[Gdańsk] Granie w gry planszowe - GKK "Schron" (śr. i pt.)

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Charon

Re: [Gdańsk] Pokazy gier planszowych -"Schron"

Post autor: Charon »

Ehhh jak to dobrze że kończą się wakacje i wracam na uczelnię... wreszcie odpocznę :D

Nie mogę się doczekać aby ponownie rozpocząć pogłębianie swej wiedzy w miejscu gdzie 4 miesiące temu ją pozostawiłem... mam tylko nadzieję, że szlam niewiedzy i zapomnienia nie obsunął się do, wcześniej wykopanego przeze mnie dołu wiedzy którym próbuję dotrzeć do Sokratejskiej wiedzy absolutnej! No... a przynajmniej, że żaden złomiarz nie gwizdnął mi łopaty :?

Soulless powiem ci tak Arkham niekoniecznie ale Last night on earth bardzo chętnie! Zaserwuje ci takiego role playa że wyjdziesz po grze ogłuszony od moich podnieconych wrzasków! 8)

Co do Twilighta... generalnie jestem za... ale pod warunkiem, że będę mógł nareszcie zagrać Clan of Saar! :twisted:
Awatar użytkownika
Pancho
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Pancho »

Ten człowiek z Wrocławia to nasz człowiek z Warszawy (kiedyś) :)
Awatar użytkownika
Browarion
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Browarion »

Pancho pisze:Ten człowiek z Wrocławia to nasz człowiek z Warszawy (kiedyś) :)
Nie ukrywałem, nie ukrywałem ;)

... a zaraz się okaże, że znów kolejnym się będę miastem znakował... ech ;)
niby stary koń, a jednak z ogromnym sentymentem do zabaw i uciech wszelakich
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Post autor: Odi »

To nie jest do końca tak, że dwa ciche szpiony z cichego kąta nie chciały się podzielić rozgrywką i szybko zniknęły. Po prostu obaj mieliśmy ledwie 2,5 godzinki czasu, a Kuki poprosił mnie, bym mu zaprezentował Cold War'a, RftG i Pandemica, bo przymierzał się do ich zakupu. Stąd, niestety, nie moglismy za bardzo uczestniczyć w innych rozgrywkach :(

Obiecuję, że gdy się w końcu wybiorę ponownie do Schronu, to podzielę się nie tylko Cold Warem, ale i Manoeuvre'm i Nefertiti i może nawet 1960:The Making of.... :)
Awatar użytkownika
Charon

Ty Odi lubisz gry wojenne 1 na 1 no nie?

Jak się spotkamy na poternie to machniemy se partyjkę Hanibal: Rome vs Carthage... co ty na to? 8)
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Post autor: Odi »

A jak myślisz? :D

Ale to wiesz, październik, a może i listopad dopiero. W każdym bądź razie, będziemy się umawiać!
Awatar użytkownika
Charon

Już jest październik :twisted:

Ale spoko nie pali się... chyba że to pola i wsie przeciwnika ;) A tak w ogóle to ja mam od dłuższego czau ochotę na Antike brać w piątek, nie brać? Bo Last day on earth też mieliśmy grać, więc?... :)

A i tak na marginesie... Miiiiiiiiireeeeeeek? :roll: zostało jeszcze trochę CZARNEGO CIASTATM :twisted: ? domyślam się że jak już to sczerstwiało dawno na kamień... a gdyby tego nie zrobiło to byłoby wielce podejrzane :wink: ale nic nie wiadomo w końcu to nekromancka magia a nazwa CZARNE CIASTO ZŁA +12TM nie bierze się znikąd, tak samo jak fakt, że może zostać wyekwipowane tylko przez tych którzy maja charakter chaotic-evill a tego ostatniego wymagania nie spełniam niestety :cry: . A co z miodkiem wygrzebiesz coś jeszcze, dla biedaka którego stopy nie zawiodły od dwóch tygodni na poternę, NIE Z JEGO WINY! :roll:
Awatar użytkownika
Mirek_koval

Post autor: Mirek_koval »

A bierz – najwyżej nie zagramy :) A co do CZARNEGO CIASTA – to nie, nie została nawet okruszyna – ale jak dobrze zagadacie z najwyższą izbą kontroli to może na sobotę coś da się wykombinować. W końcu wiemy gdzie jest kopalnia…
Awatar użytkownika
Drache

Post autor: Drache »

Jeśli nic mi na sobotę nie wypadnie, to Twilight chętnie chętnie. Mejn Gott... Kiedy ostatnio w to graliśmy? Będzie z dobrych kilka miesięcy, jeszcze na Fretkonie ( to nie był dobry pomysł, oj nie był... ). A to oznacza, że jak zaczniemy, to skończymy, gdy wszyscy padną. Sweet.
Awatar użytkownika
Charon

Ehhh Mirek i te jego WREDNE SZTUCZKI!TM Dla tych którzy nie znają Mirka i nie zdają sobie sprawy co się dzieje służę szybkim wytłumaczeniem! Otóż Mirek planuje rzucić swoje kolejne typowe zaklęcie zła czyli na przykład stworzyć huragan, trzęsienie ziemi, nalot fiskusa, czy inna katastrofę "naturalną" do tego jednak potrzebna jest mu energia witalna kilku osób! A ten podstępny diabeł ukrył swoje wampiryczne kryształy mocy w statkach do Twilight Imperium III! Ale tego mało! Obsypał sproszkowanymi kryształami wampirycznymi również "akszon kardy" i "plajer szity" więc im ktoś gra w Twilight Imperium zapalczywiej i dłużej tym bardziej zasila swoją energią czarną magię Mirka. Ale my niestety przejrzeliśmy jego WREDNE SZTUCZKI!TM na ostatnim fretconie! A teraz patrzcie! Żeby nas zwabić do swej mrocznej i złej siedziby przed planszę Twilghta kusi nas CZARNYM CIASTEMTM! To jest po prostu nie do pomyślenia! No... ale kto się oprze... CZARNEMU CIASTUTM? Nim się obejrzy a przed jego domem będą stały tłumy ludzi podobnych do zombich skandujących:

"CZAAAARNEEEE CIAAAAASTOOOOOTM........
CZAAAARNEEEE CIAAAAASTOOOOOTM........
CZAAAARNEEEE CIAAAAASTOOOOOTM........"

w końcu to nekromancka magia prawda? Ale ja sie nie ugnę! Nie skusze się tym...<sniff,sniff>... tym wytwoem złej ma... <sniff,sniff>...
:shock: CZAAAARNEEEE CIAAAAASTOOOOOTM........
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

Post autor: Soulless »

Się we środę pewnie trochę spóźnię, bo mi mają wyjmować sznurki od marionetki :)
Awatar użytkownika
Mirek_koval

Re: [Gdańsk] Spotkania z grami planszowymi -"Schron"

Ja tam się kiedyś pochlastam – albo przynajmniej potnę tępym dłutem. Czy naprawdę oprócz mnie nikt nie przychodzi na te spotkania – tak co by pisać relacje? Wiem, wiem wszyscy się przyzwyczaili że Mirek przyjdzie, napisze, zrobi zdjęcia, posprząta… O choć tu to nie – przyłapałem Darka na obsłudze przyrządu do konserwacji powierzchni płaskich (czyli na miotle).

Ostatnie dwa spotkania upłynęły pod znakiem niespodziewanek obecnościowych – tzn. mimo iż większość „stałych” bywalców nie pojawiła się to powoli rośnie w siłę kolejna generacja podziemnych „tubylców”. Doszło już do tego że stanowczo zaczyna brakować krzeseł – fajnie by było się rozejrzeć za czymś do siedzenia – może jak ktoś ma w domu zbędne siedziska – nawet i odrobinę zdemolowane to niech da znać lub od razu przyniesie – da się je naprawić. Ja postaram się też coś skombinować – jak się bowiem okazało plastikowe krzesła z Castoramy nie sprawdzają się na dłuższą metę i zagrażając wybiciem zębów teleportują zasiadających na nich na podłogę.

Kolejna sprawa – ja zwykle to wystój wnętrza – nie wiem jak wam ale mi już powoli żółte ściany wpływają na poczytalność (HE HE HE…) poza tym dźwięk odbijający się od płaskich powierzchni jest okrutny. Coś z tym trzeba zrobić – postaram się przywieźć jakąś korkową tablicę w piątek ale jak siebie znam – mogę zapomnieć…

Zrobiłem kilka zdjęć wskazówkowych jak do nas dotrzeć – ale jak się okazało są zbyt ciemne i będzie trzeba zrobić nową mapkę dojazdu ze zdjęciami co i jak bo ludzie patrzą na naszą poternę i nie dostrzegają drzwi.

Obrazek Obrazek Obrazek

Spotkania jak widać zaczynają się zazwyczaj spokojnie od kilku osób:
Obrazek

Ale po chwili zaczynają się wypełniać następne stoliki:
Obrazek

Potem ludzie bez głowy zasiadają za planszą…
Obrazek

Odwieczny dylemat – w co teraz zagrać…
Obrazek

Dolna sala zaczyna wypełniać się graczami
Obrazek

Po chwili pojawiają się następni gracze..
Obrazek

Rusza kolejny stolik w dolnej sali..
Obrazek

A tu z kolei licytacja o koty w worku:
Obrazek

Kolejny zadowolony klient …
Obrazek

Wieczór zakończyła epicka rozgrywka w Funkenschl…
Obrazek

Na drugi dzień z rana (relatywistycznie oczywiście licząc – zważywszy ze do domu dotarłem koło czwartej w nocy) rozpoczęliśmy epicką bitwę o panowanie nad galaktyką – zmagania były zażarte kiedy to uniwersytet wykopał w aktach jakieś brudy na niewinnych przedstawicieli wszystkich plemion Yzraela… i to było mniej więcej na tyle – bo w tym momencie skorzystał na takim osłabieniu Seba – który to genialnym manewrem zyskał 4 punkty i tym samym zakończył grę. Och moja zemsta na Darku będzie okrutna (wspominałem coś o myciu ubikacji?? Nie … no cóż… radze zabrać w piątek rękawiczki …)

Środa natomiast – hmm myślałem że będę jedynie ja i Soulles po wyjęciu sznurków od marionetki. Ale nie… zaskoczenie – było nas więcej. Ba, nawet zagrałem w Osadników…

Cóż piątek będzie jeszcze ciekawszy…
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

Wezmę dziś Last Night on Earth :)
W końcu można będzie chwilę odpocząć od strategii i zagrać przygodowo :)
BrrrrrrainZZZ... :D
Awatar użytkownika
Charon

CZAAAARNEEEE CIAAAAASTOOOOOTM........ :shock:

ekhem taaaak :D o czym to ja miałem? A o Twilightcie... taką mała chciałem przytoczyc historyjkę gdyż zostałem wybitnie skrzywdzony poprzez pominięcie mej jakze wąznej dla rozgrywki osoby... no... tym razem to ja przyjąłem standardową rolę Darka podczas zmagań w Twilighta czyli "Wasala Mirka" no ale chciałbym się pochwalić jedną akcją z której jestem dumny! Otóż ten słoik Jol-Nar urzadził mi paskudny rajd! Dzięki technologi, apfe, kamuflującej przedarł się do mojego niebronionego homeworolda po ominięciu moich statków o włos oraz niechlubnym sześcio krotnym pudle z moich PDSów z sąsiedniego systemu. Po wzięciu suwenirów próbował się wycofać lecz koalicja Mentlaków mu na to nie zezwoliła i połączonymi siłami z 6 systemów zaatakowała i rozbiła jego, apfe, zaawansowane technologicznie siły! Po szybkim zebraniu kilkuset miliardów ton złomu i trzepnięciu na odpiernicz 6 spawów okazało się ze udało się odzyskać war sun na poległym wrogu! Cóż to był za wielki sukces dla koalicji Mentlaków!

Co do zombich chętnie patrz pierwsze zdanie ;)
Awatar użytkownika
Charon

Po krótkiej burzy mózgów podczas podróży powrotnej do domu doszliśmy z Mirkiem do wniosku, że przydałoby się jednak dokonać pewnej kodyfikacji zasad obowiązujacych na Poternie, które "stara gwardia" zna z przekazów głównie ustnych a nowi bywalcy maja prawo nie znać. Tu są wyniki naszej połaczonej pracy. Czekamy na sugestie i pomysły do końca tygodnia (przypominam, że w kalendarzu Poterny piątek jest pierwszym dniem tygodnia 8) ). Drukniemy na poczatku tygodnia i nowe prawa, już w pełni mocy, zawisną na tablicy korkowej. A co! Mysleliście, że ona tak dla sportu wisi? :twisted:

PORZĄDKOWE

1. Osoby nietrzeźwe, pod wpływem narkotyków tudzież agresywne udowodnią, że Einstein nie miał racji - opuszczając Poternę z prędkością większą niż prędkość światła.
2. Do godziny 2200 na Poternie obowiązuje ścisła prohibicja. Ponad to alkohol degustujemy a nie chlejemy.
3. Palenie papierosów na terenie Poterny jest zabronione. Karm swojego raka na zewnątrz.
4. Lubisz jak Ci się walają papiery, butelki i śmieci pod nogami? Cóż w każdym razie innym nie. Więc sprzątaj po sobie!
5. Nie obrażaj innych graczy. Dobra atmosfera na Poternie to podstawa.
6. Nie nadużywaj przekleństw. Dynamizatory są fajne gdy są wyjątkiem a nie przecinkiem.

DOTYCZĄCE GIER
1. Szanuj grę. Ktoś kupił ją niekiedy za wielkie pieniądza abyś Ty i inni mogli w nią grać!
2. Nie gnij kart w rękach ani przy wykładaniu. Niech służą nie tylko Tobie podczas tej rozgrywki, może kiedyś będziesz miał ochotę zagrać w to jeszcze raz. Jak nie możesz znieść napięcia to kładź karty przed sobą koszulką do góry.
3. Nie pocieraj żetonów o siebie nawzajem w dłoniach, pocieranie i pot mogą je niszczyć. Jeśli w to nie wierzysz zobacz jak wygląda grany przez kilka lat GoT.
4. Nie twórz konstrukcji z elementów gry. Może się ona przewrócić a elementy potoczyć pod stół i zgubić.
5. Jeśli się pomylisz i namieszasz na planszy i jej poprzedni układ jest trudny do odtworzenia, jest odtwarzany na Twoją niekorzyść.
6. Po grze spakuj dbale grę, tak jak była spakowana w momencie otworzenia. Upewnij się, że wszystko z czym zaczynałeś grę wraca z powrotem do pudełka.
7. Odkładaj grę na półkę z której ja wziąłeś. Ich ułożenie nie jest przypadkowe.

DOTYCZĄCE ZACHOWANIA
1. Nie tylko Ty jesteś tu dla przyjemności! Zachowuj się tak aby nie odbierać jej innym!
2. Dotrzymuj słowa danego w grze! Jeśli nie chcesz dochować układu, nie zawieraj go!
3. Graj po zwycięstwo ale granie po trupach niszczy nie tylko zabawę innym ale również dobre relacje. Pamiętaj będziesz grał z tymi ludźmi jeszcze w bardzo dużo gier!
4. Jeśli nie masz szans na wygraną to nie rezygnuj z gry! Nie rób jakichś absurdalnych ruchów na złość pozostałym graczom, psujesz w ten sposób zabawę innym.
5. Wytłumacz cierpliwie i bez zażenowania instrukcję graczom, którzy grają w tę grę pierwszy raz. Tobie ktoś też kiedyś będzie jakąś tłumaczył.
6. Nie wykorzystuj nowicjuszy dając im fałszywe rady, które ich pogrążą i poprawią Twoją sytuację w grze. Jeśli nie potrafisz obiektywnie doradzać – nie rób tego.
7. Jeśli po wytłumaczeniu zasad czujesz, że to gra nie dla Ciebie - zrezygnuj. Nikt nie będzie miał do Ciebie o to żalu. Nie ma powodu ani przymusu abyś męczył siebie ani innych.
8. Nie oszukuj. Nikt nie gra z oszustami.
9. Nie daj się zaskoczyć tym ze przyszła Twoja kolej. Śledź grę również poza swoja kolejką i myśl nad kolejnym ruchem.
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Charon pisze:2. Dotrzymuj słowa danego w grze! Jeśli nie chcesz dochować układu, nie zawieraj go!
Mall of Horror i GoT w Poternie zabronione? :twisted:
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

A ja dla odmiany zaskoczę i przyniosę swoją nową planszówkę :)
Tym razem coś w rodzaju... skrzyżowania Puerto Rico, Acquire, Imperiala i Age of Empires, ale na szybko, lekko i z lokalnym patriotyzmem :D
Awatar użytkownika
Mirek_koval

A wyobraź sobie że Got był grany przez rok co tydzień tak że wytarły się do nieczytelności żetony. Zamiast zdrady – króluje dyplomacja, no i realpolitik. Sojusze są zawierane na ramy czasowe (np. na 2 tury) lub warunki (do 4 zamku) a ataki wyznacza otwarta dyskusja polityczna :) – „… zaatakuj go bo inaczej on wygra – ma już x zamków i flotę gotową do ataku – albo przynajmniej wspomóż obronę…”

Jakoś tak się utarło że nie sztuka złamać słowo – sztuka go dotrzymać i wygrać. Dzięki temu nie ma jakiś chorych sytuacji – typu – ty w ostatniej partii Gota mnie zdradziłeś – teraz ja przez miesiąc we wszystkich grach będę robił wszystko by odebrać ci przyjemność z gry (i przy okazji innym).
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

Jako że jutro i tak musze być w Gdańsku, to fajnie by było gdyby ktoś pojawił się wcześniej :)
W sumie mogę być na miejscu już na 16tą.
Jak nie to trudno, poczekam obżerając moje żyły cholesterolem :D
Awatar użytkownika
Mirek_koval

A mogę być na 16.00 a co... coś się na miejscu wymyśli...
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

Jakby jeszcze trzeciego skombinowac to mozna by pograc w moja nowa produkcje :)
Obiecuje ze tym razem nie bedzie nudna ani wolna :)
To jak cos to sie zdzwonimy
Awatar użytkownika
Mirek_koval

Produkcja ciekawa, fajna i wymaga jescze troche czegos - czego nie moge jescze okreslic - pewno dzis znowu wyproboje - dzis jak zwykle od 17.00 - bedzie kilka nowosci - znowu cos przywioze :)

PS. Uwielbiam pisac bez polskich liter. :)
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

Juz wiem czego brakuje mojej produkcji i dosc dobrze to zbalansuje :)
Pole 1/2/3 bedzie platne... lapowka to lapowka, ale jak sie chce popchnac szybciej niz ustalony harmonogram, to musi kosztowac :)
Na przyklad 1/2/3 :) W koncu obietnica lapowki tez musi kosztowac ;)
Awatar użytkownika
Charon

Na ostatnim spotkaniu bez wątpienia padł rekord! Siedzieliśmy na poternie do 5 rano! :o

Tak szybko zleciało, że nawet nie zauważaliśmy! :D Może przyczyniło się do tego faktu to, że wyjątkowo samoistnie zamieniliśmy zwyczajowy porządek gier. Czyli najpierw mózgojeby potem przyjemne i łatwe gry :) Z reguły najpierw otwieramy powoli od czegoś łatwego prostego i przyjemnego by potem jak się zbierze dość ludzi zamienić filery na coś grubszego. Na ostatnim spotkaniu wyszło to jakoś tak dziwnie przez przypadek na odwrót :D

Po kilku filerach ekipa się podzieliła i zagrała w nową, łatwą i bekową z pozoru grą War on terror co okazało się chyba największym rozczarowaniem i porażką wieczoru która w zasadzie jedynie rozzłościła grających... tak myślę. Bo sam grałem w Munchkina PL w drugiej sali więc dochodziły do nas jedynie echa tamtej gry. No ale koniec końców tamta nieszczęsna gra się skończyła i przerzedziło się towarzystwo.

Po ciężkiej debacie w której jak zwykle argumentami były krzesła, gumowe kurczaki, i zardzewiałe grabie... "doszliśmy do konsensusu" (ciężko o jego brak gdy jest się jedynym ocalałym na placu boju ;) ) i zabraliśmy się wreszcie za "ciężkiego" Galactic Emperora. Wreszcie! Bo po paru tygodniach gdy czekał aż ktoś zlituje się nad instrukcją! Tym kimś w istocie był Tomek aka Calineczka aka rodwiler aka... etc. etc. (przyznał się nam że nosi wiele imion... niczym Gandalf!) zapoznał się z instrukcją już dawno temu podczas naszej ostatniej partii Twilighta ale pech chciał że albo go nie było albo musiał udać się gdzieś hennn daleko w ważnych sprawach (hmmm... jak Gandalf... hmmm). Tak czy inaczej zasiedliśmy, zagraliśmy i okazało się że był w sumie bardzo prosty, szybki, przyjemny i o dziwo nie męczący!

W tym momencie, o ile się nie mylę, było coś koło 2 w nocy, kiedy zabraliśmy się za Hacjendę gra która była również novum tamtego wieczoru na poternie. Poniekąd znana mnie i Mirkowi z jednej partii w zamierzchłej przeszłości! Po wyłupieniu żetonów z wyprasek i przedarciu się przez niemiecką instrukcję... ( w między czasie na planszy od hacjendy rozegrana partia Hive'a z dodatkiem Komar który również był świeżo co wleciał przez okno do poterny ;) tak swoją drogą to naprawdę świetna i pocieszna gra! Chyba żadna inna gra logiczna nie budzi mojej tak wielkiej sympatii)... Hacjenda jak Hacjenda nic dodać nic ująć Przyjemność sama w sobie w najczystszej postaci. Mirek zwrócił uwagę na jedną największą wadę tej gry! Na czekanie na swój ruch :D ale nie chodzi o to, że się dłuży czy coś bo kolejka zawsze przebiega bardzo sprawnie ale po prostu nie można usiedzieć i doczekać się tej jednej czy dwóch minut na swój ruch tak bardzo chce się grać i robić to co się zaplanowało! Piękne karty zwierząt i pól oraz żetony najwyższej jakości wróżą Hacjendzie długie i niespokojne życie na stołach poterny! Witamy nowego członka klubu! Hip hip hurra!
Z pewnością nie podzieli losu wielu innych przedwcześnie emerytowanych tytułów, które spokojnie sobie leżą na półeczce niepokojone jedynie wtedy gdy ktoś sięga po inną produkcję na której leżą :) Wymienić kilka? Czemu nie! Filarry Ziemi, Colloseum, (moi osobiście znienawidzeni) Osadnicy z Cattanu, Arena maximus, Wreckage, Filou i jeszcze kilka tytułów których nie pamiętam... poza tym czy jest sens wygrzebywać trupy? Do Zaduszek jeszcze trochę zostało... hmmm... trzeba będzie kilku tytułom zapalić świeczkę 1 listopada :)

Ale wracając do głównego nurtu relacji. W miedzy czasie zjawił się gość i to dwu krotnie! I Dwu krotnie nie miał szczęścia bo co się zjawił akurat wszystkie gry były rozstawione i w trakcie rozgrywki. :) Nie będę nazywał po imieniu bo pamiętam że ostatnim razem wolał zostać incognito :) tak czy inaczej jak graliśmy w hacjendę to wrzeszczcie złapał swoją ofiarę Antypirxa i Zagrał z nim w Blue Moon (bez City:P) a potem jak my dogrywaliśmy w Hacjendę to zamęczał go partiami Hive'a :D i tak się ocknęliśmy o 5 rano wysoki sądzie :D

To tyle do następnego razu! ;)
Awatar użytkownika
Soulless
Kontakt:

A mi się udało przeprojektować i wydrukować w kolorze plansze do mojej planszówki :)
Jeszcze kilka testów i trzeba będzie brać się za produkcję i wydać :)
ODPOWIEDZ