Tylko mój identyfikator będzie robił za dekorację firanki. Niestety tym razem nie będę. W niedzielę rano mam kilkudniowy wyjazd. Przynajmniej dobrze, że Gratislavia się odbędzie i sądząc z zapowiedzi na forum będzie udana. A we Wrocławiu zjawie się na wiosenną Gratislavię. Miłego grania!wc pisze: I wtedy tylko ja (i sztefan ale bez swojego imienia) będę miał wersję z I spotkania
Gratislavia II 11-12 X 2008 r. !
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
Re: Gratislavia II 11-12 X 2008 r. !
Delikatnie zaktualizowany post pierwszy
Niebawem kolejne informacje: o noclegach, oficjalny plakat drugiej edycji i konkrety na temat turniejów i atrakcji
Pozdrawiam

Pozdrawiam

czekam na te noclegi... oj czekam, im później się dowiem, tym mniejsza szansa, że się zjawię... tupię, już i przebieram paluszkami w skrapetkach.
Sprzedam: Arkham Horror - edycja PL - Cena: 130 pln
A ja pogratuluje dobrania terminu - w sam raz podczas trwania wrocławskiego konwentu Niucon, na którym będzie między innymi 150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).
Czytaj Waszmościu, czytaj, póki co jedna propozycjaNeurocide pisze:czekam na te noclegi... oj czekam, im później się dowiem, tym mniejsza szansa, że się zjawię... tupię, już i przebieram paluszkami w skrapetkach.

Termin 2 edycji Gratislavii był ustalony już w kwietniu. Nie raz zdarza się, że imprezy sie pokrywają i nie widzę w tym, żadnego problemuborg pisze:A ja pogratuluje dobrania terminu - w sam raz podczas trwania wrocławskiego konwentu Niucon, na którym będzie między innymi 150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).

- Browarion
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 2 times
LOLMagma pisze:Również gratuluję wyboru terminuPozdrawiam
Magma, przecież chłop chciał dobrze, skąd mógł wiedzieć że termin był już po pierwszej Gratislavii.
Inna sprawa - kto wie czy za CZAS JAKIŚ, o ile oba konwenty przetrwają i będą sie dobrze miały, sie jakoś nie połączą lub nie będą komplementarnie wypełniały czasu dla wszelkich

niby stary koń, a jednak z ogromnym sentymentem do zabaw i uciech wszelakich
150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).
Cos tu wieje kryptoreklama
Niemniej ja tam nie widze zwaizku miedzy naszym konwentem a blokami anime ;D (militarnymi)
Cos tu wieje kryptoreklama

Niemniej ja tam nie widze zwaizku miedzy naszym konwentem a blokami anime ;D (militarnymi)
Nie krypto, tylko normalną reklamą i nie wieje, a jest. Związek między Gratislavią, a innymi blokami jest przez ludzi, kótrzy nie mają zazwyczaj tylko jednego zainteresowani.
A skad taki wniosek?borg pisze:Związek między Gratislavią, a innymi blokami jest przez ludzi, kótrzy nie mają zazwyczaj tylko jednego zainteresowani.

- skanna
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 22 times
Borg, pewnie nie jestem obiektywna, bo i ja maczam palce (no dobra, czubki palców, żeby nie było) w organizacji Gratislavii
, ale reklamowanie swojej imprezy przez dyskredytowanie imprezy konkurencyjnej w oczach potencjalnych uczestników nie budzi mojego zaufania.

offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
Pewnie stąd, że często tak jest, akurat tu się zgodzę.samur pisze:A skad taki wniosek?borg pisze:Związek między Gratislavią, a innymi blokami jest przez ludzi, kótrzy nie mają zazwyczaj tylko jednego zainteresowani.
Co do konwentu - szkoda, że nie ma tu jakiegoś porozumienia, ale niestety, trzeba było myśleć o tym wcześniej. O Gratislavii było z tego co wiem ogólnie wiadomo, że się w tym czasie odbędzie. O Niuconie niestety nikt/za mało osób wiedziało, może nie było wystarczającego nagłośnienia?
Ale chyba oczywistym jest, że lepiej byłoby współpracować w jakiś sposób...
I will learn to breathe water.
To ja jestem pewnie jeszcze bardziej nieobiektywny, bo wprawdzie niczego w Poziomku nie maczam, ale znam i lubię (a co poniektórych nawet kocham
) organizatorów rzeczonego. I cała moja nieobiektywność niniejszym zwisa mi i powiewa zgniłym kalafiorem, bo i tak rzec chciałem, że:
- żadnego dyskredytowania tu nie widzę,
- może jestem ciężki frajer, ale nie widzę niczego złego w reklamowaniu Niuconu w wątku o Poziomku dopóty, dopóki nie ma zakazu reklamowania Poziomka w wątku o Niuconie,
- strona Niuconu, jak widzę, ma już trzy miesiące i termin też ma już trzy miesiące. Ale o tym, że rzecz taka istnieje (czy ma zaistnieć), dowiedziałem się dziś,
- termin Poziomka II został ustalony zaraz po Poziomku I, czyli prawie pół roku temu. Ale ogólnie zgromadzona gawiedź dowiedziała się o nim publicznie raptem przed paroma dniami,
- może łatwiej byłoby dogadywać takie rzeczy, a może nawet pomagać sobie nawzajem, gdyby szanowni organizatorzy nie byli tacy cholernie tajemniczy i nie trzymali do końca kart przy orderach?
Kurczę, ja to chyba jakiś dziwny jestem, ale jakby się okazało, że są inni ludzie, którzy mają chęć zorganizować coś podobnego w podobnym czasie, to kombinowałbym, jak tu się z nimi dogadać, żeby zrobić coś razem i żeby było jeszcze lepiej. A Wy zaraz zaczniecie sobie szabelkami wymachiwać, że zdrada, panowie, chętnych nam tu podbierają... Dobrze się aby czujecie?
Earl

- żadnego dyskredytowania tu nie widzę,
- może jestem ciężki frajer, ale nie widzę niczego złego w reklamowaniu Niuconu w wątku o Poziomku dopóty, dopóki nie ma zakazu reklamowania Poziomka w wątku o Niuconie,
- strona Niuconu, jak widzę, ma już trzy miesiące i termin też ma już trzy miesiące. Ale o tym, że rzecz taka istnieje (czy ma zaistnieć), dowiedziałem się dziś,
- termin Poziomka II został ustalony zaraz po Poziomku I, czyli prawie pół roku temu. Ale ogólnie zgromadzona gawiedź dowiedziała się o nim publicznie raptem przed paroma dniami,
- może łatwiej byłoby dogadywać takie rzeczy, a może nawet pomagać sobie nawzajem, gdyby szanowni organizatorzy nie byli tacy cholernie tajemniczy i nie trzymali do końca kart przy orderach?
Kurczę, ja to chyba jakiś dziwny jestem, ale jakby się okazało, że są inni ludzie, którzy mają chęć zorganizować coś podobnego w podobnym czasie, to kombinowałbym, jak tu się z nimi dogadać, żeby zrobić coś razem i żeby było jeszcze lepiej. A Wy zaraz zaczniecie sobie szabelkami wymachiwać, że zdrada, panowie, chętnych nam tu podbierają... Dobrze się aby czujecie?
Earl
O ile miltariami sie interesuje, fantastyka rowniez, to o Nuconie slysze po raz pierwszy
Takie spotkania to nie tylko zapowiedzi, ale przede wszystkim ludzie. I to oni powoduja ze jade na Gratislavie jak w dym 
I jest jeszcze maly feler - te 30 zl wejsciwki - po cholere mam ja placic na Nuconie. Chocby z tego powodu nie eidze sensu laczenia imprez. Rownac trzeba do gory, nie w dol

I jest jeszcze maly feler - te 30 zl wejsciwki - po cholere mam ja placic na Nuconie. Chocby z tego powodu nie eidze sensu laczenia imprez. Rownac trzeba do gory, nie w dol

"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Ależ cały urok takiego planszówkowania jest taki, że się nie spotyka przemrocznionych fantastów
Taka rola zakładam też Gratislavii żeby zgromadzić nieco innych ludzi niż ogólnokonwentowych - jak napisał swego czasu Nataniel - dobrze by było, gdyby planszówki nie kojarzyły się z niedomytymi fantastami śpiącymi na korytarzach 
Żeby nie było - sam też jestem od czasu do czasu konwentowiczem, niemniej imprezy planszówkowe jednak winny być czymś innym - raczej nie wyobrażam sobie, żebym szedł na konwent tylko pograć w planszówy (aczkolwiek może to moje zboczenie kolekcjonera, że rzadko jest na konwentach coś, w co nie grałem
) - jak mam taki zamiar, to idę na imprezę planszówową.

Żeby nie było - sam też jestem od czasu do czasu konwentowiczem, niemniej imprezy planszówkowe jednak winny być czymś innym - raczej nie wyobrażam sobie, żebym szedł na konwent tylko pograć w planszówy (aczkolwiek może to moje zboczenie kolekcjonera, że rzadko jest na konwentach coś, w co nie grałem

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Eh stereotypy, dyskryminacja...pozwolę sobie nie komentować bo mi ciśnienie skaczekwiatosz pisze:Ależ cały urok takiego planszówkowania jest taki, że się nie spotyka przemrocznionych fantastówTaka rola zakładam też Gratislavii żeby zgromadzić nieco innych ludzi niż ogólnokonwentowych - jak napisał swego czasu Nataniel - dobrze by było, gdyby planszówki nie kojarzyły się z niedomytymi fantastami śpiącymi na korytarzach

I will learn to breathe water.
Ja się tam nie znam, ale na tegorocznym Polconie zauważyłem coś ciekawego. Z racji tego, że Games Room był odosobniony nieco, kwestia posiadania identyfikatora itp. bywała tam traktowana nieco, hm, mniej rygorystycznie. I, zdziwniej i zdziwniej, ładne parę razy zdarzyło się tak, że gadam z takim człowiekiem, nieeee, tam nie pójdzie, tam każą płacić, tu sobie przyszedł, bo tu nie kazali. A następnego dnia co? A następnego dnia nasz bohater tupta sobie w glorii i chwale identyfikatora na mężnej piersi przypiętego. Znaczy przyszedł, znaczy zobaczył, znaczy przekonał się i znaczy zapłacił.ragozd pisze:I jest jeszcze maly feler - te 30 zl wejsciwki - po cholere mam ja placic na Nuconie. Chocby z tego powodu nie eidze sensu laczenia imprez. Rownac trzeba do gory, nie w dol
Morał z tego taki, że wydzielenie "wolnej strefy planszówkowej" wcale nie musi być takim durnym pomysłem z punktu widzenia organizatorów konwentu. A czy "wolna strefa planszówkowa" nazywa się "Gratislavia", czy inaczej, to co za różnica? Wróć, jak napisałem przed chwilą w prywatnej rozmowie takiej jedej organizatorce, jest różnica. Każda nazwa jest lepsza, niż Gratislavia

Kochani, zdecydujcie się: albo obie imprezy mają ten sam target, a wtedy nie ma się co obrzucać złośliwostkami, bo plujemy do własnej kaszy, albo całkiem inny, a zatem nijak sobie nawzajem nie przeszkadzają (więc tym bardziej nie ma co się obrzucać itd.).
Earl
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Robuzz
Chill, Winston, inny target nie równa się dyskryminacji 
borg
Konkurencja przeważnie dobrze robi
A tak poważnie, to naprawdę nie widzę powodu, żeby martwić się, że są 2 poniekąd podobne imprezy w tym samym czasie. Nie we Wrocławiu.

borg

Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
Zwłaszcza, że w piątek także uczestnicy Gratislavii mogą odwiedzić Niucon. 

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
Wg mnie target maja w przytlaczajacej wiekszosci inny (o czym swiadczy chociazby to ze problem 'terminow' zostal poruszony nie przez uczestnikow-"pokrzywdzonych", a organizatorow imprez)Earl_MW pisze: Kochani, zdecydujcie się: albo obie imprezy mają ten sam target, a wtedy nie ma się co obrzucać złośliwostkami, bo plujemy do własnej kaszy, albo całkiem inny, a zatem nijak sobie nawzajem nie przeszkadzają (więc tym bardziej nie ma co się obrzucać itd.).
Earl
I nie widze powodu obrzucac sie czymkolwiek.
Podobnie jak na stronie Niuconu nie zamierzamy Gratislavii reklamowac.
Podobnie jak nie wywiesimy ani jednego plakatu w gimnazjach.
etc.
Wg mnie konwenty sie nie gryza zupelnie,
pozdrawiam ekipe Niucona.
Czemu nie? Jeśli mi sie uda pojechacmst pisze:Zwłaszcza, że w piątek także uczestnicy Gratislavii mogą odwiedzić Niucon.

Niucon jest nowym wrocławskim projektem organizowanym przez fanów dla fanów.
Z tej okazji pragniemy zaprosić każdego kogo pasją jest:
* manga
* anime
* fantastyka
* rpg
* airsoft
* LARPy
I w ogóle przeglądałam tą stronę i mało o planszówkach widzę - oprócz wzmianki: przewidujemy dużą ilość LARPów i obecność Games Roomów z planszówkami i karciankami.
Jak się chce ściągnąć ludzi nie należy mieć pretensji, tylko na przyszłość pisać na tym forum o planowanym konwencie z planszówkami a na stronie mieć rzetelniejsze informacje co do Games Roomu. Teraz terminy się zbiegły, ale pewnie Niucon bedzie co roku, a Gratislavia częściej i choćby dlatego nie ma co kombinować nad łączeniem.
Moi Drodzy. Ze strony grona organizatorów GRATISLAVII został jasno określony "target" uczestników festiwalu. Jest on zgoła inny i dobrze określiło to już kilka postów wyżej kilka osób. Nie "gryziemy" sie z Niuconem. Dziwi mnie, jako człowieka, tylko taki fakt:
Pewnego dnia, na wrocławskim spotkaniu z planszówkami, pojawił sie nowy gracz. Owy gracz, zadał pytanie "czy nie jesteście zainteresowani prowadzeniem Games Roomu na Niuconie?" .. Muszę dalej pisać ?
Wiec pisze ..
Poinformowalismy Gracza, że w tym terminie organizujemy Gratislavię. Powiedzieliśmy także, że jesteśmy zainteresowani współpracą, ale jeżeli nasza impreza dojdzie do skutku, to ona ma dla nas priorytet. To jest chyba jasne i oczywiste.
Owy Gracz już więcej się nie pojawił ..
Ot co, cała historia.
Powtarzam, nie walczymy z nikim i z niczym. Jesteśmy otwarci i chętni do współpracy o czym wiele z osób odwiedzających to forum wie.
Pozdrawiam:)
Pewnego dnia, na wrocławskim spotkaniu z planszówkami, pojawił sie nowy gracz. Owy gracz, zadał pytanie "czy nie jesteście zainteresowani prowadzeniem Games Roomu na Niuconie?" .. Muszę dalej pisać ?
Wiec pisze ..
Poinformowalismy Gracza, że w tym terminie organizujemy Gratislavię. Powiedzieliśmy także, że jesteśmy zainteresowani współpracą, ale jeżeli nasza impreza dojdzie do skutku, to ona ma dla nas priorytet. To jest chyba jasne i oczywiste.
Owy Gracz już więcej się nie pojawił ..
Ot co, cała historia.
Powtarzam, nie walczymy z nikim i z niczym. Jesteśmy otwarci i chętni do współpracy o czym wiele z osób odwiedzających to forum wie.
Pozdrawiam:)
Na stronie http://www.Gratislavia.blogspot.com
pojawiła się informacja o pierwszej z przygotowanych na tę edycję Gratislavii niespodzianek!
Niedługo kolejne aktualizacje...
pojawiła się informacja o pierwszej z przygotowanych na tę edycję Gratislavii niespodzianek!
Niedługo kolejne aktualizacje...
Info dotyczące noclegów właśnie pojawiło się w pierwszym poście 

- macike
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Jako współorganizator dziękuję za gratulacje i z chęcią przyjmuję. Wybór tego samego teminu przez borga i innych współorganizatorów Niuconu biorę za dowód szczerości intencji.borg pisze:A ja pogratuluje dobrania terminu - w sam raz podczas trwania wrocławskiego konwentu Niucon, na którym będzie między innymi 150h blok fantastyczny z dwoma salami Games Room z planszówkami (nie mówiąc o tym, że będą na nim także jeszcze podobnej wielkości bloki militarne i anime).
Wybór terminu Gratislavii zdeterminowany był rytmem cyklicznych imprez takich jak Pionek, targi w Essen, Targi Książki w Warszawie, etc., o jakich mieliśmy sygnały, że są interesujące dla ludzi, których spodziwaliśmy się zobaczyć na naszej imprezie. Niestety Niuconu wśród nich nie było.
Zakładam jednak, że, o ile w odróżnieniu do poprzedniego przedsięwzięcia borga - CoolKonu - Niucon stanie się imprezą cykliczną, będziemy w stanie w przyszłości uniknąć rozdarcia wewnętrznego zainteresowanych obiema imprezami.
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. To, co możemy zrobić obecnie, to wśród uczestników obu imprez przeprowadzić sondę i dowiedzieć się ilu z nich musiało dokonać wyboru imprezy.
Si vis pacem, para bellum.
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych
Gratislavia - wrocławski festiwal gier planszowych