Mixthoor pisze: ↑05 lip 2019, 08:34
To jest kluczowe. Miałem szanse wygrać, natomiast po opisanej Fazie Wydarzenia dołożyłem intruza do mojego pomieszczenia, ubiłem bestię, lecz nie zdążyłem wystrzelić się w kapsule ratunkowej.
Twój błąd

Na pocieszenie przypominam, że wsiadając do kapsuły rzucasz na szmery jeszcze raz. W tej sytuacji jest duża szansa, że pojawi się intruz (który blokuje możliwość wejścia), więc pewnie na jedno by wyszło - statystycznie lepiej jak pojawił się podczas ruchu, bo wtedy jak go zabiłeś, to masz czyste korytarze i wejście do kapsuły masz zagwarantowane

Jeśli byś go nie dodał, tylko próbował wejść, to miałbyś 20% na sukces, a w razie braku sukcesu straciłbyś jeszcze więcej czasu na pokonanie go i kolejną próbę.
Innymi słowy, jeśli ta jedna tura miała tak duże znaczenie, to byłeś niemal skazany na porażkę
Maniake pisze: ↑05 lip 2019, 08:41
Mam pytanie o kartę przedmiotów alkohol, w ostatniej rozgrywce podzieliła ona grupę.
Karta mówi że sprawdzam kartę skazenia i ja odrzucam. Jeśli widnieje na niej napis zarażenia to biorę kartę akcji skażenia. Jeśli nie jestem zarazony to ok wszystko wiadomo. Ale jak na karcie skażenia widnieje napis zarażenie to ją też odrzucam i biorę nowa? Czy mam ją zostawić, dorzucić larwe i dobrać dodatkowa kartę skażenia?
Te zakażenia to muszę jeszcze rozpracować do końca, ale wydaje mi się że w przypadku odkrycia "skażenia" - wymieniasz ją na inną (nie wiadomo czy skażoną czy nie). Na karcie chyba nie ma chyba informacji o tym, że przeprowadzasz procedurę "skażenia" (to właśnie "procedura skażenia" generuje larwę), a tekst na kartach ma priorytet nad zapisami ogólnymi z instrukcji.
W innej sytuacji karta alkoholu byłaby trochę beznadziejna - bo słabsza od karty odpoczynku, którą ma każda postać i która pozwala pozbyć się kilku kart jednak ryzykując rozwojem larwy.