Gratislavia II 11-12 X 2008 r. !

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Sztefan
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Gratislavia II 11-12 X 2008 r. !

Post autor: Sztefan »

wc pisze: I wtedy tylko ja (i sztefan ale bez swojego imienia) będę miał wersję z I spotkania :lol:
Tylko mój identyfikator będzie robił za dekorację firanki. Niestety tym razem nie będę. W niedzielę rano mam kilkudniowy wyjazd. Przynajmniej dobrze, że Gratislavia się odbędzie i sądząc z zapowiedzi na forum będzie udana. A we Wrocławiu zjawie się na wiosenną Gratislavię. Miłego grania!
Awatar użytkownika
Magma
Kontakt:

Post autor: Magma »

Delikatnie zaktualizowany post pierwszy :) Niebawem kolejne informacje: o noclegach, oficjalny plakat drugiej edycji i konkrety na temat turniejów i atrakcji :wink:

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Neurocide
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Neurocide »

czekam na te noclegi... oj czekam, im później się dowiem, tym mniejsza szansa, że się zjawię... tupię, już i przebieram paluszkami w skrapetkach.
Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
borg

Post autor: borg »

A ja pogratuluje dobrania terminu - w sam raz podczas trwania wrocławskiego konwentu Niucon, na którym będzie między innymi 150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).
Awatar użytkownika
Magma
Kontakt:

Neurocide pisze:czekam na te noclegi... oj czekam, im później się dowiem, tym mniejsza szansa, że się zjawię... tupię, już i przebieram paluszkami w skrapetkach.
Czytaj Waszmościu, czytaj, póki co jedna propozycja :roll:
borg pisze:A ja pogratuluje dobrania terminu - w sam raz podczas trwania wrocławskiego konwentu Niucon, na którym będzie między innymi 150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).
Termin 2 edycji Gratislavii był ustalony już w kwietniu. Nie raz zdarza się, że imprezy sie pokrywają i nie widzę w tym, żadnego problemu :wink: Również gratuluję wyboru terminu :wink: Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 430 times
Been thanked: 422 times

Post autor: siepu »

Konwent jakiś to nic, gorzej z Essen ;)
Awatar użytkownika
Browarion
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Browarion »

Magma pisze:Również gratuluję wyboru terminu :wink: Pozdrawiam :)
LOL
Magma, przecież chłop chciał dobrze, skąd mógł wiedzieć że termin był już po pierwszej Gratislavii.
Inna sprawa - kto wie czy za CZAS JAKIŚ, o ile oba konwenty przetrwają i będą sie dobrze miały, sie jakoś nie połączą lub nie będą komplementarnie wypełniały czasu dla wszelkich ;) fanów
niby stary koń, a jednak z ogromnym sentymentem do zabaw i uciech wszelakich
Awatar użytkownika
Zielu

Post autor: Zielu »

150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).

Cos tu wieje kryptoreklama :)
Niemniej ja tam nie widze zwaizku miedzy naszym konwentem a blokami anime ;D (militarnymi)
borg

Post autor: borg »

Nie krypto, tylko normalną reklamą i nie wieje, a jest. Związek między Gratislavią, a innymi blokami jest przez ludzi, kótrzy nie mają zazwyczaj tylko jednego zainteresowani.
Awatar użytkownika
samur
Kontakt:

Post autor: samur »

borg pisze:Związek między Gratislavią, a innymi blokami jest przez ludzi, kótrzy nie mają zazwyczaj tylko jednego zainteresowani.
A skad taki wniosek? ;)
-->
To, co mam: http://tinyurl.com/5pg3nu
Moj blog okolo-growy: http://blog.samur.pl
<--
Awatar użytkownika
skanna
Has thanked: 3 times
Been thanked: 22 times

Post autor: skanna »

Borg, pewnie nie jestem obiektywna, bo i ja maczam palce (no dobra, czubki palców, żeby nie było) w organizacji Gratislavii :twisted:, ale reklamowanie swojej imprezy przez dyskredytowanie imprezy konkurencyjnej w oczach potencjalnych uczestników nie budzi mojego zaufania.
offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
Awatar użytkownika
Robuzz
Has thanked: 9 times

Post autor: Robuzz »

samur pisze:
borg pisze:Związek między Gratislavią, a innymi blokami jest przez ludzi, kótrzy nie mają zazwyczaj tylko jednego zainteresowani.
A skad taki wniosek? ;)
Pewnie stąd, że często tak jest, akurat tu się zgodzę.

Co do konwentu - szkoda, że nie ma tu jakiegoś porozumienia, ale niestety, trzeba było myśleć o tym wcześniej. O Gratislavii było z tego co wiem ogólnie wiadomo, że się w tym czasie odbędzie. O Niuconie niestety nikt/za mało osób wiedziało, może nie było wystarczającego nagłośnienia?

Ale chyba oczywistym jest, że lepiej byłoby współpracować w jakiś sposób...
I will learn to breathe water.
Awatar użytkownika
Earl_MW

Post autor: Earl_MW »

To ja jestem pewnie jeszcze bardziej nieobiektywny, bo wprawdzie niczego w Poziomku nie maczam, ale znam i lubię (a co poniektórych nawet kocham ;)) organizatorów rzeczonego. I cała moja nieobiektywność niniejszym zwisa mi i powiewa zgniłym kalafiorem, bo i tak rzec chciałem, że:
- żadnego dyskredytowania tu nie widzę,
- może jestem ciężki frajer, ale nie widzę niczego złego w reklamowaniu Niuconu w wątku o Poziomku dopóty, dopóki nie ma zakazu reklamowania Poziomka w wątku o Niuconie,
- strona Niuconu, jak widzę, ma już trzy miesiące i termin też ma już trzy miesiące. Ale o tym, że rzecz taka istnieje (czy ma zaistnieć), dowiedziałem się dziś,
- termin Poziomka II został ustalony zaraz po Poziomku I, czyli prawie pół roku temu. Ale ogólnie zgromadzona gawiedź dowiedziała się o nim publicznie raptem przed paroma dniami,
- może łatwiej byłoby dogadywać takie rzeczy, a może nawet pomagać sobie nawzajem, gdyby szanowni organizatorzy nie byli tacy cholernie tajemniczy i nie trzymali do końca kart przy orderach?

Kurczę, ja to chyba jakiś dziwny jestem, ale jakby się okazało, że są inni ludzie, którzy mają chęć zorganizować coś podobnego w podobnym czasie, to kombinowałbym, jak tu się z nimi dogadać, żeby zrobić coś razem i żeby było jeszcze lepiej. A Wy zaraz zaczniecie sobie szabelkami wymachiwać, że zdrada, panowie, chętnych nam tu podbierają... Dobrze się aby czujecie?

Earl
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

Post autor: ragozd »

O ile miltariami sie interesuje, fantastyka rowniez, to o Nuconie slysze po raz pierwszy ;) Takie spotkania to nie tylko zapowiedzi, ale przede wszystkim ludzie. I to oni powoduja ze jade na Gratislavie jak w dym :)
I jest jeszcze maly feler - te 30 zl wejsciwki - po cholere mam ja placic na Nuconie. Chocby z tego powodu nie eidze sensu laczenia imprez. Rownac trzeba do gory, nie w dol :P
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Ależ cały urok takiego planszówkowania jest taki, że się nie spotyka przemrocznionych fantastów :) Taka rola zakładam też Gratislavii żeby zgromadzić nieco innych ludzi niż ogólnokonwentowych - jak napisał swego czasu Nataniel - dobrze by było, gdyby planszówki nie kojarzyły się z niedomytymi fantastami śpiącymi na korytarzach :)

Żeby nie było - sam też jestem od czasu do czasu konwentowiczem, niemniej imprezy planszówkowe jednak winny być czymś innym - raczej nie wyobrażam sobie, żebym szedł na konwent tylko pograć w planszówy (aczkolwiek może to moje zboczenie kolekcjonera, że rzadko jest na konwentach coś, w co nie grałem :P ) - jak mam taki zamiar, to idę na imprezę planszówową.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
Robuzz
Has thanked: 9 times

Post autor: Robuzz »

kwiatosz pisze:Ależ cały urok takiego planszówkowania jest taki, że się nie spotyka przemrocznionych fantastów :) Taka rola zakładam też Gratislavii żeby zgromadzić nieco innych ludzi niż ogólnokonwentowych - jak napisał swego czasu Nataniel - dobrze by było, gdyby planszówki nie kojarzyły się z niedomytymi fantastami śpiącymi na korytarzach :)
Eh stereotypy, dyskryminacja...pozwolę sobie nie komentować bo mi ciśnienie skacze :evil:
I will learn to breathe water.
Awatar użytkownika
Earl_MW

Post autor: Earl_MW »

ragozd pisze:I jest jeszcze maly feler - te 30 zl wejsciwki - po cholere mam ja placic na Nuconie. Chocby z tego powodu nie eidze sensu laczenia imprez. Rownac trzeba do gory, nie w dol :P
Ja się tam nie znam, ale na tegorocznym Polconie zauważyłem coś ciekawego. Z racji tego, że Games Room był odosobniony nieco, kwestia posiadania identyfikatora itp. bywała tam traktowana nieco, hm, mniej rygorystycznie. I, zdziwniej i zdziwniej, ładne parę razy zdarzyło się tak, że gadam z takim człowiekiem, nieeee, tam nie pójdzie, tam każą płacić, tu sobie przyszedł, bo tu nie kazali. A następnego dnia co? A następnego dnia nasz bohater tupta sobie w glorii i chwale identyfikatora na mężnej piersi przypiętego. Znaczy przyszedł, znaczy zobaczył, znaczy przekonał się i znaczy zapłacił.

Morał z tego taki, że wydzielenie "wolnej strefy planszówkowej" wcale nie musi być takim durnym pomysłem z punktu widzenia organizatorów konwentu. A czy "wolna strefa planszówkowa" nazywa się "Gratislavia", czy inaczej, to co za różnica? Wróć, jak napisałem przed chwilą w prywatnej rozmowie takiej jedej organizatorce, jest różnica. Każda nazwa jest lepsza, niż Gratislavia :twisted:

Kochani, zdecydujcie się: albo obie imprezy mają ten sam target, a wtedy nie ma się co obrzucać złośliwostkami, bo plujemy do własnej kaszy, albo całkiem inny, a zatem nijak sobie nawzajem nie przeszkadzają (więc tym bardziej nie ma co się obrzucać itd.).

Earl
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Robuzz :arrow: Chill, Winston, inny target nie równa się dyskryminacji :)
borg :arrow: Konkurencja przeważnie dobrze robi :wink: A tak poważnie, to naprawdę nie widzę powodu, żeby martwić się, że są 2 poniekąd podobne imprezy w tym samym czasie. Nie we Wrocławiu.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Zwłaszcza, że w piątek także uczestnicy Gratislavii mogą odwiedzić Niucon. :)
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Zielu

Earl_MW pisze: Kochani, zdecydujcie się: albo obie imprezy mają ten sam target, a wtedy nie ma się co obrzucać złośliwostkami, bo plujemy do własnej kaszy, albo całkiem inny, a zatem nijak sobie nawzajem nie przeszkadzają (więc tym bardziej nie ma co się obrzucać itd.).
Earl
Wg mnie target maja w przytlaczajacej wiekszosci inny (o czym swiadczy chociazby to ze problem 'terminow' zostal poruszony nie przez uczestnikow-"pokrzywdzonych", a organizatorow imprez)
I nie widze powodu obrzucac sie czymkolwiek.

Podobnie jak na stronie Niuconu nie zamierzamy Gratislavii reklamowac.
Podobnie jak nie wywiesimy ani jednego plakatu w gimnazjach.

etc.
Wg mnie konwenty sie nie gryza zupelnie,
pozdrawiam ekipe Niucona.
Awatar użytkownika
Squirrel

Post autor: Squirrel »

mst pisze:Zwłaszcza, że w piątek także uczestnicy Gratislavii mogą odwiedzić Niucon. :)
Czemu nie? Jeśli mi sie uda pojechac ;) Zastanawia mnie tylko jedno - ze strony Niuconu:

Niucon jest nowym wrocławskim projektem organizowanym przez fanów dla fanów.
Z tej okazji pragniemy zaprosić każdego kogo pasją jest:
* manga
* anime
* fantastyka
* rpg
* airsoft
* LARPy

I w ogóle przeglądałam tą stronę i mało o planszówkach widzę - oprócz wzmianki: przewidujemy dużą ilość LARPów i obecność Games Roomów z planszówkami i karciankami.

Jak się chce ściągnąć ludzi nie należy mieć pretensji, tylko na przyszłość pisać na tym forum o planowanym konwencie z planszówkami a na stronie mieć rzetelniejsze informacje co do Games Roomu. Teraz terminy się zbiegły, ale pewnie Niucon bedzie co roku, a Gratislavia częściej i choćby dlatego nie ma co kombinować nad łączeniem.
Awatar użytkownika
Magma
Kontakt:

Moi Drodzy. Ze strony grona organizatorów GRATISLAVII został jasno określony "target" uczestników festiwalu. Jest on zgoła inny i dobrze określiło to już kilka postów wyżej kilka osób. Nie "gryziemy" sie z Niuconem. Dziwi mnie, jako człowieka, tylko taki fakt:

Pewnego dnia, na wrocławskim spotkaniu z planszówkami, pojawił sie nowy gracz. Owy gracz, zadał pytanie "czy nie jesteście zainteresowani prowadzeniem Games Roomu na Niuconie?" .. Muszę dalej pisać ?

Wiec pisze ..

Poinformowalismy Gracza, że w tym terminie organizujemy Gratislavię. Powiedzieliśmy także, że jesteśmy zainteresowani współpracą, ale jeżeli nasza impreza dojdzie do skutku, to ona ma dla nas priorytet. To jest chyba jasne i oczywiste.
Owy Gracz już więcej się nie pojawił ..

Ot co, cała historia.

Powtarzam, nie walczymy z nikim i z niczym. Jesteśmy otwarci i chętni do współpracy o czym wiele z osób odwiedzających to forum wie.

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Zielu

Na stronie http://www.Gratislavia.blogspot.com
pojawiła się informacja o pierwszej z przygotowanych na tę edycję Gratislavii niespodzianek!
Niedługo kolejne aktualizacje...
Awatar użytkownika
Magma
Kontakt:

Info dotyczące noclegów właśnie pojawiło się w pierwszym poście :wink:
Awatar użytkownika
macike
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: macike »

borg pisze:A ja pogratuluje dobrania terminu - w sam raz podczas trwania wrocławskiego konwentu Niucon, na którym będzie między innymi 150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).
Jako współorganizator dziękuję za gratulacje i z chęcią przyjmuję. Wybór tego samego teminu przez borga i innych współorganizatorów Niuconu biorę za dowód szczerości intencji.

Wybór terminu Gratislavii zdeterminowany był rytmem cyklicznych imprez takich jak Pionek, targi w Essen, Targi Książki w Warszawie, etc., o jakich mieliśmy sygnały, że są interesujące dla ludzi, których spodziwaliśmy się zobaczyć na naszej imprezie. Niestety Niuconu wśród nich nie było.

Zakładam jednak, że, o ile w odróżnieniu do poprzedniego przedsięwzięcia borga - CoolKonu - Niucon stanie się imprezą cykliczną, będziemy w stanie w przyszłości uniknąć rozdarcia wewnętrznego zainteresowanych obiema imprezami.

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. To, co możemy zrobić obecnie, to wśród uczestników obu imprez przeprowadzić sondę i dowiedzieć się ilu z nich musiało dokonać wyboru imprezy.
Si vis pacem, para bellum.
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
ODPOWIEDZ