Dominion (Donald X. Vaccarino)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Dominion
To ja mam pytanie do Szpiega - najpierw dobieramy karte, czy ja podgladamy?
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Bardzo dobre pytanie - właśnie zdałem sobie sprawę, że w moich 9 partiach nigdy nie kupiłem tej karty
- moje odczucie jest takie, że najpierw wykonujemy akcję opisaną tekstowo (czyli podglądanie) ale jeśli reguły nie mówią o tym wprost (pewnie sprawdzałeś i nie mówią
) to na podstawie samego opisu na karcie mogłoby być również na odwrót lub zależnie od decyzji zagrywającego (może to najciekawsza wersja - ja przynajmniej lubię gdy decyzji do podjęcia jest jak najwięcej
). 

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- skanna
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 22 times
O ile dobrze pamiętam, to szpieg daje możliwość podejrzenia i zachowania bądź odrzucenia karty. Tak więc logiczne, że najpierw podglądam i decyduję, czy wraca do wzięcia w następnej akcji/kolejce czy też discarduję, bo tylko rękę zaśmieci.
Edit: odpowiedź nie na temat, zapomniałam, że szpieg dodaje jedną kartę
Najpierw oczywiście.
Edit: odpowiedź nie na temat, zapomniałam, że szpieg dodaje jedną kartę

Ostatnio zmieniony 01 gru 2008, 08:52 przez skanna, łącznie zmieniany 1 raz.
offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
- Silent
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 9 times
Wg instrukcji wykonujemy akcje zawsze od góry do dołu, więc najpierw dobieramy potem podglądamy. Nawet jest to wyjaśnione w opisie szpiega na końcu instrukcji.
potwierdzam opinię silenta
przez masę pierwszych gier (w tym przez cała istebną) graliśmy źle - podglądając kartę przed dobraniem - w efekcie tego decydowalismy czy podejrzana karta zaraz trafi do nas na rękę czy zrzucimy ją a dobierzemy następną. na usprawiedliwienie - w istebnej nie mieliśmy instrukcji i to była nasza (nad)interpretacja. tak więc przepraszam mst, roberta i wszystkich innych którym namieszałem
jednak w instrukcji jest wyraźnie napisane - najpierw dociągamy kartę, potem dopiero podglądamy następną - tę która pojawi się jako pierwsza w następnym ruchu lub po zagraniu karty w rodzaju fosa, kowal, sala obrad itp.
gdyby były jescze jakiekolwiek wątpliwości - w ten sposób działa to na bsw - zagrywam szpiega i natychmiast dostaję nową kartę. dopiero potem mam okno z wierzchnimi kartami wszystklich graczy
c.b.d.u.
ps. silent, wkładaj te swoje biedne karty natychmiast w koszulki! jeszcze jeden pionek i będzie za późno!
przez masę pierwszych gier (w tym przez cała istebną) graliśmy źle - podglądając kartę przed dobraniem - w efekcie tego decydowalismy czy podejrzana karta zaraz trafi do nas na rękę czy zrzucimy ją a dobierzemy następną. na usprawiedliwienie - w istebnej nie mieliśmy instrukcji i to była nasza (nad)interpretacja. tak więc przepraszam mst, roberta i wszystkich innych którym namieszałem

jednak w instrukcji jest wyraźnie napisane - najpierw dociągamy kartę, potem dopiero podglądamy następną - tę która pojawi się jako pierwsza w następnym ruchu lub po zagraniu karty w rodzaju fosa, kowal, sala obrad itp.
gdyby były jescze jakiekolwiek wątpliwości - w ten sposób działa to na bsw - zagrywam szpiega i natychmiast dostaję nową kartę. dopiero potem mam okno z wierzchnimi kartami wszystklich graczy
c.b.d.u.

ps. silent, wkładaj te swoje biedne karty natychmiast w koszulki! jeszcze jeden pionek i będzie za późno!
są ludzie którzy nie chcą połknąć bakcyla planszówek
takim trzeba wpychać go do gardła
takim trzeba wpychać go do gardła
- Silent
Oczywiście tak zrobię, na szczęście gracze kart nie zniszczyli za co jestem im wdzięczny
. Nie spodziewałem się, że będzie tak dużo razy grane i będzie odkryciem i grą Pionka
(ups za dużo zdradziłem
)

Silent pisze:Oczywiście tak zrobię, na szczęście gracze kart nie zniszczyli za co jestem im wdzięczny. Nie spodziewałem się, że będzie tak dużo razy grane i będzie odkryciem i grą Pionka
(ups za dużo zdradziłem
)

- gath
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 12 times
Witam.
Przyznam, że nie grałem jeszcze w Dominion (i nie zagram dopóki nie kupię), ale mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest zasada pozyskania karty skarbu z 1 pieniążkiem? Bierzemy ją w fazie kupowania zamiast kupna innego budynku czy w inny sposób? Jest jakieś ograniczenie co do ilości na turę?
Pozdrawiam.
Przyznam, że nie grałem jeszcze w Dominion (i nie zagram dopóki nie kupię), ale mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest zasada pozyskania karty skarbu z 1 pieniążkiem? Bierzemy ją w fazie kupowania zamiast kupna innego budynku czy w inny sposób? Jest jakieś ograniczenie co do ilości na turę?
Pozdrawiam.
- Silent
Można wykonać jedną akcję kupowania, czyli albo kupujemy kartę akcji albo pieniądze albo punkty zwycięstwa. Za każdą zagraną kartę akcji, która dodaje +1 Buy mamy dodatkowe kupno karty. Co do monety o wartości 1 to jej koszt to 0, więc w zależności ile mamy akcji kupowania tyle możemy ich zakupić.
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
Dominion znowu dostępny w hobbicie, dodatkowo w planszomanii i wargamerze. I tylko popularny sklep na R ma info że pierwsza dostawa najprawdopodobniej 9 grudnia.
Dominion ciągle się pnie na BGG - zagraża już powoli Caylusowi
Dominion ciągle się pnie na BGG - zagraża już powoli Caylusowi
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Ja obstawiam, że to przez wybuchy na Słońcu.yosz pisze: Dominion ciągle się pnie na BGG - zagraża już powoli Caylusowi

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
Może wyjdę na głupka ale nie skumałem żartu. Jarku wyjaśnij pls.Geko pisze:Ja obstawiam, że to przez wybuchy na Słońcu.yosz pisze: Dominion ciągle się pnie na BGG - zagraża już powoli Caylusowi
- skanna
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 22 times
Filippos, a jak wytłumaczyć taki sukces tak średniej gry? Musi jakaś siła nadprzyrodzona działać 

offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
Sądzisz że po prostu o to chodziło? Może niepotrzebnie szukałem drugiego dna przyzwyczajony do wysokiego poziomu poczucia humoru Geko.skanna pisze:Filippos, a jak wytłumaczyć taki sukces tak średniej gry? Musi jakaś siła nadprzyrodzona działać
A Dominion jest grą znakomitą i wszyscy chyba wybaczamy tym, którzy nie potrafią dostrzec jego wielkości, nieprawdaż Commarades?

- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
ehhhh..... ja się muszę przyznać do czegoś ....... przez Filipa... i Pionek.. to ja nawet.. tak troszeczkę
polubiłem Dominion... nawet bardzo
polubiłem Dominion... nawet bardzo
ZnadPlanszy | YouTube
- Geko
Dokładnie o to mi chodziło. Coś musi być na rzeczyskanna pisze:Filippos, a jak wytłumaczyć taki sukces tak średniej gry? Musi jakaś siła nadprzyrodzona działać

Podejrzewam, że popularność Dominiona jest jaskółką zwiastującą nadchodzące problemy (serwery BGG już złapały bluesa)

http://www.dziennik.pl/swiat/article8363.ece
- Silent
Potwierdzam, gra jest znakomita
, im więcej się gra, tym odkrywa się coraz to nowe strategie i możliwości kart. Dawno żadna gra mnie tak nie wciągnęła 

- Geko
W każdej dobrej grze tak właśnie jest. Z tego mi wychodzi, że D. strasznie sztampowySilent pisze:im więcej się gra, tym odkrywa się coraz to nowe strategie i możliwości kart

Ale w Dominion nie tylko satelitów ale nawet marnego balonu czy lotni nie ma.Geko pisze:Podejrzewam, że popularność Dominiona jest jaskółką zwiastującą nadchodzące problemy (serwery BGG już złapały bluesa):

magazyn
magazyn
Artykuł o wybuchach mnie zauroczył. Gdyby potraktować go poważnie, aż dziw, że przeżyliśmy rok 2000. Skoro zmiany bieguna słońca są co 11 lat, a następne ma być w 2011 r. to już kilka razy za życia satelitów taką "katastrofę" przetrwaliśmy...
Obawiam się więc, że to nie wybuchy na Słońcu, ale jakaś zbiorowa hipnoza... której oczywiście sam uległem
Obawiam się więc, że to nie wybuchy na Słońcu, ale jakaś zbiorowa hipnoza... której oczywiście sam uległem

Cierpliwości - nie doceniasz przemysłu planszówkowego, który za niewielką opłatą zarzuci Cię niedługo dodatkowymi kartamimst pisze:Ale w Dominion nie tylko satelitów ale nawet marnego balonu czy lotni nie ma.Geko pisze:Podejrzewam, że popularność Dominiona jest jaskółką zwiastującą nadchodzące problemy (serwery BGG już złapały bluesa):

Na przykład kartą "Balon bojowy", którą będzie można przejąć lub zniszczyć Księstwa i Majątki przeciwników podobnie jak Złodziej postępuje z gotówką. Nawet Fosa przed nią nie obroni - antidotum będzie dopiero karta Kusza, którą jednak trzeba będzie kupić w kolejnym dodatku. 

magazyn
magazyn
Ogólnie Kusza to fajna karta będzie. Będzie się nią można obronić przed Milicją i Złodziejem (ale tylko wtedy gdy zostanie odkryta jako jedna z dwóch kart z decku, a nie zagrana z ręki). Będzie nią też można wyrzucić ze swojej talii niektórych pomocników (podobnie jak przy pomocy karty Kaplica). 

magazyn
magazyn
To prawda. Kusza to jedna z lepszych kart. Nie zapominaj też o tym, że Kusza wykładana łącznie z Milicją będzie zmniejszała liczbę kart przeciwników do 2. Pytanie tylko czy koszt 5 nie jest jednak zbyt wysoki. Choć oczywiście pozbycie się we właściwym momencie własnego biurokraty może być nie do przecenienia