Ten post przeznaczony jest do doświadczonych graczy, którzy będą w stanie udzielić mi rad lub po prostu pomóc. Ostrzegam, że post ten może zawierać spoilery!
Gloomhaven mam od kilku miesięcy i zdążyłem już przejść koło 20 scenariuszy i jak na razie nie idzie to za dobrze... Gram w tę grę solo i niestety powoduje u mnie więcej frustracji niż przyjemności.
Po pierwsze grę rozkładam w około pół godziny co jest czasem strasznie długim i mnie denerwuje, szczególnie że większość moich rozgrywek w tę grę również tyle trwa, tak więc rozłożenie i złożenie tej gry zajmuje mi zwykle więcej czasu niż sama gra.
Po drugie gra jest trudna sama w sobie, a na solo jeszcze bardziej podnosi się poziom trudności. Co gorsza spotkałem się z wieloma scenariuszami, które są niezbilansowane albo po prostu niemożliwe do przejścia (ich przejście graniczy z cudem). Jestem więc bardzo zdenerwowany, gdy po raz kolejny podchodzę do tego samego scenariusza i liczę na cud, że akurat tym razem karty potworów ułożą się tak, że akurat wygram.
Po trzecie grając solo mam za dużo na głowie. Wszystkie aktywacje potworów, efekty scenariuszy i jeszcze kontrolowanie przynajmniej 2 bohaterów jednocześnie. Zamiast skupić się na przyjemnej i iście erpegowej rozgrywce staram się ogarnąć, czy każda postać wykonała swój ruch, efekty zostały odpowiednio aktywowane itp. Przez to tura moich postaci idzie na drugi plan i praktycznie już nie gram w tę grę tylko zagrywa dwie karty z ręki, które w tej sytuacji najlepiej zadziałają. Rozgrywka dużo traci, bo w pewnym momencie mam już dość i zamiast planować dalsze ruch i skupiać się na turach postaci, chce jedynie ukończyć scenariusz i robię dużo błędów podczas ich tury, przez co też czasami przegrywam.
Chciałbym już z góry podziękować każdemu, kto przeczyta ten post i szczególnie tym, którzy dadzą mi jakieś pomocne rady. Gra planszowa powinna być przyjemnością, a nie frustracją, dlatego też smutno mi, że tak wygląda moja gra w Gloomhaven, szczególnie że uwielbiam gry rpg, dungeon crawler i gry fantasy tego typu.
Czekam na wasze rady.
Wiem, że gra zyskuje kiedy gra się w więcej graczy, może aplikacja jest w stanie mi pomóc (przynajmniej skracając czas rozkładania gry) albo powinienem stosować jakiegoś homerula?
Dzięki za każdy komentarz i pomoc. Miłe również będą komentarze innych osób, które też mają, miały podobne problemy, może w tym wypadku ja będę mógł pomóc

.