Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 13 times
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
A tu coś takiego się szykuje:
https://www.kickstarter.com/projects/ib ... vN8BBXzAG4
Komuś udało się już zakończyć ostatnie Legacy? ja jestem jakieś 2 KS do tyłu...
- Gambit
- Has thanked: 562 times
- Been thanked: 2169 times
- Kontakt:
Ja już ograłem Legacy of Gravehold. Recenzja na kanaleGrzech pisze: ↑30 maja 2022, 18:25 A tu coś takiego się szykuje:

-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 13 times
Zacna recenzjaGambit pisze: ↑30 maja 2022, 18:30Ja już ograłem Legacy of Gravehold. Recenzja na kanaleGrzech pisze: ↑30 maja 2022, 18:25 A tu coś takiego się szykuje:
Komuś udało się już zakończyć ostatnie Legacy? ja jestem jakieś 2 KS do tyłu...![]()

-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
na discordzie AE pojawiły się pogłoski o dłuższej przerwie w serii po wydaniu Past and Future (ale zostały już ocenzurowane, gdyż prawdopodobnie nie jest to jeszcze oficjalna informacja)
Siema, na KS którejś części AE był dostępny Accessory Pack w którym były kostki do oznaczania życia. Macie może jakąś fajną alternatywę dla tych kostek? Dużo by uporządkowały mi stół podczas gry. I w sumie zastanawiam się też, czemu oni wrzucili tam kości K10 z zakresem 0-9 a nie 1-10? Stoi za tym jakiś logiczny argument?
Ale 1-10 czy 0-9? Bo skoro postacie mają 10HP to lepiej sobie ustawić kostkę na 10, i ewentualnie zdjąć jak będzie poniżej 1, nie mogę zrozumieć zamysłu autora AE z kosteki 0-9. I jeszcze dopytam 10 kostek Ci wystarcza czy lepiej kupić więcej/mniej? W sumie jeszcze nie grałem w AE więc nie mam rozeznania.
-
a skąd masz informację, że zakres jest 0-9? Używałem tych kości i jest na nich 10, co widać też np. tutajadicz520 pisze: ↑10 cze 2022, 09:23 Siema, na KS którejś części AE był dostępny Accessory Pack w którym były kostki do oznaczania życia. Macie może jakąś fajną alternatywę dla tych kostek? Dużo by uporządkowały mi stół podczas gry. I w sumie zastanawiam się też, czemu oni wrzucili tam kości K10 z zakresem 0-9 a nie 1-10? Stoi za tym jakiś logiczny argument?
Moje kostki mają numerację od 0-9. "0"na kostce traktuję jako "10". Dziewięć sztuk powinno w zupełności wystarczyć w solo i grze dwubosobowej. Jeszcze nie zdążyło się, żebym potrzebował ich wiecej, ale też nie grałem w więc niż na dwie osoby.
Kostki z accessory pack od k10 różnią się rozkładem cyfr na poszczególnych ściankach - to są kości spindown służące do oznaczania wartości liczbowych (a nie do generowania liczb losowych) - mają cyfry pogrupowane rosnąco/malejąco co ułatwia odliczanie, bo nie trzeba szukać ścianki z odpowiednią wartością.
Postać, której życie spadnie do 0, nadal bierze udział w grze - dobrze mieć sposób by ten stan oznaczyć. Z kolei wartość 10 (i dowolną inną) można uzyskać układając obok siebie 2 kości wskazujące osobno rząd dziesiątek i jedności - co jest przydatne dla sługusów mających naście (czy nawet -dziesiąt) pkt życia.adicz520 pisze: ↑10 cze 2022, 10:27Ale 1-10 czy 0-9? Bo skoro postacie mają 10HP to lepiej sobie ustawić kostkę na 10, i ewentualnie zdjąć jak będzie poniżej 1, nie mogę zrozumieć zamysłu autora AE z kosteki 0-9. I jeszcze dopytam 10 kostek Ci wystarcza czy lepiej kupić więcej/mniej? W sumie jeszcze nie grałem w AE więc nie mam rozeznania.
10 kostek to wystarczająca ilość. W rzadkich przypadkach, gdy potrzebne by było więcej, można wspomóc się żetonami - nie zdarza się to na tyle często by uzasadnione było dokupowanie większej ilości kości.
-
- Has thanked: 1043 times
- Been thanked: 667 times
Ja używam małych kostek k6, bo są mniejsze i mniej karty zasłaniają
Chyba, że coś wielkiego wyjdzie 

- trance-atlantic
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 225 times
- Kontakt:
Kup 4 kości k12 dla postaci - w najłatwiejszym wariancie można grać na 12 punktów życia. Ja wziąłem najpierw rebelowskie kryształowe (czerwone), ale na nich wartości widać "tak se", lepsze matowe lub, jak jeszcze są dostępne, perłowe. Jak bohater zejdzie do zera to zdejmujesz kostkę z jego planszy.adicz520 pisze: ↑10 cze 2022, 10:27Ale 1-10 czy 0-9? Bo skoro postacie mają 10HP to lepiej sobie ustawić kostkę na 10, i ewentualnie zdjąć jak będzie poniżej 1, nie mogę zrozumieć zamysłu autora AE z kosteki 0-9. I jeszcze dopytam 10 kostek Ci wystarcza czy lepiej kupić więcej/mniej? W sumie jeszcze nie grałem w AE więc nie mam rozeznania.
A dla popleczników wystarczą malutkie kostki k6. Ile? Nie wiem, ale 10 to chyba spokojnie styknie.
Around The Board - videoinstrukcje i przykładowe rozgrywki :)
Planszostrefa - 10%, Planszomania - 10%, 3trolle - 7%.|
Planszostrefa - 10%, Planszomania - 10%, 3trolle - 7%.|
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 321 times
Oryginalne kostki z accessory packa są z 10-kami.
W sumie tak jak lubię plastik w grach to liczników z kostek już nie. Podobnie wolę żetony zamiast kryształków.
Edycja
Oryginalne liczniki okazują się słabej jakości. Od samego leżakowania przez te parę lat odpada farba z cyferek :/
Spoiler:
Edycja
Oryginalne liczniki okazują się słabej jakości. Od samego leżakowania przez te parę lat odpada farba z cyferek :/
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 321 times
Ja pod koniec pewnie kliknę. Nie chcę się w wkopać koszty gdyby nagle kurs dolara skoczył na 10zł.
-
- Has thanked: 1043 times
- Been thanked: 667 times
Ja czekam na jakaś grupówkę, albo sam zrobię. Bo samemu to mało opłacany interes. A szkoda było by nie zamknąć cyklu. Bo jak rozumiem, po Past and Future, robią sobie dłuższą przerwę od AE.
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Właśnie przyszły Pogrzebane Sekrety...
Mam pytanie o dodaną do nich Wyrzutnię Kryształów. Jest ona opisana kategorią RELIKT. Nie kojarzę, aby coś takiego wcześniej występowało. Podejrzewam, że to kolejna przy tym tytule wpadka Portalu i poprawna kategoria karty to ARTEFAKT, czyż nie?
Mam pytanie o dodaną do nich Wyrzutnię Kryształów. Jest ona opisana kategorią RELIKT. Nie kojarzę, aby coś takiego wcześniej występowało. Podejrzewam, że to kolejna przy tym tytule wpadka Portalu i poprawna kategoria karty to ARTEFAKT, czyż nie?
-
Najwyraźniej tak. Artefakty to w oryginale "Relics", widocznie zdążyli zapomnieć, jak to tłumacząKretilla pisze: ↑21 cze 2022, 13:15 Właśnie przyszły Pogrzebane Sekrety...

-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Jeżeli tak to pal to licho, ale jeszcze gorszą wpadką jest to, że rewers karty Modyfikatora dla niej ma białą ramkę, zamiast szarej i już po losowaniu z puli z patrzeniem...aeiou871 pisze: ↑21 cze 2022, 13:19Najwyraźniej tak. Artefakty to w oryginale "Relics", widocznie zdążyli zapomnieć, jak to tłumacząKretilla pisze: ↑21 cze 2022, 13:15 Właśnie przyszły Pogrzebane Sekrety...
Mam pytanie o dodaną do nich Wyrzutnię Kryształów. Jest ona opisana kategorią RELIKT. Nie kojarzę, aby coś takiego wcześniej występowało. Podejrzewam, że to kolejna przy tym tytule wpadka Portalu i poprawna kategoria karty to ARTEFAKT, czyż nie?![]()
Chciałem zapytać, co tak szybko, przecież premiera w III kwartale i wtedy skumałem, że trzeci kwartał to już za 9 dni

Ogólnie to sam zauważyłem to wcześniej. W ich sklepie w galerii produktu widać już ten błąd. Liczyłem, że nawet niedorajdy takie jak Portal nie są w stanie tego skopać.Kretilla pisze: ↑21 cze 2022, 13:25Jeżeli tak to pal to licho, ale jeszcze gorszą wpadką jest to, że rewers karty Modyfikatora dla niej ma białą ramkę, zamiast szarej i już po losowaniu z puli z patrzeniem...aeiou871 pisze: ↑21 cze 2022, 13:19Najwyraźniej tak. Artefakty to w oryginale "Relics", widocznie zdążyli zapomnieć, jak to tłumacząKretilla pisze: ↑21 cze 2022, 13:15 Właśnie przyszły Pogrzebane Sekrety...
Mam pytanie o dodaną do nich Wyrzutnię Kryształów. Jest ona opisana kategorią RELIKT. Nie kojarzę, aby coś takiego wcześniej występowało. Podejrzewam, że to kolejna przy tym tytule wpadka Portalu i poprawna kategoria karty to ARTEFAKT, czyż nie?![]()
https://sklep.portalgames.pl/aeons-end- ... geNumber=3
A jednak

I ja wiem,że w tym wątku to tylko narzekam na Portal ale chyba powinienem zacisnąć zęby, sprzedać moją polską kolekcję jakiemuś nieszczęśnikowi i w końcu, nareszcie zamówić kickstartera. Zwłaszcza, że teraz jest aktywny dla Past and Future.
- JollyRoger90
- Has thanked: 1374 times
- Been thanked: 335 times
Nie no nie wierzę, że oni są aż tak daremni w tym portalu.....Kretilla pisze: ↑21 cze 2022, 13:25Jeżeli tak to pal to licho, ale jeszcze gorszą wpadką jest to, że rewers karty Modyfikatora dla niej ma białą ramkę, zamiast szarej i już po losowaniu z puli z patrzeniem...aeiou871 pisze: ↑21 cze 2022, 13:19Najwyraźniej tak. Artefakty to w oryginale "Relics", widocznie zdążyli zapomnieć, jak to tłumacząKretilla pisze: ↑21 cze 2022, 13:15 Właśnie przyszły Pogrzebane Sekrety...
Jak można nie przetłumaczyć tego jako artefakt jak się tak zrobiło na pierdyliardzie innych kart?
Pewnie w najlepszym wypadku będą do kupienia poprawione karty w ich sklepie za 0,01zl...