiste abstrakcyjne "area control" bo mapa to umowne tableau z kart lokacji, nad którymi gracze przejmują kontrolę organizując sobie "wjazdy" odpalając czasami jakieś dodatkowe tematyczne smaczki - sprowadzając mechanikę "do surowej kości" to taka trochę licytacja na zasoby (kasa, giwery i członkowie gangu) Zajęte obszary generują profit. A całość trzeba robić tak aby nie wpaść na radar policji.
La Cosa Nostra - to gra karciana gdzie gracze próbują budować swoje mafijne dominium "na mieście" i odpalać deale - swoiste combosy z układów kart. Żeby deal odpalić gracze muszą wyznaczyć kto się nim zajmie i jakie zasoby należy do niego podłączyć aby uzyskać profit. Co jest świetne - nie musimy posiadać wszystkich koniecznych zasobów - możemy je wynegocjować od innych graczy. Deal to test kośćmi którego wynik możemy mitygować umiejętnościami członków gangu lub dodatkowymi kartami. Oczywiście każdy deal można komuś "przewrócić" odpalając sabotaż - oczywiście najpierw próbując się dogadać co do ceny powstrzymania się od tej drobnej złośliwości. Praktycznie większość gry jest jawna - trzeba ostro się nakombinować żeby "ukręcić swoje lody" i zarobić sensowną kasę. Gra może sprawiać wrażenie chaotycznej, ale traktujemy to jako sól gangsterskiego życia - gra jest najczęściej tłem do męskiego wieczoru, które organizujemy może raz na pól roku. Prawdopodobnie, gdybyśmy grali w to częściej wypracowalibyśmy swoistą meta grę wokół rozgrywki i całość nabrałaby jeszcze innego charakteru.
-
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 76 times
To co udało się uzbierać te 300 egzemplarzy? Bo na dzień podajże 26 marca brakowało około 70 egzemplarzy
Całkiem przez przypadek natrafiłem na YT na grę i tak mi spodobała się rozgrywka, że postanowiłem ją kupić. Przeszukałem na Allegro i natrafiłem na jednego sprzedawcę, który miał ją bezpośrednio od wydawcy i od końcówki maja musiałem czekać do 7 lipca, bo dodruk się przedłużał. Gra trafiła właśnie do mnie z gratisem w postaci kary z Pokerową Rozgrywką i parę kart było osobnych (niby poprawione) z instrukcją, żeby je wymienić. Okazało się, że w puli ich w ogóle nie ma, więc wystarczyło dołożyć.
Zdecydowałem się od razu na dodatek Gangi.
Zdecydowałem się od razu na dodatek Gangi.