Skoro to wydawca to będzie miał zapewne dostępne do wyczerpania nakładu.
On Mars (Vital Lacerda)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- detrytusek
- Has thanked: 505 times
- Been thanked: 1199 times
Re: On Mars (Vital Lacerda)
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- konrad.rymczak
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 48 times
- detrytusek
Trochę nie jarzę. Jak przedsprzedaż do końca KS skoro gra wychodzi w X. Przecież jak zamówię w IX to nie dostanę jej później.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- konrad.rymczak
- Been thanked: 48 times
Może cena wzrośnie. Obecna przedsprzedaż (wg FB Hobittów ) jest do końca kampanii.detrytusek pisze: ↑18 kwie 2019, 19:09 Trochę nie jarzę. Jak przedsprzedaż do końca KS skoro gra wychodzi w X. Przecież jak zamówię w IX to nie dostanę jej później.
Kupię: Eclipse 2nd - Galactic Counselor
- detrytusek
No może u nich tak ale przecież są jeszcze sklepy...nie wierzę, żeby nie zeszli poniżej 360.konrad.rymczak pisze: ↑18 kwie 2019, 19:15Może cena wzrośnie. Obecna przedsprzedaż (wg FB Hobittów ) jest do końca kampanii.detrytusek pisze: ↑18 kwie 2019, 19:09 Trochę nie jarzę. Jak przedsprzedaż do końca KS skoro gra wychodzi w X. Przecież jak zamówię w IX to nie dostanę jej później.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- detrytusek
Czyli 356...no nic mnie się śpieszy, zobaczymy co 3trolle powiedzą i inni. Nie sądzę by w Pl. cena potem podskoczyła.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
-
- Has thanked: 2 times
Jak się nie mylę, to cena teraz jest taka, ponieważ to będzie z KS exclusive, po kampanii ma być już do kupienia tylko wersja sklepowa - chyba gdzieś tak kiedyś pisali.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1103 times
Zawsze tak jest z grami Lacerdy. Po kampanii wyższa cena i brak KS upgrade pack w zestawie. Chociaż tu Hobbity pewnie zamówia coś na górkę.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
- detrytusek
Tyle tylko, że exclusivy z EGG bywały słabiutkie (Gallerist, Lisboa).
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 37 times
Czy ktoś wgryzał się w filmiki i instrukcję?
Niestety ostatnio dotarła do mnie troche smutna prawda, a może dopiero ją do siebie dopuściłem
Gry Lacerdy, mimo że świetne, wszystkie opierają się na tym samym schemacie. Ciężko mi to wytłumaczyć ale grając w lisbonę, gallerista czy vinhosa wiem że gram w grę jednego autora bo "budowa" gry jest podobona.
Podobnie działają akcje i bonusy z nimi związane
złożoność zależności jest też podobna
ciężar też jest podobny
Czy ktoś ma podobne odczucia?
Niestety ostatnio dotarła do mnie troche smutna prawda, a może dopiero ją do siebie dopuściłem

Gry Lacerdy, mimo że świetne, wszystkie opierają się na tym samym schemacie. Ciężko mi to wytłumaczyć ale grając w lisbonę, gallerista czy vinhosa wiem że gram w grę jednego autora bo "budowa" gry jest podobona.
ciężar też jest podobny
- detrytusek
Chyba, aż tak odważnie bym nie poszedł ale pewne podobieństwa widać. Oglądając filmik o Marsie zobaczyłem malutki wycinek Kanbana, taki sam Lizbony. W Lizbonie całkiem sporo jest Gallerista. Jednak w każdej jest coś nowego też. Nie mam absolutnie odczucia, że gram w tę samą grę w wersji 2.0.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
-
- Has thanked: 1033 times
- Been thanked: 662 times
Ja grając w gry Lacerdy czuję jego "rękę" ale każda z gier jest dla mnie różna. Absolutnie to nie są kalki. Wracając do KS On Mars. Myslę, że cena Hobbitów jest bardzo dobra i nie sądzę, że sklepy będą sprzedawać taniej wersję KS. Wszystkie ostatnie gry Lacerdy które kupiłem w przedsprzedaży (KS) były później droższe.
- brazylianwisnia
Powiedzlabym że taka sama jest budowa akcji - one - twoAkitaInu pisze: ↑19 kwie 2019, 08:57 Czy ktoś wgryzał się w filmiki i instrukcję?
Niestety ostatnio dotarła do mnie troche smutna prawda, a może dopiero ją do siebie dopuściłem![]()
ciężar też jest podobny
Robisz akcje główna i dodatkowa przy okazji uruchamiając różne bonusy. To jest podobne ale wokół tego są na tyle różne mechaniki że są to dla mnie różne gry. Czuć w nich rękę autora ale tylko tyle
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
- brazylianwisnia
Taka jest filozofia EGG żeby gry w sprzedaży były droższe niż na KS więc to niemal pewnik że trzeba kupić teraz albo wcale. Może trolle będą miec za 350zl po znizkach.buhaj pisze: ↑19 kwie 2019, 09:26 Ja grając w gry Lacerdy czuję jego "rękę" ale każda z gier jest dla mnie różna. Absolutnie to nie są kalki. Wracając do KS On Mars. Myslę, że cena Hobbitów jest bardzo dobra i nie sądzę, że sklepy będą sprzedawać taniej wersję KS. Wszystkie ostatnie gry Lacerdy które kupiłem w przedsprzedaży (KS) były później droższe.
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 1 time
Czyli kupiłeś też Escape Plan pewnie. Przepraszam, że w wątku On Mars, ale co sądzisz o Escape Plan? To jedyna gra Lacerdy poza CO2 której nie mam, ale mocno się waham czy ją kupić. W Hobbitach cena 450 zł.buhaj pisze: ↑19 kwie 2019, 09:26 Ja grając w gry Lacerdy czuję jego "rękę" ale każda z gier jest dla mnie różna. Absolutnie to nie są kalki. Wracając do KS On Mars. Myslę, że cena Hobbitów jest bardzo dobra i nie sądzę, że sklepy będą sprzedawać taniej wersję KS. Wszystkie ostatnie gry Lacerdy które kupiłem w przedsprzedaży (KS) były później droższe.
- Pan_K
- Has thanked: 214 times
- Been thanked: 182 times
Może poczekaj, aż gra dotrze do ludzi. Mało kto już w nią grał. A w Polsce chyba jeszcze nikt - ze zwykłych śmiertelników przynajmniej.pan_slaw pisze: ↑19 kwie 2019, 09:41Czyli kupiłeś też Escape Plan pewnie. Przepraszam, że w wątku On Mars, ale co sądzisz o Escape Plan? To jedyna gra Lacerdy poza CO2 której nie mam, ale mocno się waham czy ją kupić. W Hobbitach cena 450 zł.buhaj pisze: ↑19 kwie 2019, 09:26 Ja grając w gry Lacerdy czuję jego "rękę" ale każda z gier jest dla mnie różna. Absolutnie to nie są kalki. Wracając do KS On Mars. Myslę, że cena Hobbitów jest bardzo dobra i nie sądzę, że sklepy będą sprzedawać taniej wersję KS. Wszystkie ostatnie gry Lacerdy które kupiłem w przedsprzedaży (KS) były później droższe.
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
- Ardel12
- Has thanked: 1373 times
- Been thanked: 2893 times
Obejrzałem filmik rahdo, w 30 minut moim zdaniem pokazał tylko mini wycinek tej gry.
Co mi się spodobało:
- świetna mechanika z dostępem do akcji w zależności od tego gdzie się znajdujemy,
- większa interakcja między graczami -> używanie technologii innych graczy,
- w końcu nie są to pastele, gra prezentuje się bardzo klimatycznie,
- możliwość wielekrotnego odpalenia jednej akcji w jednym ruchu,
- ogrom możliwości, ale jesteśmy nakierowywani na konkretną taktykę/obszar (brakowało mi tego w lisboa, gdzie nie było takiego wyznacznika)
- zapowiedziany dodatek coop na 2020 (szkoda, że nie od razu)
A co nie:
- piaskownica potrafi przytłoczyć (Lisboa),
- wykorzystanie znanych mechanik(executive actions),
- na półce nie mam miejsca
Nie wiele tego, jeszcze nie miałem czasu przeczytać zasad, czy też obejrzeć pełnej partii. Święta sie przydadzą
Dodatki z KS ogólnie całkowicie zbędne. Ot ulepszone meple, wystawki na karty i inne graficzne zmiany. Brak dodatków wpływajacych na sam gameplay.
Na razie najlepsza oferta jest w planszostrefie, wersja ENG.
Co mi się spodobało:
- świetna mechanika z dostępem do akcji w zależności od tego gdzie się znajdujemy,
- większa interakcja między graczami -> używanie technologii innych graczy,
- w końcu nie są to pastele, gra prezentuje się bardzo klimatycznie,
- możliwość wielekrotnego odpalenia jednej akcji w jednym ruchu,
- ogrom możliwości, ale jesteśmy nakierowywani na konkretną taktykę/obszar (brakowało mi tego w lisboa, gdzie nie było takiego wyznacznika)
- zapowiedziany dodatek coop na 2020 (szkoda, że nie od razu)
A co nie:
- piaskownica potrafi przytłoczyć (Lisboa),
- wykorzystanie znanych mechanik(executive actions),
- na półce nie mam miejsca

Nie wiele tego, jeszcze nie miałem czasu przeczytać zasad, czy też obejrzeć pełnej partii. Święta sie przydadzą

Dodatki z KS ogólnie całkowicie zbędne. Ot ulepszone meple, wystawki na karty i inne graficzne zmiany. Brak dodatków wpływajacych na sam gameplay.
Na razie najlepsza oferta jest w planszostrefie, wersja ENG.
-
- Has thanked: 1033 times
- Been thanked: 662 times
Jeszcze do mnie nie dotarła. Znam jednak instrukcję i obejrzałem dwie relacje z rozgrywek. Jest to moim zdaniem średnio- ciężka gra. Bardzo klimatyczna jak na euro. Mnie się będzie podobac ale kilka reguł wzbudza kontrowersje a podejrzewam może nawet frustrować. Otóż aby w ogóle być "liczonym" (nie przegrać) należy opuścić z łupem miasto (taki cel gry). Sęk w tym, ze pierwsza osoba opuszcza za darmo a każda następna musi za to zapłacić wcale nie małe pieniądze (z ręki). Plus każdy kto jeszcze chce zrobic jakies akcje w mieście musi za to też płacić. Już widzę oczami wyobraźni jak ktoś kto gra 2,5 godziny nie ucieka z miasta bo braknie mu 5 kasy (albo jeszcze mniej)pan_slaw pisze: ↑19 kwie 2019, 09:41Czyli kupiłeś też Escape Plan pewnie. Przepraszam, że w wątku On Mars, ale co sądzisz o Escape Plan? To jedyna gra Lacerdy poza CO2 której nie mam, ale mocno się waham czy ją kupić. W Hobbitach cena 450 zł.buhaj pisze: ↑19 kwie 2019, 09:26 Ja grając w gry Lacerdy czuję jego "rękę" ale każda z gier jest dla mnie różna. Absolutnie to nie są kalki. Wracając do KS On Mars. Myslę, że cena Hobbitów jest bardzo dobra i nie sądzę, że sklepy będą sprzedawać taniej wersję KS. Wszystkie ostatnie gry Lacerdy które kupiłem w przedsprzedaży (KS) były później droższe.

- elayeth
- Been thanked: 196 times
Też mam takie odczucia. Moim zdaniem Vitala wyróżnia kilka cech, ale te mi przychodzą pierwsze na myśl:AkitaInu pisze: ↑19 kwie 2019, 08:57 Gry Lacerdy, mimo że świetne, wszystkie opierają się na tym samym schemacie. Ciężko mi to wytłumaczyć ale grając w lisbonę, gallerista czy vinhosa wiem że gram w grę jednego autora bo "budowa" gry jest podobona.
ciężar też jest podobny
1. Duże przywiązanie do tematu. Vital kiedyś opowiadał, że najpierw wymyśla temat, a później dokleja mechaniki. Te mechaniki muszą być tematyczne. Mam wrażenie, że to wymusza pewien typ gier.... gier złożonych, nie do końca eleganckich. Jednak dzięki pieczołowicie przeprowadzonemu procesowi testowania, mechaniki zgrabnie się przeplatają.
2. Duża sandbox'owość. W jego grach mamy sporo opcji (akcji) do wyboru i możliwości obrania różnych strategii... choć pod koniec gry, gracze często walczą o te same bonusy, by zdobyć jak najwięcej punktów.
3. Względnie niska interakcja, co mi odpowiada. Bardzo dobrze wyważona (imo) interakcja między graczami i w każdej grze nieco inaczej zaimplementowana. Gracze sobie coś tam podbierają, coś blokują, w czymś przeszkadzają. Jednak Vital daje nam dużo możliwości pocieszenia, które są często niewiele gorsze niż podebrana akcja/meeple czy coś tam. Lubię to, bo nie cierpię tz. "swingy" gier, w których podebrana akcja/kafel potrafi mocno namieszać, jak np: w Keyflower. Jego gry przypominają mi to trochę gry typu: Uczta dla Odyna lub Le Havre.
5. Duża złożoność. Wynika moim zdaniem z dużej ilości unikatowych akcji, a ta unikatowość z chęci zachowania tematyczności tych akcji. Widać to w każdej jego grze (to co piszecie wyżej o akcjach głównych i dodatkowych). Dla mnie to w sumie zaleta bo lubię grać intuicyjnie. Paradoksalnie im trudniejsza gra tym trudniej zaplanować kilka tur do przodu.
6. Świetnie napisane instrukcje.
On Mars zamówiony.

- ghostdog
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 2 times
https://www.youtube.com/watch?v=zqxwzgb4xME
Gdyby kogoś interesował playthrough.
Gdyby kogoś interesował playthrough.
"Obydwaj pochodzimy ze starożytnych plemion Obydwaj jesteśmy już na wymarciu Wszystko wokół nas zmienia się....."
moja lista
http://boardgamegeek.com/collection/use ... own=1&ff=1
moja lista
http://boardgamegeek.com/collection/use ... own=1&ff=1
- brazylianwisnia
Pewnie tak. Jest dużo bardziej skomplikowana i rozbudowana od TM przez co dojdą jeszcze przestoje na analize.
- detrytusek
ale za to jak to u V. kołderka jest króciutka co skraca rozgrywkę. Wszystkie jego dotychczasowe gry to standardowe 1,5h na 2-3 graczy.
Wątek sprzedażowy
Wątek sprzedażowy
- lotheg
- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 276 times
Najczęściej gram w pełnym składzie i przy graczach znających grę, ale jednocześnie znających dobrze, przez co myślących nad strategią i taktyką, czas gry wynosi:detrytusek pisze: ↑19 kwie 2019, 22:58 ale za to jak to u V. kołderka jest króciutka co skraca rozgrywkę. Wszystkie jego dotychczasowe gry to standardowe 1,5h na 2-3 graczy.
Vinhos - 4,5-5 h
Kanban - 3-3,5 h
Gallerist - 3,5-4 h
CO2 - 2,5-3,5 h
Więc raczej trochę dłużej. Ale to podkreślam, że przy 4 osobach.
Kanban to najlepszy Vital, a Trajan jest lepszy od Zamków.
Wishlista
Wishlista
Spoiler: