ozy pisze:WRS - a jak myślisz, dlaczego Rebel nie opublikował na swojej stronie instrukcji do Age of Steam w wersji cyfrowej, skoro w ogromnej większości publikuje przygotowane przez siebie zasady?
Nie wiem. Zastanawiam się nad tym, czemu jedne wydawnictwa robią nam
na rękę 
a inne
w brew
ozy pisze:Nie chcę zaczynać dyskusji na temat szanowania w Polsce praw własności intelektualnej. Wiemy jak jest. Producent może dać instrukcję, bo tylko od niego można kupić grę. Dystrybutor jest w zupełnie innej sytuacji, prawda?
Nie bardzo czuję o co chodzi z tymi prawami autorskimi w tym akurat kontekście.
Gra to znacznie więcej niż sama instrukcja. A przykład innych wydawnictw pokazuje, że
można opublikować instrukcje z pożytkiem dla graczy.
ozy pisze:Zasady do Steam można ściągnąć z BGG w angielskiej i niemieckiej wersji językowej.
Ja to rozumiem. Ale nie zawsze ma się do czynienia ze współgraczami znającymi języki...
Niemniej jednak nadal nie mam jasności, czy Phalanx ma zamiar publikować instrukcje czy nie?
Geko pisze:Dla mnie polityka zakazu publikacji instrukcji jest dziwna.
Mam te same odczucia
Geko pisze:Moim zdaniem, wydawcy sami sobie zawężają krąg potencjalnych odbiorców przez robienie z instrukcji czegoś świętego i tajnego.
A dochodzi do tego jeszcze aspekt inny. Bywa, że zmawiam się na grę z osobami, które grę chcą poznać. Gdy mogę im wskazać link z instrukcją, to wprowadzenie jest szybsze i łatwiejsze. A tak - z woli wydawnictwa - staję się albo wyrocznią albo zmuszonym do xerowania (i pewnie - jak mi P.T. ozy wytknie) i łamania praw autorskich.