Star Wars: X-Wing (Jason Little)
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 100 times
Re: Star Wars: X-Wing
Witam
Chciałem zacząć przygodę z X-Wingiem. Co warto na start kupić ? Takie moje przemyślenia:
- dwa startery;
albo
- starter i po jednym dodatku na stronę. Np. Tie Advanced i Y-wing.
Co by było lepsze ?
P.S. chciałem od razu pójść w 2 edycję. Co do frakcji, to z wszystkich, to te dwie (z podstawki) mnie interesują najbardziej i je chciałbym rozwijać. Docelowo super jak by były w miarę wyrównane.
Pozdrawiam
Chciałem zacząć przygodę z X-Wingiem. Co warto na start kupić ? Takie moje przemyślenia:
- dwa startery;
albo
- starter i po jednym dodatku na stronę. Np. Tie Advanced i Y-wing.
Co by było lepsze ?
P.S. chciałem od razu pójść w 2 edycję. Co do frakcji, to z wszystkich, to te dwie (z podstawki) mnie interesują najbardziej i je chciałbym rozwijać. Docelowo super jak by były w miarę wyrównane.
Pozdrawiam
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 40 times
- Kontakt:
Dwie podstawki raczej nie. Chyba że chcesz mieć drugi komplet kart i miarek.
Ygrek i tie advanced to doby pomysł, ale sugeruje zakup Renegatów Sawa i Tie Reaper. Raz że są w dobrej cenie, a dwa że w zestawach są już karty do 2 edycji.
Ygrek i tie advanced to doby pomysł, ale sugeruje zakup Renegatów Sawa i Tie Reaper. Raz że są w dobrej cenie, a dwa że w zestawach są już karty do 2 edycji.
Witam
Ok. Dzięki za opinię.
A jak to dokładnie wygląda jeżeli chodzi o tych Renegatów Sawa i Tie Reaper ? Tam są karty do drugiej edycji i są one wielkości itd. tych z drugiej edycji ? Czy to tylko taka "prowizorka" i wstępny pomysł ? A co do grywalności to są to dobre statki / karty ?
Pozdrawiam
Ok. Dzięki za opinię.
A jak to dokładnie wygląda jeżeli chodzi o tych Renegatów Sawa i Tie Reaper ? Tam są karty do drugiej edycji i są one wielkości itd. tych z drugiej edycji ? Czy to tylko taka "prowizorka" i wstępny pomysł ? A co do grywalności to są to dobre statki / karty ?
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
To są zestawy które wyszły jeszcze za poprzedniej edycji, ale kiedy było już wiadomo że będzie druga - i zawierają komplety kart upgr. Pilotów i kółka do obu edycji. Karty są takie jak być powinny do 2.0 . Jedyne zastrzeżenie jest takie że wydawała to jeszcze Galakta i nie przyłożyli się chyba do tłumaczenia. Te same karty w innych zestawach mają inne opisy - ale ogólnie sens jest ten sam.
W renegatach masz x Winga i U Winga, Tie Reaper to tylko jeden statek.
To fajne zestawy , sporo można z nich ułożyć.
W renegatach masz x Winga i U Winga, Tie Reaper to tylko jeden statek.
To fajne zestawy , sporo można z nich ułożyć.
Re: Star Wars: X-Wing (Jason Little)
Cześć,
korzystając z wyprzedaży planuję dokupić statki do gry domowej.
Mam tylko podstawkę z przebudzenia mocy. Nie bardzo mam ochotę dokupować drugą podstawkę ze względu na kości i wskaźniki - nigdy nam ich brak specjalnie nie przeszkadzał, a nie mam za dużo miejsca na mnożenie bytów ponad potrzebę. Z tego też względu chciałbym uniknąć większych statków (Millenium etc.)
Chcę niewielkiej kolekcji która pozwoli rozgrywać dynamiczne i urozmaicone pojedynki w zaciszu domowym, ale nie znam wartości punktowych statków i nie wiem, czy to co planuję nie będzie niezbalansowane oraz pozwoli na jakiś płodozmian (raz gram tym statkiem, raz tym w ramach 100 pkt).
Poniżej moja lista:
- Asy Rebelii
- Asy Imperium
- Tie Advanced
- E-wing
Podsumowując pytania są dwa:
- czy powyższy zestaw dodatków jest w miarę zbalansowany i pozwoli tworzyć różne eskadry w ramach 100pkt, czy lepiej dokupić jeszcze jakieś małe statki, np. Tie Phantom i ARC-170?
- czy warto kupić podstawkę dla czegoś innego niż kości i wskaźniki jeśli nie kręci mnie więcej tych samych statków?
korzystając z wyprzedaży planuję dokupić statki do gry domowej.
Mam tylko podstawkę z przebudzenia mocy. Nie bardzo mam ochotę dokupować drugą podstawkę ze względu na kości i wskaźniki - nigdy nam ich brak specjalnie nie przeszkadzał, a nie mam za dużo miejsca na mnożenie bytów ponad potrzebę. Z tego też względu chciałbym uniknąć większych statków (Millenium etc.)
Chcę niewielkiej kolekcji która pozwoli rozgrywać dynamiczne i urozmaicone pojedynki w zaciszu domowym, ale nie znam wartości punktowych statków i nie wiem, czy to co planuję nie będzie niezbalansowane oraz pozwoli na jakiś płodozmian (raz gram tym statkiem, raz tym w ramach 100 pkt).
Poniżej moja lista:
- Asy Rebelii
- Asy Imperium
- Tie Advanced
- E-wing
Podsumowując pytania są dwa:
- czy powyższy zestaw dodatków jest w miarę zbalansowany i pozwoli tworzyć różne eskadry w ramach 100pkt, czy lepiej dokupić jeszcze jakieś małe statki, np. Tie Phantom i ARC-170?
- czy warto kupić podstawkę dla czegoś innego niż kości i wskaźniki jeśli nie kręci mnie więcej tych samych statków?
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 676 times
Statki w tych podstawkach są inne - w czerwonej masz klasycznego X-Winga T-65 i dwa TIE Fightery, podczas gdy w niebieskiej X-Winga T-70 i dwa TIE Fightery Najwyższego Porządku. Wbrew pozorom to inne statki, mają inne karty pilotów i inne ulepszenia (przykładowo R2D2 z czerwonej podstawki to bardzo dobre ulepszenie). Za 40-45zl masz 3 dodatkowe statki i naprawdę dużo większe pole manewru przy składaniu eskadry, zwłaszcza że najtańszy TIE Fighter to 12pkt, co czasem pozwala fajnie uzupełnić punkty (albo przytłoczyć przeciwnika liczbą swoich statków).
Jeśli chodzi o dodatkowe zestawy, to Asy Rebelii to must-have - A-Wing i B-Wing są świetne! Zawsze mam ogromną frajdę latając nimi, zwłaszcza dobrze dobrany B-Wing daje mnóstwo zabawy, zwłaszcza jak masz go wyposażonego w ciężkie działo laserowe a przed Tobą pojawił się zbłąkany myśliwiec...
Asy Imperium też są spoko, dadzą Ci dużo frajdy, zwłaszcza jeśli czytałeś komiksy Karmazynowe Imperium (ale jeśli nie to też ). TIE Advanced jest świetny "bo Vader", daje dużo klimatu, zwłaszcza jak na stole zostanie on i Luke 1vs1 Natomiast E-Wing... szczerze, jeśli chcesz coś z Rebelii, to polecam HWK-290, mam zawsze ogromną frajdę latając nim. Ewentualnie po prostu dokup Y-Winga, też się nie zawiedziesz.
Z Imperium kapitalny jest TIE-Defender. TIE Phantom może być trochę przekombinowany ze swoim kamuflażem - mnie średnio przypadła ta mechanika do gustu.
Jeśli mogę coś doradzić, to zakup HWK-290 jest ciekawy też z tego powodu, że jakbyś kiedyś rozważał granie też Szumowinami (do czego zachęcam, to moja ulubiona frakcja), to naprawdę warto wtedy kupić zestaw Ścigani. Oprócz Y-Winga i dwóch Z-95 w zestawie są tez diale i karty pozwalające użyć rebelianckiego HWK-290 właśnie po stronie Szumowin (oraz imperialnego Slave I, tak BTW). Wtedy wystarczy zdobyć za grosze karty rebelianckich pilotów do Y-Winga i Z-95 i regrywalność gry niesamowicie rośnie - masz wtedy trzy grywalne frakcje.
Jeśli chodzi o dodatkowe zestawy, to Asy Rebelii to must-have - A-Wing i B-Wing są świetne! Zawsze mam ogromną frajdę latając nimi, zwłaszcza dobrze dobrany B-Wing daje mnóstwo zabawy, zwłaszcza jak masz go wyposażonego w ciężkie działo laserowe a przed Tobą pojawił się zbłąkany myśliwiec...
Asy Imperium też są spoko, dadzą Ci dużo frajdy, zwłaszcza jeśli czytałeś komiksy Karmazynowe Imperium (ale jeśli nie to też ). TIE Advanced jest świetny "bo Vader", daje dużo klimatu, zwłaszcza jak na stole zostanie on i Luke 1vs1 Natomiast E-Wing... szczerze, jeśli chcesz coś z Rebelii, to polecam HWK-290, mam zawsze ogromną frajdę latając nim. Ewentualnie po prostu dokup Y-Winga, też się nie zawiedziesz.
Z Imperium kapitalny jest TIE-Defender. TIE Phantom może być trochę przekombinowany ze swoim kamuflażem - mnie średnio przypadła ta mechanika do gustu.
Jeśli mogę coś doradzić, to zakup HWK-290 jest ciekawy też z tego powodu, że jakbyś kiedyś rozważał granie też Szumowinami (do czego zachęcam, to moja ulubiona frakcja), to naprawdę warto wtedy kupić zestaw Ścigani. Oprócz Y-Winga i dwóch Z-95 w zestawie są tez diale i karty pozwalające użyć rebelianckiego HWK-290 właśnie po stronie Szumowin (oraz imperialnego Slave I, tak BTW). Wtedy wystarczy zdobyć za grosze karty rebelianckich pilotów do Y-Winga i Z-95 i regrywalność gry niesamowicie rośnie - masz wtedy trzy grywalne frakcje.
- helloween85
- Has thanked: 89 times
- Been thanked: 48 times
Czy kości z drugiej edycji różnią się czymś od tych z pierwszej? Chciałem zakupić dodatkowy zestaw a łatwo dostępne są tylko te nowe...
@EsperanzaDMV
Dzięki za typy. Nie wiedziałem, że niektóre statki można używać w różnych frakcjach.
Co do statków z podstawki - ja wiem, że one są nominalnie inne, ale wizualnie to niemal to samo - zastanawiam się, czy nie lepiej na ich miejsce dokupić dwa wybrane ze względu na cool factor, a nie dlatego że "są w podstawce" jeśli wiesz co mam na myśli.
Ponowię jednak jedno z moich pytań, może w nieco innej formie - ile statków wchodzi zwykle w skład eskadry? Chodzi mi o to abym mógł czasami zmieniać ich skład w ramach posiadanych zasobów.
Dzięki za typy. Nie wiedziałem, że niektóre statki można używać w różnych frakcjach.
Co do statków z podstawki - ja wiem, że one są nominalnie inne, ale wizualnie to niemal to samo - zastanawiam się, czy nie lepiej na ich miejsce dokupić dwa wybrane ze względu na cool factor, a nie dlatego że "są w podstawce" jeśli wiesz co mam na myśli.
Ponowię jednak jedno z moich pytań, może w nieco innej formie - ile statków wchodzi zwykle w skład eskadry? Chodzi mi o to abym mógł czasami zmieniać ich skład w ramach posiadanych zasobów.
-
- Kontakt:
Wszystko zależy jak bardzo napakujesz swoich pilotów, i czy postawisz na ilość czy jakość.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 676 times
Nie ma sprawy, polecam się na przyszłośćkillgore pisze: ↑04 gru 2018, 20:22 @EsperanzaDMV
Jeśli nie będziesz grać dużymi statkami (one często z ulepszeniami mają ponad 50pkt), to zazwyczaj na stole masz 3-4 statki Rebelii i 4-5 statków Imperium, w zależności od ulepszeń. Dlatego właśnie te TIE Fightery z czerwonej podstawki są bardzo przydatne - mają najmniejszą wartość punktową po stronie Imperium (12pkt) i można nimi "dopełnić" eskadrę do 100pkt.
- costi
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 3 times
W Imperium to tak bardziej 2-3
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Moja kolekcja
-
- Has thanked: 1655 times
- Been thanked: 991 times
X-Wingi z 1 ed. nie mają składanych skrzydeł Ogólnie modele z 2 ed. są dokładniejsze.
Podstawkę trzeba kupić na pewno, bo tam są wszystkie żetony i sporo kart. Co do dokładnego zestawienia (np. Tie Advanced z 2 ed vs konwersja albo Y-wing vs konwersja), to się nie wypowiem, bo nie sprawdzałem.
-
- Kontakt:
To samo, tylko jak kolega zaznaczył podstawka do 2 ed. Się przyda.
Modele wydawane pod 2 edycję zostały delikatnie "zliftingowane", ale nie ma za dużych różnic. X Wingi t-65 mają faktycznie skladane skrzydełka , ale jest to tak niepraktyczne że ludzie wolą grać starymi modelami.
W każdym razie stare modele są jak najbardziej legalne.
Modele wydawane pod 2 edycję zostały delikatnie "zliftingowane", ale nie ma za dużych różnic. X Wingi t-65 mają faktycznie skladane skrzydełka , ale jest to tak niepraktyczne że ludzie wolą grać starymi modelami.
W każdym razie stare modele są jak najbardziej legalne.
Podstawkę do 2 edycji właśnie mam
I w związku z nią mam też pytanie, bo nie wiem, czy czegoś nie robię źle. W podstawce jest 6 żetonów Charge. Dobierając (przez aplikację) do X Winga R5-D8, Afterburners i Elusive potrzebuję 6 Charge. No i chciałbym po 2 stronie wystawić Idena Verso, który potrzebuje siódmego znacznika.
Wiadomo że można czymś zastąpić itd, ale spodziewałem się 'pełnej' gry, stąd moja obawa, że mogę robić coś źle. A może faktycznie jest ich za mało?
I w związku z nią mam też pytanie, bo nie wiem, czy czegoś nie robię źle. W podstawce jest 6 żetonów Charge. Dobierając (przez aplikację) do X Winga R5-D8, Afterburners i Elusive potrzebuję 6 Charge. No i chciałbym po 2 stronie wystawić Idena Verso, który potrzebuje siódmego znacznika.
Wiadomo że można czymś zastąpić itd, ale spodziewałem się 'pełnej' gry, stąd moja obawa, że mogę robić coś źle. A może faktycznie jest ich za mało?
Iden Versio jest kobietą.
A co do znaczników... W grach bitewnych często brakuje znaczników, kostek i innych elementów. Celem wydawcy jest dokupienie dodatkowych zestawów uzupełniających.
A co do znaczników... W grach bitewnych często brakuje znaczników, kostek i innych elementów. Celem wydawcy jest dokupienie dodatkowych zestawów uzupełniających.
- costi
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 3 times
W przypadku żetonów charge i tarcz FFG zwyczajnie przyoszczędziło w coresecie. Na pocieszenie powiem, że jakbyś się zdecydował na zestaw konwertujący, to będzie tego dosyćZefireq pisze: ↑28 gru 2018, 11:32 Podstawkę do 2 edycji właśnie mam
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Moja kolekcja
Cześć,
Zainteresowal mnie temat xwinga 2.0 i rzuciłem temat współgraczom. Napewno najpierw będzie konieczna podstawka + kości. Problem w tym że nie mam zajawki na imperium, ani na rebeliantów. Coś da się ciekawego złożyć z starych zestawów, które zawierały karty do wersji 2.0? Nie wiem co by wybrali wspolgracze.
Zapewne skusilbym się żeby kupić zestaw podany powyżej.
Zainteresowal mnie temat xwinga 2.0 i rzuciłem temat współgraczom. Napewno najpierw będzie konieczna podstawka + kości. Problem w tym że nie mam zajawki na imperium, ani na rebeliantów. Coś da się ciekawego złożyć z starych zestawów, które zawierały karty do wersji 2.0? Nie wiem co by wybrali wspolgracze.
Zapewne skusilbym się żeby kupić zestaw podany powyżej.
Poznań i okolice.
-
- Kontakt:
"Podwójne" zestawy były tylko dwa - Rebelia (Renegaci Sawa) i Imperium (Tie Reaper). Z podstawką gdzie masz 2 x Tie i 1 x X Wing to rebeluchów jakoś dobijesz do 200 pkt, ale dla Imperium będzie mało. Tak czy inaczej trzeba będzie coś dokupić.
Jak nie chcesz rebelia/Imp to zostają Ci Skumy. Albo czekaj na III falę, wchodzą kolejne frakcje.
Jak nie chcesz rebelia/Imp to zostają Ci Skumy. Albo czekaj na III falę, wchodzą kolejne frakcje.
czy ktoś zna jakiś squad bulider dla wersji 2.0 który ograniczy wybory statków i ulepszeń do posiadanych dodatków. Mam podstawkę , Sawa i Reapera. Nie znam jeszcze kart na pamięć a tworzenie składów co chwile sprawdzając czy mam taką kartę w kolekcji ( i ile sztuk) jest co najmniej męczące.
Wiadomo kiedy ma być ta 3 fala?Indar pisze: ↑28 gru 2018, 21:54 "Podwójne" zestawy były tylko dwa - Rebelia (Renegaci Sawa) i Imperium (Tie Reaper). Z podstawką gdzie masz 2 x Tie i 1 x X Wing to rebeluchów jakoś dobijesz do 200 pkt, ale dla Imperium będzie mało. Tak czy inaczej trzeba będzie coś dokupić.
Poznań i okolice.