na mniej niz 4 osoby to nie jest gra the Thing
The Thing: The Boardgame (Giuseppe Cicero, Andrea Crespi)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 48 times
Re: The Thing: The Boardgame (Giuseppe Cicero, Andrea Crespi)
- RUNner
- Has thanked: 657 times
- Been thanked: 1117 times
A czy ja pytałem o grę na 3 osoby lub mniej?
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 32 times
Powiem tak, na 4 osoby gra jest nadal fajna, ale moim zdaniem błyszczy ona w większej liczbie osób, np. 6 (zapewne 5 też nieźle działa) przez to, że nieujawnionym Thingom trochę trudniej od razu zepsuć rzeczy, ale też jednocześnie mogą łatwiej się gdzieś tam wtapiać w otoczenie. Przy grze w 6 osób pewne umiejętności postaci mogłyby być przydatne, podczas gdy w 4 osoby z pewnych postaci rezygnujesz, bo będą Ci potrzebne najbardziej zorientowane na przetrwanie rzeczy. Na 4 osoby częściej przy złym rozdaniu kart można czuć się sfrustrowanym, że się niczego nie zrobi. Ale moim zdaniem i tak jest bardzo fajnie.RUNner pisze: ↑25 kwie 2022, 18:23A czy ja pytałem o grę na 3 osoby lub mniej?
-
Powiem tak, na 4 osoby gra jest nadal fajna, ale moim zdaniem błyszczy ona w większej liczbie osób, np. 6 (zapewne 5 też nieźle działa) przez to, że nieujawnionym Thingom trochę trudniej od razu zepsuć rzeczy, ale też jednocześnie mogą łatwiej się gdzieś tam wtapiać w otoczenie. Przy grze w 6 osób pewne umiejętności postaci mogłyby być przydatne, podczas gdy w 4 osoby z pewnych postaci rezygnujesz, bo będą Ci potrzebne najbardziej zorientowane na przetrwanie rzeczy. Na 4 osoby częściej przy złym rozdaniu kart można czuć się sfrustrowanym, że się niczego nie zrobi. Ale moim zdaniem i tak jest bardzo fajnie.RUNner pisze: ↑25 kwie 2022, 18:23A czy ja pytałem o grę na 3 osoby lub mniej?
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2150 times
- Kontakt:
- psia.kostka
- Been thanked: 1284 times
#SPOILER dotyczy strategii wygrywajacej Obcego #SPOILER
Spoiler:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
A ja się zgadzam z Harwas'em. Przerabialiśmy myślę Panowie multum instrukcji i wiemy, że różnie z tym bywa.
Oczywiście często gęsto zasady potrafiły wykluczać się wzajemnie. Tutaj jednak informacja jest jak dla mnie dosyć konkretna, że mogę coś zrobić w związku z czymś i kierowałbym się właśnie tym. W takim przypadku ww. ta strategia nie ma racji bytu.
Swój egzemplarz odbieram w piątek, instrukcję przeczytałem dosyć pobieżnie, więc na pewno jeszcze sprawdzę ten element. Liczę, że gra będzie często lądowała na stole.
Pozdrawiam
- Gambit
- Kontakt:
BGG twierdzi, że niestety można robić to coś bez związku z czymśdzolek pisze: ↑25 kwie 2022, 20:36 A ja się zgadzam z Harwas'em. Przerabialiśmy myślę Panowie multum instrukcji i wiemy, że różnie z tym bywa.
Oczywiście często gęsto zasady potrafiły wykluczać się wzajemnie. Tutaj jednak informacja jest jak dla mnie dosyć konkretna, że mogę coś zrobić w związku z czymś i kierowałbym się właśnie tym. W takim przypadku ww. ta strategia nie ma racji bytu.
Swój egzemplarz odbieram w piątek, instrukcję przeczytałem dosyć pobieżnie, więc na pewno jeszcze sprawdzę ten element. Liczę, że gra będzie często lądowała na stole.
Pozdrawiam

-
Z tego, co już zdążyłem zauważyć na BGG, to francuska wersja ma legendarnie złe tłumaczenie...Gambit pisze: ↑25 kwie 2022, 20:44BGG twierdzi, że niestety można robić to coś bez związku z czymśdzolek pisze: ↑25 kwie 2022, 20:36 A ja się zgadzam z Harwas'em. Przerabialiśmy myślę Panowie multum instrukcji i wiemy, że różnie z tym bywa.
PozdrawiamW dodatku francuska instrukcja ma zapis, który rozłącza działanie i skutek
![]()
- Gambit
- Kontakt:
Ciężko mi rzec, bo wątek o francuskim tłumaczeniu jest w większości po francusku. Tak czy inaczej, na BGG jak na razie nie znalazłem informacji, że nie możnaSalt_The_Fries pisze: ↑25 kwie 2022, 20:48 Z tego, co już zdążyłem zauważyć na BGG, to francuska wersja ma legendarnie złe tłumaczenie...

Ale już padło zalecenie w wątku dotyczącym tej instrukcji, żeby kierować się angielską wersją, więc myślę to wystarczy za dowódGambit pisze: ↑25 kwie 2022, 20:56Ciężko mi rzec, bo wątek o francuskim tłumaczeniu jest w większości po francusku. Tak czy inaczej, na BGG jak na razie nie znalazłem informacji, że nie możnaSalt_The_Fries pisze: ↑25 kwie 2022, 20:48 Z tego, co już zdążyłem zauważyć na BGG, to francuska wersja ma legendarnie złe tłumaczenie...![]()
- Gambit
- Kontakt:
Skoro dwie osoby z Pendragona czytają na bieżąco tematy, to szkoda, że na bieżąco nie uwalili tej strategii wygrywającej jednym prostym wyjaśnieniemdzolek pisze: ↑25 kwie 2022, 21:11Ale już padło zalecenie w wątku dotyczącym tej instrukcji, żeby kierować się angielską wersją, więc myślę to wystarczy za dowódGambit pisze: ↑25 kwie 2022, 20:56Ciężko mi rzec, bo wątek o francuskim tłumaczeniu jest w większości po francusku. Tak czy inaczej, na BGG jak na razie nie znalazłem informacji, że nie możnaSalt_The_Fries pisze: ↑25 kwie 2022, 20:48 Z tego, co już zdążyłem zauważyć na BGG, to francuska wersja ma legendarnie złe tłumaczenie...![]()
widzę, że dwie osoby z Pendragon pieczołowicie czytają tematy, jest wzmianka o faq i eracie, więc jestem dobrej myśli. Przyjdzie chwilę poczekać na wyjaśnienie wszystkiego. A może i poprawę jakiejś mechaniki.

Dałbym im szansę. Może nie zauważyli.Gambit pisze: ↑25 kwie 2022, 21:16Skoro dwie osoby z Pendragona czytają na bieżąco tematy, to szkoda, że na bieżąco nie uwalili tej strategii wygrywającej jednym prostym wyjaśnieniemdzolek pisze: ↑25 kwie 2022, 21:11Ale już padło zalecenie w wątku dotyczącym tej instrukcji, żeby kierować się angielską wersją, więc myślę to wystarczy za dowódwidzę, że dwie osoby z Pendragon pieczołowicie czytają tematy, jest wzmianka o faq i eracie, więc jestem dobrej myśli. Przyjdzie chwilę poczekać na wyjaśnienie wszystkiego. A może i poprawę jakiejś mechaniki.
A z drugiej strony, skoro nie uwalili, to może jednak "it's not a bug, it's a feature"
![]()
Kiedy Baza Norweska u Ciebie na kanale?
Czy samo pudelko z gra rozni sie w wersji retail i core pledge? Konkretnie chodzi mi o plastikowe znaczniki paliwa, jedzenia, etc - gdzie one sie znajduja?
- Gambit
- Kontakt:
Plastikowe baryłki paliwa, plastikowa żywność i ładunki do miotacza są już w wersji retail.
Spoiler:
Jaka by była Twoja ocena w bggowej skali dla gry The Thing jeśli wydawca wprowadzi erratę i uwali tę wygrywającą strategię?
- Gambit
- Kontakt:
8,5 bo nie będę się zastanawiać, czy pilnować ewentualnego użycia tej strategii i będę mógł spokojnie się bawić

-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
To wystarczy zrobić homerule że palić można dopiero jak jest zimno i już nie trzeba pilnować
.

planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- RUNner
Zamówiłem i przetestuję na 4 graczy. Moja grupa nie lubi kooperacji, ale tutaj jest mechanizm zdrajcy, więc to sporo zmienia.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
- SwistakCZC
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 35 times
Jeszcze jedno pytanie do tych co grali- czy gra jest skomplikowana i trudna do wytłumaczenia, czy da radę w nią pograć ze średnio ograna ekipą?
-
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 37 times
- RUNner
Niby gra jest prosta, ale po lekturze instrukcji przewiduję duże problemy w tłumaczeniu zasad swojej grupie (niezbyt doświadczonej póki co). Zresztą, instrukcja jest napisana słabo, a sama gra zawiera całkiem sporo mikrozasad. Struktura rundy jest złożona i na oko niezbyt przyjazna, ale nie testowałem jeszcze w praktyce. Po 1-2 partiach powinno być wszystko zrozumiałe, ale powrót do gry po jakimś czasie może być trudny.
Wygląda na to że projektant gry ogłosił doprecyzowanie pewnych zasad, które bardzo utrudniają przeprowadzenie strategii wygrywającej która opisywana była wyżej:
https://boardgamegeek.com/thread/285858 ... 8#39979718
Teraz żeby podpalić pomieszczenie musimy mieć zgodę dowódcy by to zrobić, gdyż to on jest odpowiedzialny za zagrywanie kart. Więc jeśli obcy nie jest dowódcą to nic nie sfajczy.
Niedługo ma też wyjść oficjalny FAQ który ma sprostować wiele niejasności.
https://boardgamegeek.com/thread/285858 ... 8#39979718
Spoiler:
Niedługo ma też wyjść oficjalny FAQ który ma sprostować wiele niejasności.