Czy ktoś wie czy są jakieś dodatki fanowskie do this war of mine, jeśli tak to gdzie mogę je znaleźć?
Jak najbardziej tak
Patrz: skrypt 155.Hh453 pisze: ↑30 wrz 2020, 12:20 Hej, na bgg ściągnąłem takji skrócony opis zasad po polsku, i jest tam napisane:I tu pytanie skąd to wiadomo, nigdzie ani w instrukcji ani w FAQ nie ma tych zasad?Jeśli postać nie ma żadnej czarnej kropki na żeton ach
stanu MOŻE wykonać 4tą akcję. Podnieś poziom
zmęczenia postaci o 2.
Postać może użyć 1 akcji aby przenieść zbudowane
USPRAWNIENIE na wolne pole.
Postać może użyć 1 akcji aby odrzucić USPRAWNIENIE i
odzyskać potrzebne do j ego budowy surowce.
Ad. 1) Przy rozpatrywaniu karty Losu (gra Ci wszystko podpowie);
Nie możesz musisz posiadać podstawowy sprzęt który ulepszasz
No w przypadku zmęczenia postać nie umiera tylko zasypia (wg mnie do następnej fazy akcji). Należy ją karmić i poić, można leczyć i opatrywać, ale nie wykonuje ona żadnych akcji dopóki nie odpocznie i nie wróci do gry. Nie rozpatruje się jej również podczas fazy świtu.
SZOK.Tomzaq pisze: ↑13 paź 2020, 10:15No w przypadku zmęczenia postać nie umiera tylko zasypia (wg mnie do następnej fazy akcji). Należy ją karmić i poić, można leczyć i opatrywać, ale nie wykonuje ona żadnych akcji dopóki nie odpocznie i nie wróci do gry. Nie rozpatruje się jej również podczas fazy świtu.
No dobra ale jak postac zasnie po warcie lub wyprawie? No bo jest ewidentnie wyjasnione ze jak postac ma zmeczenie na poziomie 3 to rozpatrujemy to co ona robi (wyprawe/warte) a nastepnie natychmiast zasypia. Czyli zasypia po powrocie z wyprawy lub fazie intruzow. Nie rozpatrujemy dla niej fazy switu poza oczywistymi rzeczami jak opatrunki leki. I o poranku sie budzi? Tak ze juz wykonuje faze akcji dziennych? Troche ulatwienie bo jak ktos przestal cala noc na warcie lub poszedl na wyprawe z ogromnym zmeczeniem to przespanie tylko fazy switu a nie calego dnia jest malo realne. No chyba ze poziom zmeczenia obnizylibysmy tylko np do poziomu 3. Ja gralem tak ze dana postac zaraz po zasnieciu spi caly swit,poranek,dzien, wieczor,noc i budzi sie dopiero przed nastepnym switem.No w przypadku zmęczenia postać nie umiera tylko zasypia (wg mnie do następnej fazy akcji). Należy ją karmić i poić, można leczyć i opatrywać, ale nie wykonuje ona żadnych akcji dopóki nie odpocznie i nie wróci do gry. Nie rozpatruje się jej również podczas fazy świtu.
W którymś ze skryptów opisane jest co może robić postać z 4 zmęczenia. Nie mam pod ręką gry, ale chyba nawet na żetonie zmęczenia jest odwołanie do skryptu, który wyjaśnia co i jak.ari23 pisze: ↑16 paź 2020, 08:15No dobra ale jak postac zasnie po warcie lub wyprawie? No bo jest ewidentnie wyjasnione ze jak postac ma zmeczenie na poziomie 3 to rozpatrujemy to co ona robi (wyprawe/warte) a nastepnie natychmiast zasypia. Czyli zasypia po powrocie z wyprawy lub fazie intruzow. Nie rozpatrujemy dla niej fazy switu poza oczywistymi rzeczami jak opatrunki leki. I o poranku sie budzi? Tak ze juz wykonuje faze akcji dziennych? Troche ulatwienie bo jak ktos przestal cala noc na warcie lub poszedl na wyprawe z ogromnym zmeczeniem to przespanie tylko fazy switu a nie calego dnia jest malo realne. No chyba ze poziom zmeczenia obnizylibysmy tylko np do poziomu 3. Ja gralem tak ze dana postac zaraz po zasnieciu spi caly swit,poranek,dzien, wieczor,noc i budzi sie dopiero przed nastepnym switem.No w przypadku zmęczenia postać nie umiera tylko zasypia (wg mnie do następnej fazy akcji). Należy ją karmić i poić, można leczyć i opatrywać, ale nie wykonuje ona żadnych akcji dopóki nie odpocznie i nie wróci do gry. Nie rozpatruje się jej również podczas fazy świtu.
Żeton zmęczenia (niebieski) NIE MA 3 czarnych kropek (w żadnej opcji):
Dzięki. Tak własnie w trakcie gry wyszła na tam karta, a że przed dzisiejszą rozgrywką nie wiedzieliśmy tego
odpowiedz caly czas nie dotyczy mojego pytania... oczywisice ze postac nie ma 3 czarnych kropek... pisalem o poziomie 3 zmeczenia. I jak wykona jakas akcje typu warta/wyprawa dostaje +1 zmeczenia czyli wskakuje na poziom 4. Po przeczytaniu skryptuGolfang pisze: ↑16 paź 2020, 09:01Żeton zmęczenia (niebieski) NIE MA 3 czarnych kropek (w żadnej opcji):
1. ma 1 czarną kropkę
2, ma dwie czarne kropki
3. ma dwie czarne kropki
4 ma przeczytaj wpis w księdze - nigdy jeszcze nie czytałem tego wpisu (nigdy nie doprowadzam postaci do skrajnego wyczerpania)
Z tego co wiem właśnie ten wpis w księdze mówi dokładnie co się dzieje z postacią gdy osiągnie poziom 4.
Jeśli więc na koniec dnia postać mająca poziom zmęczenia 3 idzie albo na wartę albo na szabry - otrzymuje zmęczenie +1 => czyli w sumie 4. Wykonuje swoje obowiązki (wartę lub szabry), a następnie dopiero padnie ze zmęczenia (czyli przeczyta odpowiedni wpis w księdze skryptów)
Co warto zauważyć - jeśli postać ma zmęczenie 3 na początku fazy akcji dziennych, ma dostępną 1 akcję (2 czarne kropki + 1 biała).
W tym przypadku możemy:
1. wykonać 1 dowolną akcję dzienną - i na tym aktywność się zakończy
2. iść spać (będzie to pierwsza akcja dzienna) - co po rozpatrzeniu pierwszych akcji dziennych zmieni status zmęczenia na 1 (czyli 1 czarna kropka + 2 białe), następnie możemy wykonać dowolną drugą akcję dzienną
Łatwo zauważyć że, rozwiązanie nr 2 jest lepsze. Dlatego właśnie łóżko jest pierwszym przedmiotem który buduję w domu.