Nie, nie mogą, jest tylko jedno miejsce na budowanie sprzętu więc jednocześnie dwie postacie nie mogą tej akcji wykonywać
This War of Mine - zasady, wątpliwości
- Edwardo
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 20 times
Re: This War of Mine
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl
Mam pytanie, choć dla mnie jest oczywiste. Czy tylko ja ani razu nie zmieściłem się w opisanym czasie gry (2h) nawet gdy nie skończyłem rozgrywki? Tu chyba twórcy mocno oszukali...chyba że jest jakiś sposób by 10 dni gry przerobić w 2h czasu (nie biorę pod uwagę pomijania każdej wyprawy).
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
Myślę, że po prostu chodzi tu o scenariusze.Te są nieco szybsze, bo gracze startują gdzieś w połowie rozgrywki.
Bardzo wątpię, bo scenariusz wiecznej nocy dubluje przecież najdłuższa fazę gry, więc tym bardziej wydłuża rozgrywkę...
Podłączam się pod pytanie: "załóżmy, że gram czterema postaciami. W nocy podczas wyprawy dwie z nich giną. O świcie wykonuję rzut kością na empatię. No i właśnie: ile razy rzucam? Cztery: 2 (bo dwie zmarłe postaci) x 2 (po razowi za każda, która przeżyła)? Czy może dwa razy: po razowi za każdą ze zmarłych, rzut za zmarła postac dotyczy na raz obu żyjących?
Czy może raz: jeden wspólny rzut za dwie zmarłe postaci i zarazem wspólny dla tych, które przeżyły?". To ile ma być tych rzutów? Rzut jest wspólny dla żywych postaci, ale czy rzuca się za każda zmarłą osobno czy jeden rzut hurtem za wszystkie?
I dalej: skąd się pozyskuje psa lub kota?
Czy może raz: jeden wspólny rzut za dwie zmarłe postaci i zarazem wspólny dla tych, które przeżyły?". To ile ma być tych rzutów? Rzut jest wspólny dla żywych postaci, ale czy rzuca się za każda zmarłą osobno czy jeden rzut hurtem za wszystkie?
I dalej: skąd się pozyskuje psa lub kota?
- Edwardo
Psa i kota można spotkać i pozyskać w wyniku przygody ze skryptu. Można również dokupić dodatek "Opowieści ze zniszczonego miasta" gdzie jest karta i figurka kota i/lub dodatek "Czas oblężenia" (dopiero będzie wydany) gdzie jest pies.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2020, 17:05 przez Edwardo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Edwardo
Bez względu na to ile postaci zginęło wykonujesz tylko jeden rzut i porównujesz wynik z empatią każdej żyjącej postaciKonyves pisze: ↑24 lut 2020, 16:22 Podłączam się pod pytanie: "załóżmy, że gram czterema postaciami. W nocy podczas wyprawy dwie z nich giną. O świcie wykonuję rzut kością na empatię. No i właśnie: ile razy rzucam? Cztery: 2 (bo dwie zmarłe postaci) x 2 (po razowi za każda, która przeżyła)? Czy może dwa razy: po razowi za każdą ze zmarłych, rzut za zmarła postac dotyczy na raz obu żyjących?
-
- Has thanked: 1 time
Czesc ktos mi powie kiedy i w jaki sposób wykorzystać na kartach postaci ich charakter a, b, c ??
- vikingowa
- Has thanked: 463 times
- Been thanked: 326 times
-
Aaaaa no to takie buty =) bo ja tak siedzialem i gralem poranek zmierzch i doszedlem do wyprawy i czytalem i o jednym i o drugim a na to nie trafilem i juz wiem dlaczego hehe dzieki za oswiecenie hihi dzisiaj kolejne podejscie jak synek spać pójdzie 

-
A jak sie ma sprawa z leczeniem ran czy rzeczywiscie jest tez az takie losowe ze przydzielony specefik czy to lek czy lek ziolowy lub bandarz do postaci po odczytaniu karty losu leczy tylko tym wlasnie wymienionym przedmiotem a reszta laduje w koszu? Bo mialem taka sytuacje ze dalem tym moim cywilom leki i leki ziolowe a na karcie byl bandarz i co dupa blada nikt sie nie wyleczyl a te rzeczy co przydzielilem musialem usunac z gry ?! Czy to inaczej jakos ma byc niz robię?
- vikingowa
- Has thanked: 463 times
- Been thanked: 326 times
Zostawiasz wszystko na kartach postaci dopóki karta losu nie powie co i czy w ogóle z nimi zrobić. Mogą tam leżeć nawet parę dni.
Pytanie o moduł rolnicy, czy skrypt w tym module jest tylko używany w momencie wylosowania z talii towarów karty "zderzenie z rzeczywistością" oraz w momencie kiedy żeton tolerancji "zjedzie" do 0? Czy może za każdym razem gdy kończymy wizytę na rynku zgodnie z poleceniem jak na fotce? Chyba czegoś nie zrozumiałem lub źle interpretuje
w przypadku bycia "grzecznym" na targu możliwość "trafienia" na skrypt graniczy z cudem.

- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
Niestety, tak właśnie jest.... 
Bez hołm rulesów nie pokorzystasz sobie ze skryptów

Bez hołm rulesów nie pokorzystasz sobie ze skryptów
Mam pytanie co do zasady "Śmierć pośród nas" rozgrywanej w fazie Świtu. Wykonuję rzut NA KONIEC FAZY ŚWITU w sytuacji, gdy OD POPRZEDNIEJ FAZY ŚWITU do tego momentu jakaś postać zmarła. Co w takiej sytuacji:
1) postać umiera na wyprawie
2) pod koniec fazy świtu wykonuje rzut
3) na skutek rzutu kolejna postać umiera
4) czy w kolejnej fazie świtu wykonuje ponownie rzut w związku ze śmiercią postaci w pkt 3 ? Zasada mówi, że mam wykonać rzut w sytuacji gdy śmierć nastąpiła OD POPRZEDNIEJ FAZY ŚWITU. Pytanie czy od jakiego dokładnie momentu ? Czy od rozpoczącenia tej fazy czy od jej zakończenia ? Zdaje mi się, że nie powinienem rzucać, bo mógłby powstać niebezpieczny łańcuszek zagłady

1) postać umiera na wyprawie
2) pod koniec fazy świtu wykonuje rzut
3) na skutek rzutu kolejna postać umiera
4) czy w kolejnej fazie świtu wykonuje ponownie rzut w związku ze śmiercią postaci w pkt 3 ? Zasada mówi, że mam wykonać rzut w sytuacji gdy śmierć nastąpiła OD POPRZEDNIEJ FAZY ŚWITU. Pytanie czy od jakiego dokładnie momentu ? Czy od rozpoczącenia tej fazy czy od jej zakończenia ? Zdaje mi się, że nie powinienem rzucać, bo mógłby powstać niebezpieczny łańcuszek zagłady

Re: This War of Mine: The Board Game (M. Oracz, J. Wiśniewski)
witam mam pewien problem , dzis rozegralem pierwsze dni w this war of mine i napotkalem pewien problem przy ktorym nie wiem jak sie zachowac.
Umarly mi 2 postacie lecz na planszy jest miejsce nazwane "na zewnatrz" i w tym miejscu moge "zrekrutowac" kolejna postac tutaj pojawia moj problem
skoro majac 3 postacie zywe jestem w stanie zrekrutowac tylko jedna postac bo na tyle pozwalaja mi zasady to przy 2 martwych postaciach z trzech
ile moge zrekrutowac postaci ? moge zrekrutowac tylko jedna postac ? czy przez cala gre w nieskonczonosc moge dobierac sobie nowe postacie ?
Umarly mi 2 postacie lecz na planszy jest miejsce nazwane "na zewnatrz" i w tym miejscu moge "zrekrutowac" kolejna postac tutaj pojawia moj problem
skoro majac 3 postacie zywe jestem w stanie zrekrutowac tylko jedna postac bo na tyle pozwalaja mi zasady to przy 2 martwych postaciach z trzech
ile moge zrekrutowac postaci ? moge zrekrutowac tylko jedna postac ? czy przez cala gre w nieskonczonosc moge dobierac sobie nowe postacie ?
Re: This War of Mine: The Board Game (M. Oracz, J. Wiśniewski)
Witam ,xorn4 pisze: ↑13 kwie 2020, 02:46 witam mam pewien problem , dzis rozegralem pierwsze dni w this war of mine i napotkalem pewien problem przy ktorym nie wiem jak sie zachowac.
Max możesz posiadać 4 postacie, a więc w Twoim wypadku możesz zrekrutować 3 postacie. Oczywiście nie naraz, 1 akcja: 1 postać.
Jedynie warunkiem wygrania gry jest posiadanie przynajmniej jednej postaci z początkowej grupy.

-
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 82 times
- Edwardo
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, mea culpa!
- Tomzaq
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 106 times
Trzy pytania:
1. Czy można w fazie akcji dziennych wysłać do łóżka kolesia, który ma 3 czarne kropki na żetonie stanu, żeby odpoczął? Czy musi czekać do wieczora? Na chłopski rozum nie ma siły pracować, ale co mu szkodzi odpocząć? Z drugiej strony na karcie łóżka widnieje akcja, a koleś akcji nie może wykonać.
2. Taka sytuacja: wdajemy się w bitwę podczas wyprawy, żeby uratować jakąś gwałconą babkę, ale niestety dostajemy wciry i musimy uciekać. Skrypt mówi, że po walce trzeba odczytać inny skrypt. I tu niespodzianka: nowy skrypt mówi, że dostajemy mnóstwo nagród (chyba wszystko to co ci gwałcący mieli ze sobą). Na logikę nic nam się nie należy bo uciekliśmy w popłochu, a laski nie uratowaliśmy. No chyba, że ucieczka nie jest stanem "po walce" i nie należało go czytać. Sam ne wiem
3. Czy można zjeść żarcie wcześniej, przed fazą karmienia? Znalazłem na wyprawie żarcie to się nażrę bo akurat jestem głodny, wydaje się logiczne.
1. Czy można w fazie akcji dziennych wysłać do łóżka kolesia, który ma 3 czarne kropki na żetonie stanu, żeby odpoczął? Czy musi czekać do wieczora? Na chłopski rozum nie ma siły pracować, ale co mu szkodzi odpocząć? Z drugiej strony na karcie łóżka widnieje akcja, a koleś akcji nie może wykonać.
2. Taka sytuacja: wdajemy się w bitwę podczas wyprawy, żeby uratować jakąś gwałconą babkę, ale niestety dostajemy wciry i musimy uciekać. Skrypt mówi, że po walce trzeba odczytać inny skrypt. I tu niespodzianka: nowy skrypt mówi, że dostajemy mnóstwo nagród (chyba wszystko to co ci gwałcący mieli ze sobą). Na logikę nic nam się nie należy bo uciekliśmy w popłochu, a laski nie uratowaliśmy. No chyba, że ucieczka nie jest stanem "po walce" i nie należało go czytać. Sam ne wiem
3. Czy można zjeść żarcie wcześniej, przed fazą karmienia? Znalazłem na wyprawie żarcie to się nażrę bo akurat jestem głodny, wydaje się logiczne.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2020, 22:08 przez Tomzaq, łącznie zmieniany 2 razy.
Who is John Galt?
Posiadam
Posiadam
-
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 82 times
Hej,Tomzaq pisze: ↑14 maja 2020, 21:23 Dwa pytania:
1. Odpoczynek w łóżku w fazie akcji dziennych to akcja, wiec masz rację, pozostaje czekać na noc.
2. Osobiście nie trafiłem na ten skrypt, ale jeśli to numer 191 to rzuć okiem na erratę http://galakta.pl/download/TWOM_FAQ_PL.pdf
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
3. Jeść można w dowolnym momencie.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)