Gry z elegancją
-
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 22 times
Gry z elegancją
Cześć
Szukam gier które dadzą pomyśleć niedzielnym graczom jak i zaawansowanym planszowkowiczom. Gry które mają swoją elegancję w zasadach. Nie trzeba myśleć nad różnymi fazami, obsługa gry.
Macie jakieś typy?
Szukam gier które dadzą pomyśleć niedzielnym graczom jak i zaawansowanym planszowkowiczom. Gry które mają swoją elegancję w zasadach. Nie trzeba myśleć nad różnymi fazami, obsługa gry.
Macie jakieś typy?
-
- Has thanked: 1304 times
- Been thanked: 1539 times
Re: Gry z elegancją
Concordia to dla mnie sztandarowy przykład gry o prostych zasadach ale bardzo ciekawej rozgrywce.
Jeszcze prościej ale też bardzo ciekawie - Splendor.
Jeszcze prościej ale też bardzo ciekawie - Splendor.
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
A na ile graczy?
W przypadku dwóch: przedewszystkim rój (hive), gejsze, hero/star realms, santorini, 7 cudów świata: pojedynek.
Na wiecej graczy, ale nadal bardziej familijne: 7red, sagrada, azul, azul: witraże sintry, 7 cudów świata, zamki burgundii.
Dla miłośników cięzkich tytułow: tzolkin, great western trail.
W przypadku dwóch: przedewszystkim rój (hive), gejsze, hero/star realms, santorini, 7 cudów świata: pojedynek.
Na wiecej graczy, ale nadal bardziej familijne: 7red, sagrada, azul, azul: witraże sintry, 7 cudów świata, zamki burgundii.
Dla miłośników cięzkich tytułow: tzolkin, great western trail.
Poznań i okolice.
- Blue
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 255 times
- Kontakt:
Jak już lecimy w tę stronę to
Splendor - Gizmos - Na skrzydłach(kaliber z plusem) z budowania silniczków na stole.
Epoka Kamienia, Najeźdźcy z pólnocy(trochę jednak kaliber większy mimo wszystko) z worker placement.
Wyprawa do Eldorado, Brzdęk z deckbuildingów.
Azul, Sagrada, Reef z abstraktów.
Wielka Pętla z wyścigów.
To są generalnie gierki które mają trochę głębi i gracze się przy nich powinni dobrze bawić, reguły są dość proste, do wytłumaczenia w większości w ok 5, max 10 minut(no oprócz tych z plusem), ale mają trochę głębi.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Elegancja = proste + głębokie + prosty setup?
Laguna, Zamek, Wyprawa do Eldorado, Żelazna Kurtyna
Laguna, Zamek, Wyprawa do Eldorado, Żelazna Kurtyna
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- gram_niebieskim
- Has thanked: 36 times
- Been thanked: 6 times
- Jareks1985
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 145 times
Concordia - prosta i głęboka, brzydka na zewnątrz, piękna w środku.
Samuraj - też od Knizi, logiczne aera control, spodoba się bo jest prosta a jednocześnie głęboka, generalnie polecam tego autora
sprawdźcie pędzące żółwie równie dobre do gry z dziećmi jak i dorosłymi.
Samuraj - też od Knizi, logiczne aera control, spodoba się bo jest prosta a jednocześnie głęboka, generalnie polecam tego autora
sprawdźcie pędzące żółwie równie dobre do gry z dziećmi jak i dorosłymi.
- yaro_
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 126 times
Wydaje mi się że zwykle będą to wszelkie gry karciane, gdzie zasad i faz jest mało, ale de facto wszystko jest w kartach i zależnościach między nimi.
Więc: Everdell, Terraformacja Marsa, Concordia, Elysium.
Brzdęk też jest prosty w obsłudze, a gracze chyba się nie nudzą szczególnie.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Terraformacja w drugiej części gry wygląda jakbym rozłożył ze 3 pasjanse - mało to eleganckieyaro_ pisze: ↑30 sty 2020, 11:04 Wydaje mi się że zwykle będą to wszelkie gry karciane, gdzie zasad i faz jest mało, ale de facto wszystko jest w kartach i zależnościach między nimi.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- kastration
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 431 times
Lorenzo Il Magnifico.
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Mia San Mia!
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 931 times
Jakieś gry Knizii, z pewnością. Wcześniej padła już Laguna, to będzie dobry wybór, choć ja bym sięgnął jeszcze wcześniej i zaproponował pierwowzór - Through The Desert.
Concordia wydaje mi się oczko za skomplikowana dla "niedzielnych" graczy.
Większość gier "dla niedzielnych graczy" wymienionych w tym wątku, jest, stety czy niestety, nieciekawa dla zaawansowanych graczy. Gry Knizii mają przeważnie tę zaletę, że potrafią być intrygujące nawet jak ma się setki ogranych godzin - a jednocześnie pozostają niezwykle proste. Poza tym, każdy kto widział jego zdjęcia lub jego samego na żywo, wie, że jest uosobieniem elegancji :)
Concordia wydaje mi się oczko za skomplikowana dla "niedzielnych" graczy.
Większość gier "dla niedzielnych graczy" wymienionych w tym wątku, jest, stety czy niestety, nieciekawa dla zaawansowanych graczy. Gry Knizii mają przeważnie tę zaletę, że potrafią być intrygujące nawet jak ma się setki ogranych godzin - a jednocześnie pozostają niezwykle proste. Poza tym, każdy kto widział jego zdjęcia lub jego samego na żywo, wie, że jest uosobieniem elegancji :)
Warto też sprawdzić "Wyspa Skye" banalne zasady, ale licytacja i sposób punktowania dają wystarczająca głębię rozgrywki. Jak się ogra to można dokupić dodatek "Druidzi".
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1158 times
- Been thanked: 1328 times
Nie do końca jestem pewien jakiej gry szuka autor wątku ale patrzę na swój regał i szukam gier z eleganckimi w swojej prostocie zasadami i dającymi przy tym sporą porcję głębi. W pierwszym momencie pomyślałem Keyflower. Ale tu mamy kilka szczegółowych zasad, których niedzielny gracz może nie pamiętać (przelicytowanie, transport, statki...). Choć w gruncie rzeczy to głównie zajmowanie pól i ich licytowanie, prosta mechanika a ogromną głębia. To jednak odrzuciłem.
Stawiam ostatecznie na Pięć klanów i Rosyjskie koleje. Pierwszy tytuł ma zasady proste jak drut, wystarczy patrzeć i widzieć a reszta podana jest na tacy (skrót zasad na kartach pomocy) a przy tym daję satysfakcję. Drugi tytuł to bardzo elegancki i czytelny worker placement, przesuwanie suwaków (budowa torów) i odpalanie w ten sposób dodatkowych bonusów. Zasady na 15 minut tłumaczenia, wszystko widać na planszach graczy i czytelnej planszy głównej.
Stawiam ostatecznie na Pięć klanów i Rosyjskie koleje. Pierwszy tytuł ma zasady proste jak drut, wystarczy patrzeć i widzieć a reszta podana jest na tacy (skrót zasad na kartach pomocy) a przy tym daję satysfakcję. Drugi tytuł to bardzo elegancki i czytelny worker placement, przesuwanie suwaków (budowa torów) i odpalanie w ten sposób dodatkowych bonusów. Zasady na 15 minut tłumaczenia, wszystko widać na planszach graczy i czytelnej planszy głównej.