Coś nie ten tego chybaBGG pisze:Error: This link has expired or is invalid. Please go back to the file page for a fresh link.

Czy ktoś może się orientuje czy są jakieś zmiany w zasadach w stosunku do starej wersji?
Coś nie ten tego chybaBGG pisze:Error: This link has expired or is invalid. Please go back to the file page for a fresh link.
Są jakieś dziwne krzaczki w tekście z prawej strony np. w słowie "Jeśli" J jest krzaczkiem. Małe j jest OK.
Jestem zrozpaczony zmianami w grze. Są chyba 3, które lubię, z prawie tuzinem, które usuwają jedne z najlepszych „trudnych decyzji” w grze. Mówiłem o tym trochę w podcastie Game Brain,
ale tutaj jest trochę więcej szczegółów.
Nie ograniczając liczby głosów do 50, dzieje się kilka rzeczy:
1. Koalicje zmienią się z powszechnych na rzadkie. Tworzenie koalicji i zarządzanie nimi jest kluczową przestrzenią decyzyjną w grze, silnym elementem negocjacji i niezwykle interaktywną funkcją.
2. Zdolność do potencjalnego wymuszenia koalicji dała wielką siłę do zarządzania twoim programem partii. Zamiast po prostu dopasować go do wyborów, musisz mieć oko na inne partie i ich programy. Już nie.
3. Wygrane „o włos” stają się wyjątkowo rzadkie, przez co zamienianie licytacji o kolejność zamienia się w łagodny wyścig o pierwsze miejsce. Przy maksymalnej liczbie głosów wynoszącej 50, zwycięzcą wyborów był ostatni gracz, który tam dotarł (z wyjątkiem koalicji). W tym scenariuszu było 4-5 świetnych rzeczy z bycia ostatnim i 2-3 świetnych z bycia pierwszym. To była bardzo ważna dycyzja przy tych wyborach, gdy trzeba było zdecydować, czy największą przewagę da bycie pierwszym czy ostatnim.
I to nie wszystko. Weźmy na przykład sondaże. Bardzo podoba mi się pomysł, że sondaże pozwalają rzucić okiem na to, co jest pod spodem, ale zasada, że jeśli publikujesz, musisz zrobić własny dobry wynik i oba złe wyniki? Straszny. Co stało się z trudnymi wyborami? Negocjacja? Wybór trendów, które należy przenieść, był świetną okazją do negocjacji. Już nie.
I wreszcie (nie w rzeczywistości, ale ostatni problem, który tu poruszę), eliminując planszę opniii narodowej i zastępując ją kilkoma punktami za wygrane wybory, osłabiono przestrzeń decyzyjną na koniec gry. Die Macher to gra o programach politycznych partii. Kiedyś dostosowywanie ich było ciągłą walką. Czy zmierzasz w kierunku obecnych wyborów? W kierunku następnych? W stronę partii, którą chcesz zmusić do koalicji? CZY przesuwasz go w kierunku opinii narodowej, która będzie istotnym elementem punktacji końcowej? Trudne, chrupiącedecyzje, tutaj praktycznie wyeliminowane. Wystarczy martwić się opiniami wyborczymi. Jak napisano, nie przejmuję się programami innych graczy, ponieważ koalicje będą dość rzadkie.
Podsumowując? Nowe zasady nie ułatwiają gry. Różnica między czasem nauczania nowych zasad przez Edwarda a czasem moich starych zasad wynosi 10 minut.
Ale co zostało utracone w wyniku tego uproszczenia? Trudne decyzje dotyczące licytacji pierwszego gracza, dostosowania programu partii, umieszczania członków gabinetu cieni z żetonami koalicji,
zmiany opinii publicznej, tworzenia koalicji, wygrywania sondaży, przenoszenia opnii publicznej do opinii narodowej ... wszystko osłabione lub całkowicie usunięte.
To dużo przestrzeni decyzyjnej zastąpionej przez „licytujesz pierwszy”, „tworzysz koalicję z tym, kto ma najwięcej poparcia” „musisz opublikować swój wynik i dwa negatywne wyniki”.
To gra, która gra tobą i naprawdę mi się to nie podoba.
4 osobowa partia w 2-2.5h? Byłoby super!
Tę
U mnie dokładnie to samokisiel365 pisze: ↑07 maja 2020, 15:39 Miałem się powstrzymać przed zakupem ale obejrzałem rozgrywkę i się nie udało. Czy ta wersja jest rzeczywiście tak różna od poprzednich, że warto dorwać starą edycję?
W ogóle jestem w szoku, że ktoś się zdecydował na polskie wydanie gry o takiej ciężkości. Kudos Portal.
Myślę że informuje jaki ci dana karta daje mnożnik w najbliższych wyborach.