Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
No patrzcie, a ja dzisiaj po raz ostatni w życiu byłem w szkole jako uczeń.
Anyway - Buras, gratuluję zaradności, oby tak dalej. Teraz dopiero sobie tak pomyślałem, że tasowanie kart może być dla dziecka problemem, ale akurat ta umiejętność jest przydatna w życiu. :>
Aktualna liczba głosów (w sumie 32) w ankiecie rozkłada się idealnie po połowie dla Agricoli i Dominiona i Buras zgodnie z tym wybrał czyli kupił obie gry.
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów. magazyn
Absolutnie Agricola - jak będzie za trudna dla dzieci grasz w wersję rodzinną, wszyscy się cieszą zwierzątkami etc. i jest to absolutnie fenomenalna gra.
A Dominion ....... nudny (a dla osób które miały przygodę z kolekcjonerskimi karciankami tak jak ja to już kompletnie nie da się zrozumieć tych zachwytów) - ale jako substytut (marny) zabawy w karciankę - tworzenie decku etc. niech będzie ale tylko dla ludzi którzy nie mieli nic w spólnego z ccg.
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
Wehr pisze:Ja miałem do czynienia ccg i dlatego mi Dominion pasuje - nie trzeba wydawać dodatkowej kasy na karty i wszyscy gracze mają równe szanse.
Owszem to jest niezaprzeczalny plus choć dodatków będzie pewnie wychodzić hurtowa ilość - ale fakt, każdy ma to samo, jest równość i LUX. To po prostu inne produkty - tak można powiedzieć: gdzie radość tych godzin spędzanych nad analizą swoich kart etc. w CCG, którego tutaj nie ma i być nie może.
Ale tak jak pisałem też tutaj - karcianka kolekcjonerska (ja osobiście kilka lat w AGOT CCG) - to tworzenie decku + granie nim, a Dominion to tworzenie decku i koniec. Z mechanizmu tworzenia decku stworzono grę - dla mnie jako człowieka który grał bardzo poważnie w CCG to po prostu nudna gra.
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
juz po ptokach jak widze ale z tych dwoch bym wybral... agricole
dominion jest bdb - podoba sie. nie ma downtime'u, zestaw talii zadowalajacy. ale to filler - na szybka rozgrywke jak nie ma czasu na nic innego... dla niegraczy dobra karcianka - prosta i szybka.
agricola daje wiecej. jest trudniejsza ale ciekawsza. duzo bardziej rozbudowana. da sie wytlumaczyc zasady szybko ale pierwsza gra jest zazwyczaj zapoznawcza. wersja rodzinna starcza na dlugo (choc ja zaczynalem grac z kartami - z rodzicielami gram w familijna zeby im nie macic w glowie i to dziala).
bartek_mi pisze:
dominion jest bdb - podoba sie. nie ma downtime'u
To niestety nie zawsze prawda. Przy odpowiednim zestawie kart tura gracza może trwać ładnych kilka minut, znacznie dłużej niż w wielu cięższych eurograch.
Kilka minut? Niby jak? Nawet jak wychodzi combo z kilku kart akcji z dociąganiem kart czy jakiś złodziej podpakowany salami tronowymi, to i tak wszystkie ruchy można spokojnie zrobić mniej niż w minutę. Tym bardziej, kiedy nie ma kart ataku, bo wtedy kilka osób naraz może wykonywać swój ruch.
Dzięki za pomoc, ale jednak wybrałem Agricole i dominion w/g ankiety . I powiem że Dominion po 1 rozgrywce oceniam na 9,5 , a Agricola bedzie testowana przez długi weekend . Mam nadzieje że wrażenia też będą pozytywne.