1960: The Making of the President (Christian Leonhard, Jason Matthews)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1124 times
- Andy
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 201 times
Re: 1960: The making of the President
Eee, nie. Akurat w tym wypadku polska instrukcja jest OK:jax pisze:czyżby po raz kolejny problem niedoskonałości polskiej instrukcji?
I dopiero potem kampania w stanach, albo kampania w mediach, albo zajmowanie stanowiska w kwestiach.Zapobieganie wydarzeniu (przed rozegraniem): Gracz wydaje 2 żetony rozmachu, by uniemożliwić przeciwnikowi wywołanie wydarzenia na karcie
Warto jedynie pamiętać, że polska instrukcja jest tłumaczeniem 1 edycji. Obecnie dostępne egzemplarze to edycja 2 (najistotniejsza zmiana: w fazie rozmachu odrzuca się połowę żetonów rozmachu, zaokrąglając w dół - a nie jak wcześniej w górę).
Jacku, myśle że gdybyś dobrze poszukał, to znalazłbyś instrukcje nieźle przetłumaczone na polski (a znam nawet takie, w których poprawiono błędy oryginału).właśnie dlatego staram się je ignorować jak to tylko możliwe

Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Jeśli to Duel in the dark to poproszę o namiary
.

Miejsce na Twoja reklame
- Andy
Namiar na polskie tłumaczenie instrukcji do DitD? Proszę: http://www.wargamer.pl/index.php?id=9594
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1124 times
Tematyka gry jest mało znana przeciętnemu Polakowi, dlatego potencjalnych współgraczy trzeba najpierw wprowadzić w klimat. Znalazłem co prawda kilka ciekawych stron (1 , 2 ,3), opisujących pokrótce wydarzenia kampanijne z 1960 roku, ale szukam kolejnych.
Może znacie jakieś popularne książki, szerzej opisujące walkę obu kandydatów? Może z tym szerzej, to przesadziłem - ale chętnie skseruje jakiś kilkustronicowy opis kampanii. Tak, wiem - wkrótce wybiorę się do uniwersyteckiej czytelni i coś spróbuje znaleźć, ale może macie jakieś własne skany (linki?) tego typu opisów?
Może znacie jakieś popularne książki, szerzej opisujące walkę obu kandydatów? Może z tym szerzej, to przesadziłem - ale chętnie skseruje jakiś kilkustronicowy opis kampanii. Tak, wiem - wkrótce wybiorę się do uniwersyteckiej czytelni i coś spróbuje znaleźć, ale może macie jakieś własne skany (linki?) tego typu opisów?
- strategos Formion
Tu jest Superatlasik
wprowadzajacy do każdych wyborów w USA
:
http://uselectionatlas.org/
Trochę informacji o walce Nixon - Kennedy ( również o mechanizmach wyborów w USA ) jest w książce Tomasza Lisa : "Jak to się robi w Ameryce".

http://uselectionatlas.org/
Trochę informacji o walce Nixon - Kennedy ( również o mechanizmach wyborów w USA ) jest w książce Tomasza Lisa : "Jak to się robi w Ameryce".
"O wojnie" :
"... aby uczynić z niej grę , jednego już teraz tylko potrzeba czynnika , którego wojnie z pewnością nie brak : czynnikiem tym jest przypadek "
Carl von Clausewitz
"... aby uczynić z niej grę , jednego już teraz tylko potrzeba czynnika , którego wojnie z pewnością nie brak : czynnikiem tym jest przypadek "
Carl von Clausewitz
Mam pytanie co do zasad. Gdy mam Endorsement w jakims regionie to jak przeciwnik zdecyduje sie na promocje w mediach w tym regionie to endorsmenty wylatują wpierw a potem dorzucane sa kostki do poparcia w mediach?
- Andy
Chyba mylisz endorsement (poparcie w regionie) z advertising (prowadzenie kampanii w mediach - płatne ogłoszenia). Po wyciągnięciu karty endorsement kładzie się własny żeton poparcia (endorsement marker) w odpowiednim regionie. Jeśli znajduje się tam już żeton/żetony przeciwnika, to zamiast umieszczenia własnego, usuwa się jeden z żetonów oponenta.
Natomiast gdy prowadzisz kampanię w mediach, to po teście przewagi umieszczasz własne kostki na dowolnych polach mediów regionalnych (regional advertising box), a jeśli znajdują się tam kostki przeciwnika, usuwasz odpowiednią ich ilość.
Zasada "najpierw usuwasz wpływy przeciwnika" obowiązuje zatem wobec należących do oponenta:
1. Kostek przewagi w czasie prowadzenia kampanii w stanach (campaigning in states).
2. Kostek przewagi w czasie prowadzenia kampanii w mediach (advertising in regions).
3. Kostek przewagi w czasie zajmowania stanowiska w kwestiach (positioning on issues).
4. Żetonów poparcia w regionach w fazie rozmachu (momentum phase).
Natomiast gdy prowadzisz kampanię w mediach, to po teście przewagi umieszczasz własne kostki na dowolnych polach mediów regionalnych (regional advertising box), a jeśli znajdują się tam kostki przeciwnika, usuwasz odpowiednią ich ilość.
Zasada "najpierw usuwasz wpływy przeciwnika" obowiązuje zatem wobec należących do oponenta:
1. Kostek przewagi w czasie prowadzenia kampanii w stanach (campaigning in states).
2. Kostek przewagi w czasie prowadzenia kampanii w mediach (advertising in regions).
3. Kostek przewagi w czasie zajmowania stanowiska w kwestiach (positioning on issues).
4. Żetonów poparcia w regionach w fazie rozmachu (momentum phase).
W takim razie Endorsement nie wpływa na to czy robimy test poparcia czy nie w danym regionie w momencie gdy przeciwnik posiada(ma 4 kostki poparcia) dany stan , bądź jest w nim jego "przedstawiciel"?
endorsement rozpatrywany jest tylko na sam koniec gdy, w dniu wyborów. Po prostu ktoś z "endorsementem" w danym regionie wygrywa remisowe stany
Koledzy pomóżcie. Zrobiłem sobie tłumaczenie kart z tym, że u mnie średnio ze wskazaniem na źle ze znajomością angielskiego i w większej mierze oparłem sie o translator, słownik, instrukcję i logikę. No i wydaje mi się że wyszło to w miarę dobrze ale do kilku kart mam wątpliwości a jednej nie rozgryzłem. Oto one:
[LATE RETURNS FROM COOK COUNTY] ELECTION DAY EVENT! On Election Day, the Kennedy player gains 5 support checks in Illinois. - W dniu wyborów, Kennedy +5 testów przewagi dla poparcia w Illinois. tu nie wiem czy aby napewno chodzi o wykonanie testów przewagi
[OPPOSITION RESEARCH] The Kennedy player reveals all cards in their hand. The Nixon player may then spend 3 CP. -Kennedy ujawnia wszystkie karty w swej ręce. Nixon może wtedy wydać 3 CP. tu nie rozumię, oglądam przeciwnikowi karty a potem odrzucam moją i zamiast 4 dostaję 3CP by jeszcze zagrać?
[PIERRE SALINGER] The Kennedy player may add 3 issue support in any one issue. - Kennedy: +3 przewagi w każdej kwestii. a tu chciałbym się upewnić to chodzi o w sumie 3 czy do każdej kwesti 3.
[PRIME-TIME TELEVISION] - Player may add a total of 5 state support in any one region where that player has media support cubes, no more than 2 per state. - Gracz +5 poparcia w każdym regionie, gdzie ten gracz ma przewagę w mediach, nie więcej niż 2 w stanie. a tu "w każdym" czyli jeśli miałbym przewagę w 4 rejonach to w każdym po 5 czy w sume 5 a mam poprostu dostęp do tych rejonów?
[STATURE GAP] - The Kennedy player suffers -2 CP to all cards played as Positioning actions for the remainder of the turn, to a minimum value of 1 CP. a tego to nie rozumię bo nie umię się odnaleźć z Positioning actions?
Gdyby znalazł się chętny przeglądnąć resztę kart to chętnie prześlę i może ktoś wprowadzi jakieś poprawki. Karty tłumaczyłem z BGG bo gra dopiero do mnie nadjedzie.
[LATE RETURNS FROM COOK COUNTY] ELECTION DAY EVENT! On Election Day, the Kennedy player gains 5 support checks in Illinois. - W dniu wyborów, Kennedy +5 testów przewagi dla poparcia w Illinois. tu nie wiem czy aby napewno chodzi o wykonanie testów przewagi
[OPPOSITION RESEARCH] The Kennedy player reveals all cards in their hand. The Nixon player may then spend 3 CP. -Kennedy ujawnia wszystkie karty w swej ręce. Nixon może wtedy wydać 3 CP. tu nie rozumię, oglądam przeciwnikowi karty a potem odrzucam moją i zamiast 4 dostaję 3CP by jeszcze zagrać?
[PIERRE SALINGER] The Kennedy player may add 3 issue support in any one issue. - Kennedy: +3 przewagi w każdej kwestii. a tu chciałbym się upewnić to chodzi o w sumie 3 czy do każdej kwesti 3.
[PRIME-TIME TELEVISION] - Player may add a total of 5 state support in any one region where that player has media support cubes, no more than 2 per state. - Gracz +5 poparcia w każdym regionie, gdzie ten gracz ma przewagę w mediach, nie więcej niż 2 w stanie. a tu "w każdym" czyli jeśli miałbym przewagę w 4 rejonach to w każdym po 5 czy w sume 5 a mam poprostu dostęp do tych rejonów?
[STATURE GAP] - The Kennedy player suffers -2 CP to all cards played as Positioning actions for the remainder of the turn, to a minimum value of 1 CP. a tego to nie rozumię bo nie umię się odnaleźć z Positioning actions?
Gdyby znalazł się chętny przeglądnąć resztę kart to chętnie prześlę i może ktoś wprowadzi jakieś poprawki. Karty tłumaczyłem z BGG bo gra dopiero do mnie nadjedzie.
- Andy
Chodzi o wykonanie 5 testów przewagi w Illiois, czyli wylosowanie pięciu kostek.koksik111 pisze:[LATE RETURNS FROM COOK COUNTY] ELECTION DAY EVENT! On Election Day, the Kennedy player gains 5 support checks in Illinois. - W dniu wyborów, Kennedy +5 testów przewagi dla poparcia w Illinois. tu nie wiem czy aby napewno chodzi o wykonanie testów przewagi
Właśnie tak. Musisz ocenić, czy bardziej Ci się opłaca użyć 4CP, czy 3CP, ale dodatkowo obejrzeć rękę przeciwnika.[OPPOSITION RESEARCH] The Kennedy player reveals all cards in their hand. The Nixon player may then spend 3 CP. -Kennedy ujawnia wszystkie karty w swej ręce. Nixon może wtedy wydać 3 CP. tu nie rozumię, oglądam przeciwnikowi karty a potem odrzucam moją i zamiast 4 dostaję 3CP by jeszcze zagrać?
Ani tak, ani tak. 3 w JEDNEJ kwestii.[PIERRE SALINGER] The Kennedy player may add 3 issue support in any one issue. - Kennedy: +3 przewagi w każdej kwestii. a tu chciałbym się upewnić to chodzi o w sumie 3 czy do każdej kwesti 3.
Nie tak. Tylko w JEDNYM regionie z przewagą w mediach. Any one = jednym dowolnym. "W każdym" byłoby "in every region" albo "in each region".[PRIME-TIME TELEVISION] - Player may add a total of 5 state support in any one region where that player has media support cubes, no more than 2 per state. - Gracz +5 poparcia w każdym regionie, gdzie ten gracz ma przewagę w mediach, nie więcej niż 2 w stanie. a tu "w każdym" czyli jeśli miałbym przewagę w 4 rejonach to w każdym po 5 czy w sume 5 a mam poprostu dostęp do tych rejonów?
Positioning actions to zajmowanie stanowiska w kwestiach.[STATURE GAP] - The Kennedy player suffers -2 CP to all cards played as Positioning actions for the remainder of the turn, to a minimum value of 1 CP. a tego to nie rozumię bo nie umię się odnaleźć z Positioning actions?
Dzięki Andy za wyjaśnienie. Mam jeszcze pytanie odnośnie instrukcji, a raczej tego czego z niej nie wyczytałem.
Czy wydarzenia długotrwałe mogę umieszczać w dowolnej ilości, czy też może na miejscu na planszy dla wydarzeń długotrwałych mogą leżeć tylko po jednej karcie dla wydarzenia debaty, dnia wyborów i zapobiegawcze (kto pierwszy umieści ten leszy)?.
A kolejne pytanie dotyczy wydarzeń długotrwałych zapobiegawczych. Czy umieściwszy kartę tego typu leży i działa ona do końca gry czy też jest zdejmowana po zagraniu karty przed którą "chroni", że tak powiem po wykonaniu zadania,?
Czy wydarzenia długotrwałe mogę umieszczać w dowolnej ilości, czy też może na miejscu na planszy dla wydarzeń długotrwałych mogą leżeć tylko po jednej karcie dla wydarzenia debaty, dnia wyborów i zapobiegawcze (kto pierwszy umieści ten leszy)?.
A kolejne pytanie dotyczy wydarzeń długotrwałych zapobiegawczych. Czy umieściwszy kartę tego typu leży i działa ona do końca gry czy też jest zdejmowana po zagraniu karty przed którą "chroni", że tak powiem po wykonaniu zadania,?
- Andy
Nie ma ograniczeń w liczbie zagrywanych wydarzeń "długotrwałych". Instrukcja wyraźnie używa liczby mnogiej w odniesieniu do tych wydarzeń, a w przypadku dnia wyborów wręcz definiuje, że kolejność rozgrywania wydarzeń dnia wyborów określa posiadacz inicjatywy.koksik111 pisze:Czy wydarzenia długotrwałe mogę umieszczać w dowolnej ilości, czy też może na miejscu na planszy dla wydarzeń długotrwałych mogą leżeć tylko po jednej karcie dla wydarzenia debaty, dnia wyborów i zapobiegawcze (kto pierwszy umieści ten leszy)?.
Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale żeby trzymać się litery reguł: zagrane karty wydarzeń "pozostają w grze aż do jej zakończenia". Choć o wydarzeniach debaty napisano, że po jej zakończeniu "można usunąć je z gry" (nb. w angielskiej instrukcji tych słów nie ma).A kolejne pytanie dotyczy wydarzeń długotrwałych zapobiegawczych. Czy umieściwszy kartę tego typu leży i działa ona do końca gry czy też jest zdejmowana po zagraniu karty przed którą "chroni", że tak powiem po wykonaniu zadania,?
Poza tym niektóre wydarzenia zapobiegawcze stopują więcej niż jedno inne wydarzenie. Niech więc te karty leżą sobie w wyznaczonych miejscach - przecież to w niczym nie przeszkadza, prawda?

- mistrz_yon
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 253 times
- Kontakt:
Jedno pytnie: czy jesli karta grana jest dla zdarzenia i wynikiem jej jest umieszczanie kostki w odpowiednim stanie, to nadal stosuje sie zasade testu przewagi jesli przeciwnik tam dominuje?
- Andy
Test przewagi trzeba robić w stanie zdominowanym przez przeciwnika tylko w czasie prowadzenia kampanii w stanach. Zatem jeśli wydarzenie z karty daje ci kostki, umieszczasz je w stanie (najpierw oczywiście usuwając kostki przeciwnika) nie wykonując testu.
Ale uwaga! Jeśli wydarzenie zamiast kostek daje Ci punkty kampanii, a Ty je wydajesz na prowadzenie kampanii w stanach - testy obowiązują!
Ale uwaga! Jeśli wydarzenie zamiast kostek daje Ci punkty kampanii, a Ty je wydajesz na prowadzenie kampanii w stanach - testy obowiązują!
- Legun
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 204 times
Dla upewnienia - reklamówki wyborcze chronią Nixona przez skutkami karty "Szeroki Front
" (Hostile Press Corps), czyż nie?

Ostatnio zmieniony 12 lis 2008, 05:36 przez Legun, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
- Legun
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 204 times
Jestem po trzeciej partii (opiszę pewnie w odpowiednim dziale bo zrobiłem sobie odpowiednią dokumentację) i zacząłem się zastanawiać, czy w grze nie zyskałby nieco wymiar strategiczny, gdyby w pierwszym ruchu dobierać jedną kartę więcej, w ostatnim jedną mniej, zaś po drodze móc zawsze zostawić sobie jedną kartę z ręki na następną turę. Druga ewentualna opcja - za znacznik momentum można sobie wziąć "awansem" kartę z następnej tury. Co Wy na to?
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
- mistrz_yon
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 253 times
- Kontakt:
wlasnie zamowilem w amazon.co.uk:Odi pisze:Tematyka gry jest mało znana przeciętnemu Polakowi, dlatego potencjalnych współgraczy trzeba najpierw wprowadzić w klimat. Znalazłem co prawda kilka ciekawych stron (1 , 2 ,3), opisujących pokrótce wydarzenia kampanijne z 1960 roku, ale szukam kolejnych.
The Last Campaign
Mam pytanie odnośnie zasad. W danym stanie mogę miec więcej niż cztery znaczniki poparcia i nie ma żadnego górnego limitu, zgadza się?
Każdy w końcu kiedyś zaczyna...
Mam pewne wątpliwości co do zasad stąd pytanie. W rundzie 6 oraz 7 odkłada się dwie karty na dzień wyborów i tu rodzi się pytanie. Czy mogę odłożyć na dzień wyborów kartę przeciwnika (z jego symbolem), czy też może jest podobnie do dnia debaty i odłożona karta daje profity graczowi zgodnie z symbolem.
W dniu wyborów symbole kandydata na kartach nie mają znaczenia. Liczy się tylko odpowiadający jej stan.
Każdy w końcu kiedyś zaczyna...
Pytanie, które wynikło gdy rozmawiałem o TS: Czy wywołać niezagrane wydarzenie mogę z dowolnej karty czy jestem ograniczony do karty "uniwersalnej" i mojej, a może mogę wywołać wydarzenie tylko z karty mi przypisanej?.
Kontynując (czysto teoretyczne pytanie): czy mogę zagrać wydarzenie z symbolem przeciwnika? (myślę że w niektórych przypadkach mogłoby to być korzystne, np. wysłanie go na Florydę z regionu w którym akurat przejawiam zainteresowanie).
Kontynując (czysto teoretyczne pytanie): czy mogę zagrać wydarzenie z symbolem przeciwnika? (myślę że w niektórych przypadkach mogłoby to być korzystne, np. wysłanie go na Florydę z regionu w którym akurat przejawiam zainteresowanie).